"Ik zag een constructie en een vormgeving die vrij uniek was. Een pand waarvan ik dacht: dat moet een toekomst hebben."

Een oude timmerfabriek op één van de bekendste oude scheepswerven ter wereld 'Wilton Fijenoord'. Dat moet een toekomst hebben dacht Jan Hersbach, één van de twee eigenaren van het huidige pand. En het resultaat mag er wezen. Na twee renovaties is de loods getransformeerd in een prachtig, duurzaam bedrijfspand. De huidige huurder international GustoMSC heeft het pand zo modern mogelijk ingericht, alles met het oog op duurzaamheid. "Als we nooit door de renovatie heen hadden gekeken, waren we er waarschijnlijk nooit aan begonnen. Mogelijker wijze had het pand er ook niet meer gestaan, vertelt compagnon Aad Hersbach.

"Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Maar daarom zijn we er des te trotser op."

Duurzaam, met energielabel B

"Het pand was oorspronkelijk van dien aard dat je er geen energielabel aan kon hangen. Op dit moment is het pand gewaardeerd op energielabel B." Een enorme prestatie als je het Aad en Jan Hersbach vraagt. Door het dak goed te isoleren, energie terug te winnen, muren te bekleden en te isoleren, ramen te bedekken met speciale folie en vensters te voorzien van dubbel glas met duurzame profielen, zijn enorme stappen gezet ten aanzien van de duurzaamheid.

Een aanwinst voor de stad

De oude timmerfabriek was een pionier op het gebied van duurzame renovatie. Vooral de eerste renovatie in de jaren 90. Deze trok andere investeerders naar het gebied. Zij hebben de oude scheepswerf een nieuw leven ingeblazen, die de naam 'Het vijfsluizenterrein' heeft gekregen. Een modern gebied, waarbij een stuk authenticiteit en geschiedenis te voelen is. Mede dankzij het behoud van de oude timmerfabriek. Een stukje Schiedamse trots.