De informatie op deze pagina wordt regelmatig vernieuwd.
Goed om te weten
Vanwege de impact van het coronavirus kan het voorkomen dat jouw lokale Rabobank andere openingstijden hanteert of zelfs dicht is.
Ga direct naar:
Het coronavirus zorgt voor veel onzekerheid bij ondernemers. Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. Bijvoorbeeld over BMKB-C, KKC en andere overheidsregelingen, betaaloplossingen en verzekeringen.
De informatie op deze pagina wordt regelmatig vernieuwd.
Vanwege de impact van het coronavirus kan het voorkomen dat jouw lokale Rabobank andere openingstijden hanteert of zelfs dicht is.
Hebben de coronamaatregelen gevolgen voor je bestaande lening, krediet of lease bij ons? Of heb je een nieuwe of extra financiering nodig? Lees wat jij zelf kunt doen, en bekijk of je in aanmerking komt voor de overbruggingsregelingen BMKB-C en KKC.
Als je bedrijf te maken heeft met financiële tegenslag, is het belangrijk dat je direct actie onderneemt. Met onze online omgeving voor financiële hulp krijg je inzicht in de mogelijkheden die voor jou beschikbaar zijn. Hierbij kun je denken aan een overbruggingslening, uitstel van aflossing op je zakelijke lening of tips en adviezen van onze experts.
We hebben een aantal tips waar je nu al mee aan de slag kunt. Bijvoorbeeld over het besparen op bedrijfskosten en verbeteren van je liquiditeit.
Je kunt een aanvraag voor uitstel van aflossing op je zakelijke lening(en) indienen via onze online omgeving voor financiële hulp. Vervolgens bekijken wij of uitstel van aflossing in jouw situatie mogelijk is. Je komt hier dus niet automatisch voor in aanmerking.
Heb je een lease bij de Rabobank en kom je in de knel bij de maandelijkse betalingen? Neem dan contact op met een accountmanager van je eigen Rabobank. Samen gaan we op zoek naar een oplossing die past bij je situatie.
Wordt je bedrijf geraakt door de gevolgen van corona? Controleer dan eerst of je gebruik kunt maken van de overheidsregelingen BMKB-C en KKC. Ook als je al een financiering hebt, kun je hiervoor in aanmerking komen. Als klant van de Rabobank kun je je online voor deze regelingen aanmelden.
Als je een liquiditeitstekort hebt door de gevolgen van corona, kun je in aanmerking komen voor een overbruggingslening van de overheid. De bekendste zijn de verruimde borgstellingslening midden- en kleinbedrijf (BMKB-C) en Klein Krediet Corona (KKC). We hebben de verschillen op een rij gezet. Zo zie je in één oogopslag ziet of voor welke regeling bij jouw situatie past.
Klanten van de Rabobank kunnen direct een online aanvraag starten voor de regelingen BMKB-C of KKC. Kom je in aanmerking? Dan ontvang je direct een indicatief rente-aanbod.
Naast de regelingen BMKB-C en KKC zijn er nog andere regelingen beschikbaar.
Land- en tuinbouwers die liquiditeitsproblemen hebben door de gevolgen van corona, kunnen een beroep doen op de Borgstellingslening Landbouw (BL-C). Hierbij staat de overheid borg voor 70 procent van de financiering.
Voor grootzakelijke ondernemers met een financieringsbehoefte vanaf € 1,5 miljoen is er de Garantie Ondernemingsfinanciering Corona (GO-C). Hierbij staat de overheid borg voor 80 tot 90 procent van de financiering.
Als klant van de Rabobank kun je jouw bedrijf in 15 minuten online aanmelden voor de regelingen KKC en BMKB-C. Kom je in aanmerking? Dan ontvang je een indicatief rente-aanbod. Deze stappen volgen nadat je het aanbod hebt geaccepteerd.
Als je extra financiële ruimte nodig hebt door de gevolgen van corona, kijken we eerst of je in aanmerking komt voor BMKB-C of KKC. Deze regelingen worden alleen verstrekt in de vorm van een lening waarvan je een gedeelte boetevrij extra kunt aflossen. De regelingen zijn niet beschikbaar in de vorm van een krediet, waarbij je rood kunt staan op je betaalrekening.
Ben je op zoek naar een krediet vanwege de groeiende vraag naar je dienst of product? Dan kun je een reguliere financieringsaanvraag opstarten.
Tijdens de coronacrisis wil je jouw bedrijf voortzetten en mensen laten afrekenen. Hoe je dat zo veilig mogelijk doet, en hoe je klanten, medewerkers en jezelf daarbij beschermt tegen het virus, dat lees je in de antwoorden op deze veelgestelde vragen.
Door het coronavirus stijgt het aantal internetverkopen flink. Als ondernemer kun je hierop inspelen met een webwinkel. Met Rabo OnlineKassa laat je jouw klanten eenvoudig online afrekenen en staat het geld binnen 1 dag op je rekening.
Rabobank biedt voor iedere ondernemer een passende pinautomaat: Pinbox Compact, Vast of Mobiel (in de winkel) en de Rabo SmartPin (voor onderweg). Met alle modellen kun je ook contactloos laten betalen. Zo laat jij je klanten eenvoudig, snel maar bovenal veilig afrekenen. Rabobank heeft bovendien tijdelijk de limiet voor contactloze betalingen zonder pincode verhoogd tot € 100. Hierdoor hoeft de klant minder vaak de pincode in te voeren op de betaalterminal en vermijd je hand-op-handcontact.
Ja, ook tijdens de corona-epidemie doen we ons best om al onze types pinautomaten (vast en mobiel) uit te leveren. Binnen maximaal vijf werkdagen worden de apparaten meegegeven aan Post NL. Spoedbestellingen kunnen helaas niet.
Er zijn twee manieren om contant geld te storten. Tijdens kantooruren kun je geld storten in een afstortautomaat in de bankhal. Tweede optie is om te storten met een sealbag, een afgesloten verpakking waarmee je eurobiljetten in een afstortkluis deponeert. Dit kan tussen 06.00 uur en 18.30 uur bij een Rabobankkantoor. Controleer vooraf de actuele openingstijden van jouw bank.
Het virus kan zakelijke onzekerheid opleveren. Het is daarom verstandig om uit te zoeken met welke risico’s je te maken kunt krijgen en of je hiervoor verzekerd bent. Dit doe je door je polisvoorwaarden goed te controleren. We beantwoorden hier, in het algemeen, de meestgestelde verzekeringsvragen
Het kan voorkomen dat je als ondernemer tijdelijk minder werk hebt voor je personeel, maar de loonkosten blijven gewoon doorlopen. Hier ben je niet voor verzekerd, maar via het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het mogelijk om een aanvraag te doen bij het Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
Met het afsluiten van een kredietverzekering zijn je facturen vanaf dat moment verzekerd tegen het risico dat je klanten je facturen niet of te laat betalen. Rabobank biedt verschillende kredietverzekeringen, waaronder Omzet Garant. Deze kun je via Rabobank zelf afsluiten. Je kunt je hierover ook laten adviseren. Met deze verzekeringen kan je zaken blijven doen, ook in het buitenland, zoals Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Allereerst kun je te maken krijgen met zieke medewerkers. Ook ondervinden ondernemers problemen in toelevering en is er sprake van bijv. omzetdaling. Leveringsproblemen zijn ook heel denkbaar. Kijk op de pagina voor Verzekeren Bedrijven voor een toelichting op dit antwoord.
In het begin van de uitbraak kregen wij met name de vraag of er polisdekkking was voor schade die ondernemingen opliepen door corona. Het antwoord daarop is dat de dekking van een bedrijfsschade- of transportverzekering geldt voor materiele schade als gevolg van een gedekte gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld brand. Dit is niet het geval bij het coronavirus, en deze schade is dus niet gedekt door deze verzekeringen. Er zijn wel verzekeringen waar je mogelijk (beperkte) dekking hebt voor de financiële gevolgen van het coronavirus (zie hier), maar dit is afhankelijk van de situatie en je polisvoorwaarden. Controleer dus je eigen polisvoorwaarden.
Voor ieder bedrijf heeft het virus andere gevolgen en worden er verschillende fases doorlopen. Zo zien we bedrijven die op dit moment weer tijdelijk tot stilstand komen, weer van kantoor naar volledig of gedeeltelijk thuiswerken. Bij iedere veranderende situatie is het goed om jezelf en je organisatie een aantal vragen te stellen. Hieronder noemen we er een aantal:
We helpen je graag om je voor te bereiden op mogelijke risico’s. Kijk op de pagina voor Verzekeren Bedrijven voor meer informatie.
Eventuele veranderingen in je bedrijfsactiviteiten kunnen impact hebben op je verzekeringen. Controleer dit goed in je polisvoorwaarden.
Ga er niet vanuit dat de wijziging in jouw bedrijfsvoering automatisch verzekerd is. Wil jij weten welke meest voorkomende ontwikkelingen we bij klanten zien die tot nieuwe risico’s kunnen leiden? Lees het artikel “De impact van corona op je verzekeringen”. Neem contact op met je verzekeringsadviseur als er dekkingsaanpassingen nodig zijn in jouw specifieke situatie.
In deze tijd kan het lastiger zijn om te voldoen aan bepaalde preventie-eisen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een auto-alarm nu niet kan worden ingebouwd, een alarminstallatie niet gerepareerd of gekeurd kan worden of een brandmeldinstallatie niet kan worden aangelegd. Niet voldoen aan preventie-eisen van de verzekeraar kan betekenen dat je bij schade geen dekking hebt. Neem dan ook altijd contact op met je verzekeringsadviseur als dit aan de orde is zodat er in jouw situatie een passende oplossing kan worden gevonden.
Stel dat je door de situatie nu tijdelijk maaltijden bezorgt in je privéauto. Dan is dit niet standaard meeverzekerd op je particuliere autoverzekering. Voor klanten met een Interpolis Autoverzekering zijn de voorwaarden van de privé-verzekering verruimd zolang de COVID-19 crisis voortduurt. Koeriersdiensten in je privéauto zijn tot die tijd wel verzekerd. Dit is echter niet bij alle verzekeraars het geval. Neem contact op met je verzekeringsadviseur om te kijken welke voorwaarden op jouw situatie van toepassing zijn.
Veel ondernemers hebben via de Rabobank een pensioenregeling voor hun personeel. Het coronavirus roept momenteel vragen op over de pensioenregelingen. We beantwoorden hier, in algemene zin, de meest gestelde vragen.
Het Verbond van Verzekeraars heeft aangekondigd dat pensioenuitvoerders de ondernemers die in acute problemen komen door het coronavirus zoveel mogelijk gaan helpen als zij problemen ervaren bij het betalen van de pensioenpremies. Op dit moment kijken de pensioenuitvoerders hoe zij hier invulling aan geven en voor hoelang deze maatregelen zullen gelden. De betalingsregelingen zullen per situatie worden beoordeeld en maatwerk wordt toegepast.
Als het partner- en wezenpensioen is meeverzekerd in jouw pensioenregeling, dan keert de pensioenuitvoerder een nabestaandenpensioen uit aan de partner en/of kind(eren) van je werknemer. Het maakt hierbij niet uit of de medewerker in een gebied is geweest met een ‘negatief reisadvies’ of overlijdt als gevolg van het coronavirus.
Via het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het vanaf 6 april mogelijk om een aanvraag te doen voor de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De NOW bedraagt maximaal 90% van de loonsom over de periode maart 2020 tot en met mei 2020. Aanvullende lasten zoals werkgeverspremies en werknemersbijdragen aan pensioen en de opbouw van vakantiebijslag worden ook gedeeltelijk gecompenseerd.
Het coronavirus heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Tegelijkertijd gaan bankzaken gewoon door. Hieronder vind je de antwoorden op meestgestelde vragen hierover.
Voor klanten die importeren en/of exporteren van en naar het buitenland adviseren wij om extra alert te zijn. Maak duidelijke afspraken met je ketenpartners. De ontwikkelingen wijzigen snel en zijn per land verschillend.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft voor ondernemers die internationaal zakendoen een speciale pagina met informatie en actuele ontwikkelingen voor aantal landen live gezet in verband met het coronavirus.
Volg daarom goed de actualiteiten. Hiervoor verwijzen we je graag ook naar de volgende websites voor actuele informatie over internationale handel en corona:
Neem contact op met je Treasury Specialist of stuur een e-mail naar treasury@rabobank.nl. We nemen graag de mogelijkheden met je door.
Het is niet meer in alle gevallen vanzelfsprekend dat documenten die via een koerier worden verstuurd, daadwerkelijk op hun eindbestemming aankomen binnen de gewenste tijdlijnen.
Omgekeerd is het ook zo dat de Rabobank niet meer in alle gevallen documenten uit bepaalde landen ontvangt. De huidige situatie zorgt ervoor dat de veranderingen elkaar snel opvolgen. Houd de actuele informatie in de gaten en neem altijd vooraf contact op met jouw handelspartner over de mogelijkheden om zaken te doen.
De impact van het coronavirus op banen en economie houdt aan. Je kunt als ondernemer gebruik maken van bestaande én nieuwe regelingen van de overheid.
De tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is bedoeld voor bedrijven die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies. Het kabinet verlengt de tijdelijke noodmaatregel tot 1 juli 2021.
Het minimale omzetverlies om aanspraak te kunnen maken op de regeling is 20%. Het loket om NOW aan te vragen (tijdvak januari - maart) gaat naar verwachting 15 februari open tot 14 maart.
Als zzp’er kun je geen gebruik maken van NOW. Wel kun je als zelfstandige aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensbehoud. Dit is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstanding Ondernemers (TOZO). Deze regeling wordt verlengd tot 1 juli 2021.
Je kunt als zelfstandig ondernemer een aanvraag indienen in je woongemeente. Op de website van je gemeente staat mogelijk meer informatie.
De regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) was specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.
Het is niet meer mogelijk de TOGS-regeling aan te vragen. Ondernemers die hiervoor in aanmerking kwamen, kunnen mogelijk gebruik maken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).
De Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) helpt mkb-bedrijven bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. De regeling is specifiek gericht op ondernemers die door de crisis veel omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Ondernemers die voor de TOGS regeling in aanmerking kwamen, kunnen ook gebruik maken van de TVL. De regeling wordt verlengd tot 1 juli 2021. Daarnaast wordt de voorraadvergoeding voor de detailhandel aangepast.
Je kunt de tegemoetkoming aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De TVL geldt telkens voor een periode van 3 maanden. Voor iedere periode moet je een nieuwe aanvraag doen.
Het kabinet verlengt de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 juli 2021. Ondernemers die nog niet eerder uitstel of verlenging hebben aangevraagd, kunnen dit nu alsnog doen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 juli 2021.
Als in de financieringsvoorwaarden staat vermeld dat financieringen direct opeisbaar zijn als je betalingsonmacht meldt bij de Belastingdienst, kiest Rabobank ervoor dat een dergelijke melding in verband met de Nederlandse Corona overheidssteunmaatregel “uitstel van belastingbetaling” niet leidt tot opeisbaarheid van jouw financiering. Je hoeft je financiering daardoor dus niet ineens terug te betalen als je om die reden betalingsonmacht hebt gemeld. Alle andere met jou gemaakte afspraken blijven gelden. Bovenstaande geldt voor meldingen van betalingsonmacht die al gedaan zijn en nog gedaan worden tot 31 december 2020. Dit is de einddatum voor het versoepelde uitstel beleid van de Belastingdienst. Bovenstaande geldt niet vanzelfsprekend voor financieringen die door Rabobank samen met andere banken zijn verstrekt. Voor deze financieringen moeten ondernemers zelf contact opnemen met hun accountmanager.
Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een overheidsregeling kan zijn dat je bij je verzoek een verklaring van een zogenaamde derde deskundige indient bij de Belastingdienst. Een derde deskundige is bijvoorbeeld een externe accountant, (financieel) adviseur, consultant of een brancheorganisatie. Neem met hen contact op voor zo’n verklaring. Rabobank geeft dergelijke verklaringen niet af. Rabobank verricht geen onderzoeken ten behoeve van de Belastingdienst of andere derden naar de financiële situatie van haar klanten om daarover als een externe deskundige waarderende verklaringen te verstrekken.