5 opties om je bedrijf te verduurzamen

Elektrisch rijden, een pand zonder aardgas of een verplicht energielabel. Je bedrijf verduurzamen is al lang geen luxe meer maar een noodzaak. De markt vraagt erom maar ook de druk vanuit wet- en regelgeving wordt opgevoerd. Tijd om aan de slag te gaan met de verduurzaming van je bedrijf. Ontdek hier een aantal opties waar je mee aan de slag kan.

In onderstaande video worden drie mogelijkheden binnen de energietransitie besproken: zonnepanelen financiering, het verduurzamen van jouw bedrijfspand en elektrisch rijden. Bekijk de video of lees verder.

1. Een duurzaam businessmodel

De belangrijkste kansen om je bedrijf in zijn geheel te verduurzamen ontdek je door je businessmodel onder de loep te nemen. Want de mogelijkheden liggen voor elke sector anders, en kun je doorvoeren in je bedrijfsvoering, je product, je technologie of op het vlak van sociaal ondernemen. Wat het beste bij jouw bedrijf past kun je ontdekken met behulp van het Business Model Canvas.

2. Je bedrijfspand verduurzamen

Heb je een eigen bedrijfspand? Dan is dat een mooie manier om te starten met verduurzamen. Je kan bijvoorbeeld denken aan het terugbrengen van je energieverbruik door isolatie, ledverlichting, of een slimme thermostaat. Verbouwplannen? Dan kun je ook bij materiaalkeuze rekening houden met duurzaamheid.

3. Elektrische auto of bedrijfsmiddelen

Sinds thuiswerken normaler is geworden, is het woon-werkverkeer bij bepaalde bedrijven flink verlaagd. Moet er toch gereden worden? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor elektrisch rijden. Ook voor bestelbussen zijn er mogelijkheden. Zowel voor koop als lease. Naast vervoersmiddelen kun je ook denken aan het elektrificeren van andere bedrijfsmiddelen zoals zwaar materieel of machines.

Kennismakers

Benieuwd hoe andere ondernemers omgaan met investeren in duurzaam ondernemen? Bekijk Kennismakers. In deze aflevering: Simon en Laura.

4. Zonnepanelen voor je bedrijf

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Ook op bedrijfspanden zie je steeds vaker zonnepanelen. Het aanbod is groot, je bespaart meteen op je energiekosten en je pand voldoet sneller aan de strengere duurzaamheidseisen. Zonnepanelen zijn daardoor een goede optie om te beginnen met verduurzamen. Let wel goed op de bijkomende risico's zoals brandveiligheid zodat je goed verzekerd blijft.

5. Duurzame afvalverwerking

Het lijken kleine stapjes maar het beperken van afval is een grote stap in verduurzamen. Wereldwijd wordt er namelijk nog altijd heel veel restafval verbrand. Terwijl er voor steeds meer grondstoffen een tekort is. Dat kan beter. Neem zoveel mogelijk afscheid van wegwerpartikelen of werk samen met bedrijven die afval inzamelen en daaruit zoveel mogelijk grondstoffen recyclen.

Rabobank

Je duurzame ambities financieren

Weet je al waarin je wilt investeren? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!

Eerst sparren
phone

Hulp nodig?