Ondernemers aan het werk in duurzaam bedrijfspand

Kan jouw vastgoed wel wat verduurzaming gebruiken?

Door energiebesparende maatregelen uit te voeren verminder je jouw energielasten, en met zonnepanelen op het dak maak je rendement. Zo werk je toe naar een toekomstbestendig gebouw met lagere maandlasten, dat voldoet aan de wet- en regelgeving en ook nog eens goed is voor het klimaat en waardevast is.

Duurzaam bedrijfspand

Rabobank helpt je naar een groen energielabel

Alle kantoren vanaf 100m2 moeten in 2023 minimaal een energielabel C hebben, en regelgeving voor alle bedrijfspanden wordt aangescherpt. Is het energielabel van jouw kantoor of bedrijfspand nog niet geregistreerd of wil je een stap maken naar een groen energielabel, dan kan Rabobank je hierbij helpen.

Alles over energielabels bij het RVO

Meld je vóór 28 februari 2022 aan en ontvang:

€ 500 korting bij de registratie van een energielabel B of C. Vergoeding van de totale kosten bij de registratie van energielabel A (twv circa € 1200).

De registratie moet uitgevoerd worden door erkende adviseurs van Energieke Regio en voor einde 2022 aangemeld zijn bij het RVO.

Inzicht op maat voor verduurzamen bedrijfspand

Inzicht op maat: Ontdek hoe jouw vastgoed ervoor staat

Welk energielabel heeft je gebouw? Of is er nog geen energielabel? Achterhaal je energielabel en bekijk welke maatregelen je kan nemen om een labelsprong te maken. Krijg aan de hand van onze gebouwscan een indicatie van de hoogte van de benodigde investering voor de verduurzaming van je vastgoed.

Van energielabel D naar A

Bereken makkelijk en snel je business case

Ontdek met onze tool welke verduurzamingsmaatregelen het beste bij jouw situatie passen. En maak zelf een op maat gemaakte business case, waarbij je direct ontdekt hoeveel CO2 je bespaart. In onze berekening nemen we de toepasbare subsidies en fiscale voordelen voor je mee.

Zakelijk financieren verduurzaming

Financier verduurzaming

Zakelijke financiering

Voor het financieren van het verduurzamen van je gebouw kan je terecht bij Rabobank. Veelal kan dit met een uitbreiding van de bedrijfshypotheek. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met jouw accountmanager of lees meer over de mogelijkheden van een zakelijke financiering.

Meer over zakelijk financieren
Ontvang subsidie voor het verduurzamen van je bedrijf

Subsidies

Verklein je investeringsbedrag als ondernemer en verkort daarmee je terugverdientijd aanzienlijk door gebruik te maken van subsidies als de EIA en ISDE. Of kijk of je in aanmerking komt voor de subsidie voor professionele begeleiding en advies over energiebesparende maatregelen. Onze onafhankelijke partner Energieke Regio kan je adviseren over welke subsidies bij jouw situatie passen.

Waarom verduurzamen

Kostenbesparing en waardevast

Bespaar direct op je maandelijkse energiekosten De meeste energiebesparende maatregelen zijn binnen vijf jaar terug te verdienen Gebouwen met een hoger energielabel zijn beter toekomstbestendig en langer waardevast

Wet- en regelgeving

Voldoe aan onder andere de wetgeving voor kantoren die vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben Bereid je voor op toekomstige wetgeving en ‘Paris Proof’ je gebouwen

Groene impact

Reduceer je uitstoot en draag je steentje bij aan een beter klimaat Verbeter het imago van je onderneming
Ondernemers bij duurzaam bedrijfspand

Advies op maat

Onze onafhankelijke partner Stichting Energieke Regio helpt je met persoonlijk advies. Dankzij hun specialisatie, jarenlange ervaring en onafhankelijkheid kunnen zij je adviseren over verduurzaming en besparing op energieverbruik.

Subsidie voor professioneel advies

Speciaal voor ondernemers is er de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor professioneel advies over het verduurzamen van je bedrijfspand. Met de ‘Subsidieregeling Verduurzaming MKB’ vergoedt de overheid 80% van de kosten, met een max van € 2.500 per gebouw. Maak een afspraak met een adviseur van Energieke Regio en ontdek de mogelijkheden voor jou.

Dit is het moment om vastgoed te verduurzamen

2023

Geregistreerd energielabel C voor kantoren verplicht.

2030

49% minder CO2 uitstoot voor alle gebouwen zoals afgesproken in het klimaatakkoord.

2050

95% minder CO2 uitstoot voor alle gebouwen zoals afgesproken in het klimaatakkoord.

Plan mijn verduurzaming

Veelgestelde vragen over bedrijfspand verduurzamen

Wat is duurzaam vastgoed?

De graadmeter voor duurzaam vastgoed is de hoogte van het energieverbruik in een gebouw. Momenteel wordt met een energielabel vastgesteld wat de energieprestatie van een gebouw is. Volgens de wetgever is een ‘groen’ energielabel, minimaal een energielabel C. De verwachting is dat de minimumeis naar energielabel B of A zal gaan, en vergeet het Klimaatakkoord niet waarbij ook CO2 reductie doelstellingen voor de gebouwde omgeving zijn opgenomen. De doelstelling van duurzaam vastgoed is dat er zo min mogelijk energie wordt verbruikt. Dus naast het verduurzamen van het gebouw is ook het gedrag van de gebruikers en het energieverbruik van apparatuur en machines belangrijk.

Welke maatregelen kan ik nemen om mijn vastgoed te verduurzamen?

Denk hierbij aan maatregelen als dak-, muur- en vloerisolatie, led-verlichting, het slimmer afstellen van de verwarming, en een warmtepomp. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw gebouw, kijk dan op www.raboduurzaamvastgoed.nl.

Kan ik hiervoor een lening krijgen bij de bank?

In veel gevallen is het mogelijk tot 100% financiering te krijgen voor het verduurzamen van je gebouw. Informeer voor de mogelijkheden bij je accountmanager.

Neem contact met ons op
Wie kan me maatwerkadvies geven?

Voor maatwerkadvies werkt Rabobank samen met Stichting Energieke Regio. Wil je in contact komen met een adviseur van Energieke Regio, stuur dan een mail naar mijn.energielabel@energiekeregio.nl.

Wat is EIA/MIA en andere regelingen?

Voor duurzame investeringen is het mogelijk een investeringsaftrek aan te vragen zoals EIA en MIA. Informatie hierover vind je op de pagina van RVO. Als je hier meer over wilt weten, kan je ook contact opnemen met een adviseur van Energieke Regio.

Waar kan ik vinden wat de ‘erkende maatregelen’ zijn?

Erkende maatregelen zijn energiebesparende maatregelen die in vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Een overzicht van deze ‘erkende maatregelen’ kan je vinden op de pagina van het RVO.

Wat gebeurt er als ik mijn pand niet verduurzaam?

Voor kantoren die vanaf begin 2023 niet voldoen aan de energielabelverplichting, is het niet meer toegestaan om deze te gebruiken als kantoor. De verwachting is dat een minimale energielabelverplichting voor meer type gebouwen zal gaan gelden. Als een gebouw niet voldoet aan de wetgeving zal het niet meer gebruikt of verhuurd mogen worden, hierdoor zal de waarde afnemen. Banken zullen niet geneigd zijn gebouwen te financieren die niet aan de wetgeving voldoen.

Wat kost het registeren van een energielabel

Dit is afhankelijk van het aantal m2 van het gebouw en of er ook een verbeteradvies opgesteld moet worden, maar het zal meestal tussen de € 1.000 en € 2.000 bedragen.