Vrouw en man zijn bouwplanning aan het bekijken

Financiering voor de start van je bedrijf

Een bedrijf starten begint met investeren. Tijd, energie en vaak ook geld. Bepaalde kosten gelden voor íedereen, maar misschien moet jij een grotere investering doen. Dan zijn er verschillende mogelijkheden om die te financieren. Binnen én buiten de bank. Deze zes financieringsmethodes kun je als starter gebruiken om aan startkapitaal te komen.

Wat is startkapitaal eigenlijk?

Het woord zegt het eigenlijk al: startkapitaal is geld waarmee je je bedrijf start. Je financiert hiermee de eerste kosten die bij het starten van een eigen onderneming komen kijken. Welke kosten dat zijn, hangt af van het type onderneming dat je hebt.

Als je een onderneming wilt beginnen als zelfstandig tekstschrijver, heb je waarschijnlijk niet meer nodig dan een laptop. Je hebt dan dus niet zoveel startkapitaal nodig. Andere bedrijven hebben juist relatief veel startkapitaal nodig om investeringen bij de start te bekostigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geld voor:

  De aankoop of huur van bedrijfspand Salarissen van werknemers Machines Inkoop van voorraad Onderzoek voor de lancering

Startkapitaal eenmanszaak

Je kunt je voorstellen dat veel ondernemers voor hun start op zoek gaan naar startkapitaal. Als eenmanszaak met een webshop kun je dit geld bijvoorbeeld inzetten voor de inkoop van een voorraad, of denk aan de aanschaf van een machine of gereedschap.

Je zou je startkapitaal als eenmanszaak zelfs kunnen gebruiken om personeel mee in dienst te nemen. Een zelfstandige met een eenmanszaak kan namelijk gewoon medewerkers hebben.

Startkapitaal zzp

Ga je starten als zzp'er, dan kan het zijn dat je startkapitaal nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een zzp'er in de bouw die gereedschap en machines nodig heeft om van start te kunnen gaan, of aan een schoonheidsspecialiste die een eigen praktijk moet inrichten.

De totale kosten van dit soort investeringen kunnen flink oplopen en dan kun je op zoek gaan naar startkapitaal deze initiële kosten te bekostigen.

Startkapitaal bv

Start je je bedrijf in de rechtsvorm van een bv en heb je startkapitaal nodig? Tegenwoordig is het bij oprichting van een bv niet meer verplicht om als oprichter zelf startkapitaal te storten in je bv. Wel wordt het vaak aangeraden om wel wat eigen kapitaal te hebben om te kunnen investeren. Je kunt echter dus zeker extern kapitaal ophalen om als startkapitaal te gebruiken.

Specifiek aan een bv is dat je als bestuurder beperkt privé-aansprakelijk bent. Dit verlaagt het persoonlijke risico dat je neemt bij het aangaan van bijvoorbeeld een lening voor je bv.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Je gelooft in jouw idee, je hebt alles doordacht en je bent ervan overtuigd dat jouw plan slaagt. Maar je hebt wel startkapitaal nodig. Daarvoor heb je onder meer deze mogelijkheden.

1. Financiering van inventaris, voorraad en debiteuren

Voor het (voor)financieren van inventaris, voorraden en debiteuren kun je een rekening courant krediet openen. Met je adviseur spreek je af hoeveel krediet je krijgt. Binnen deze limiet kun je vervolgens op ieder gewenst moment geld opnemen. Je betaalt een variabel bedrag per maand, afhankelijk van de rentestand en de hoogte van jouw schuld.

  variabele maandlasten flexibele financieringsbehoefte online aanvragen

2. Financiering van aankoop machines, materialen en bedrijfsmiddelen

Lease
Een bedrijfsauto of een machine kun je vaak leasen. Met Rabo Lease kun je meestal tot 100% van de aanschafwaarde financieren, ook als je zzp'er bent en je bedrijf pas één of twee jaar bestaat. Zo hoef je niet in een keer een groot bedrag te investeren en houd je je werkkapitaal beschikbaar. Je betaalt met financial lease een vast maandbedrag.

  tot 100% van aanschafwaarde eigen geld overhouden voor groei direct je maandbedrag berekenen

Zakelijke lening
Een zakelijke lening kun je gebruiken voor bijvoorbeeld de aankoop van machines of materialen. Het is een financiering voor de langere termijn met een vaste looptijd en variabele of vaste maandlasten. Ook als zzp'er kun je in aanmerking komen voor een zakelijke lening.

  vaste of variabele lasten vaste looptijd online aanvragen

3. Crowdfunding

Crowdfunding is de financieringsvorm die letterlijk kan worden vertaald naar 'funding (investering) door de crowd (massa)'. Het financieren vindt meestal plaats zonder tussenpersonen. Via online platforms zoals Crowdaboutnow en Kickstarter heb je als ondernemers direct contact met je potentiële investeerders (de crowd).

4. Startkapitaal via informal investors

Informal investors - in de zakenwereld ook wel business angels of angel investors - zijn particuliere investeerders die in een startup of specifiek project willen investeren.

Dit zijn doorgaans bedrijven of oud-ondernemers die in een bepaalde branche hun sporen hebben verdiend. Ze zijn sneller bereid om te investeren in jonge bedrijven en innovatieve initiatieven. Daarbij verstrekken ze niet alleen kapitaal, maar adviseren de starter ook over de bedrijfsvoering.

5. Startkapitaal via familie en/of vrienden

Starters die in eerste instantie een beetje huiverig zijn om voor startkapitaal bij een officiële financiële instelling aan te kloppen, kunnen hiervoor soms ook terecht bij hun ouders, beste vrienden of een ex-collega.

Het is wel heel belangrijk om de onderlinge afspraken en voorwaarden van tevoren samen goed te bespreken:

  Hoe moet je de lening uiteindelijk bijvoorbeeld aflossen? Ben je jouw investeerders straks rente verschuldigd of niet? En op welke termijn moet de terugbetaling uiterlijk plaatsvinden?

6. Overheidssubsidies

Om starters én ondernemers met een groeiend bedrijf een steuntje in de rug te geven, heeft de overheid diverse subsidies in het leven geroepen die de kans op een succesvolle start- of groeifase vergroten.

Zo bestaan er aantrekkelijke regelingen voor mensen die vanuit een ww-uitkering een bedrijf willen starten en is er een speciale borgstelling voor MKB-kredieten in het leven geroepen.

7. Gestapelde financiering als startkapitaal

Er zijn veel opties genoemd om aan startkapitaal te komen, maar je hoeft niet te kiezen. Veel starters mixen en matchen namelijk verschillende opties: gestapeld financieren. Zo kun je bijvoorbeeld combinaties maken met:

  crowdfunding eigen kapitaal financiering via de bank

Twijfel je over welke combinatie je hierin kunt maken? Wij kunnen je hierover adviseren.

Financiering aanvragen? Denk hieraan

Een investeerder kijkt bij het beoordelen van je aanvraag naar de financiële haalbaarheid van je plannen en naar wie jij bent als persoon en ondernemer. Het helpt als je goed kunt uitleggen wat je plannen zijn. Wees daarbij zo volledig, realistisch en transparant mogelijk.

Financieel plan

Het onderdeel ‘financieel plan’ uit je ondernemingsplan is een goed vertrekpunt. Bekijk ter inspiratie onze voorbeelden voor het ondernemingsplan, daarin staat ook een voorbeeld van het financieel plan.

Als je zo’n voorbeeld volgt, heb je alle informatie die we van je nodig hebben op een rij. Meer tips? Lees hoe je in 7 stappen een onderneming start. Bekijk de voorbeelden.

Oranje plantenpot met plantje

Heb je al klanten voor jouw product?

Vermeld hen dan in je plan. Dit kan eventuele investeerders overtuigen. Ook goed om te weten: als je een financiering aanvraagt bij Rabobank toetsen we je aanvraag bij het BKR (Bureau Kredietregistratie).

Veelgestelde vragen

Hulp bij je financiering

phone

Hulp nodig?