Bespaartips voor jouw bedrijf

Wie slim inkoopt houdt geld over. Ga met de stofkam door je uitgaven, snijd in sluipende geldverslinders en herfinancier bijvoorbeeld die dure lening. Bekijk daarnaast hoe je structureel geld kunt besparen.

Kantoorruimte op maat

Flexwerkplek
Heb jij 24/7 een eigen kantoor nodig of is een bureau meestal genoeg? Huur flexibele kantoorruimte: jij kiest de benodigde ruimte en je betaalt per uur of dagdeel. Je vindt flexwerkplekken in heel Nederland. Goed voor je portemonnee en voor je netwerk.

Voorbeelden: Seats2meet, Spaces, Igluu, WeWork

Bedrijfsverzamelgebouw
Zoek onderdak in een bedrijfsverzamelgebouw en deel een pand met andere ondernemers. Voordelen: flexibele huurtermijn, gemeenschappelijke voorzieningen, ondernemersnetwerk. Informeer bij de Kamer van Koophandel.

Mobiel kantoor
Een mini van of camper ingericht als kantoor maakt je super mobiel. Je parkeert voor de deur van klanten en ontvangt hen in je privékantoor. Zo maak je een krachtige binnenkomer. Bereken of de aanschaf- en terugkerende kosten je uiteindelijk een besparing opleveren.

Slim reizen

Deelauto-netwerken
Maak gebruik van deelauto-netwerken zoals Greenwheels of Freetogo. Dan heb je wél de voordelen van de auto, maar níet de vaste lasten voor onderhoud en verzekeringen.

(Lease)auto's delen
Heb je een (lease)auto? Maak er efficiënt gebruik van. Stel je auto beschikbaar voor zakelijke ritten van collega's of samenwerkingspartners via autodeelplatforms als SnappCar. Zo verdien je een deel van de kosten terug.

Fietsen
Nu de ‘speed pedelec’ de markt verovert en de overheid investeert in snelfietsroutes, kan de elektrische fiets een alternatief zijn voor de auto. Koop een 'fiets van de zaak' voor dagelijkse ritten. Heb je een bezorgservice? Overweeg dan een ‘deliver e-bike’.

Openbaar Vervoer
Reizen via openbaar vervoer is goedkoper dan met de auto, zeker als je parkeerkosten en files meetelt. De OV-fiets of NS-zonetaxi brengt je van deur-tot-deur. Tel daar de komst van de tienminutentrein bij op en je bespaart geld én tijd.

Flexibel personeel

Flexkrachten of zzp-ers
Heb je (tijdelijk) extra personeel nodig? Overweeg dan inhuur van flexkrachten of zzp-ers. Per uur zijn de kosten wat hoger, maar je betaalt alleen de uren die je nodig hebt. Voorkom wel dat de Belastingdienst je ingehuurde krachten als 'personeel' ziet, hoe je dat doet, weten ze daar het beste.

Payrolling
Payrolling houdt in dat een payroll-bedrijf op papier werkgever wordt. Dat bedrijf neemt de administratie en arbeidsrechtelijke risico's over. Als opdrachtgever blijf je verantwoordelijk voor het aannemen, aansturen en begeleiden van de ingehuurde krachten. Voordelen: gemak, beperkt risico en efficiënt inkopen.

Advies met gesloten beurs
Sparren met een adviseur zonder er meteen voor te betalen? Stel je vraag via online netwerken als Higherlevel. Collega-ondernemers en experts helpen je graag verder in deze voor-en-door netwerken.

Benut ook de netwerkmogelijkheden in je regio of branche. Op netwerkborrels of businessclubs tref je samenwerkingspartners met wie je misschien kennis of expertise kunt ruilen. Bijvoorbeeld fiscaal consult in ruil voor een marketingadvies.

Slimme inkopen van kantoorbenodigdheden

Apparatuur en meubilair
Koop apparatuur en kantoorinrichting tweedehands via websites als eBay of Marktplaats. Houd ook veilingen in de gaten, soms worden complete kantoorinventarissen van de hand gedaan.

Telefonie en internet
Neem van tijd tot tijd de contracten met telefonie- en internetproviders kritisch onder de loep. Onderzoek ook of je met gratis VoIP-diensten kunt besparen op (internationale) telefoonkosten.

Cloud computing
Cloud computing houdt in dat software en documenten van de pc verhuizen naar het internet. Je hebt dezelfde functionaliteiten als met eigen ict-infrastructuur tegen een fractie van de prijs. Een uitkomst voor starters die op hun geld willen letten. Let wel op dat je de privacy van je klanten niet in gevaar brengt en zorg voor goede beveiliging.

Software
Onderdeel van cloud computing is Software as a Service (SaaS): software die je via internet gebruikt. Je bespaart op dure licenties en onderhoud en betaalt naar gebruik. Een andere optie is open source software: een gratis of goedkoper alternatief voor pakketten van grote aanbieders.

Bulkinkoop
Of het nu om papier, cartridges, energie of drukwerk gaat, het is goedkoper als je grotere aantallen aanschaft. Bundel eventueel de krachten met andere ondernemers om gezamenlijk in te kopen of diensten te delen.

Ook interessant voor jou:

Starten met regelingen en subsidies

Contact

Rabobank