Ondernemer plaatst isolatie in dak

9 manieren om snel en goedkoop duurzamer te ondernemen

Duurzamer ondernemen vraagt niet altijd om grote investeringen. Een andere leverancier, afval scheiden en het OV in plaats van de auto helpen al mee. Dit zijn 9 manieren waarmee je je bedrijf kunt verduurzamen, zonder meteen veel kosten te maken.

1. Begin met isoleren

Eerst de cv-ketel hoger zetten en dan warmte laten ontsnappen. Daar help je het klimaat niet mee en is bovendien zonde voor de toch al hoge energierekening. Voorkom dit door je pand beter te isoleren. Dat kan met kleine aanpassingen zoals een tochtstrip of deurdranger. Wie iets meer geld wil uitgeven, investeert in dakisolatie en HR++. Dat is dubbel glas met coating en een isolerend gas tussen de platen.

2. Bespaar met energie

Energie besparen is actueler dan ooit tevoren, ook in je bedrijfspand. Er zijn een paar snelle manieren waarmee je duurzamer onderneemt én de kosten omlaag brengt.

    Met een bespaarstekker blijven computers, printers en andere apparaten niet stand-by staan. Een slimme thermostaat zet de verwarming automatisch een standje lager als er niemand in het pand aanwezig is. Ledlampen gebruiken tot 85 procent minder stroom en gaan veel langer mee Met bewegingsmelders laat je het licht niet onnodig lang branden Door folie achter de radiator te plakken gaat de warmte daar niet verloren

Energielabel C

Vanaf 1 januari 2023 moet ieder kantoor minimaal energielabel C hebben. Als dat niet het geval blijkt, dan mag je het pand volgens de wet niet meer gebruiken als kantoor.

Doe vandaag nog een gratis online energiescan

3. Kies voor andere leveranciers

Prijs, kwaliteit en zekerheid. Die factoren bepaalden voorheen het aankoopbeleid van de meeste bedrijven. Maar duurzaamheid speelt een steeds grotere rol. Er zijn een paar aspecten waar je hierbij op kunt letten.

    Maak zoveel mogelijk gebruik van leveranciers uit de buurt. Minder kilometers is minder vervuiling. Vraag je leveranciers naar milieucertificaten. De norm ISO 20400 helpt je om jouw inkoopproces duurzaam te organiseren. Hiermee kun je checken of je leverancier aan de belangrijkste regels en normen voldoet.

Koop je internationaal in? Met de MVO Risico Checker zie je snel welke mvo-risico's je loopt.

4. Ga vaker thuiswerken

Filerijden is nou niet bepaald duurzaam, daarnaast is het ook niet erg prettig. De coronacrisis heeft laten zien dat thuiswerken in veel gevallen heel goed uitpakt. Vijftig kilometer rijden om alleen een vergadering bij te wonen, kan vaak prima worden vermeden door online te vergaderen. Dit is niet alleen duurzamer, mensen verzetten soms ook meer werk. Uit een landelijk onderzoek dat in 2021 werd uitgevoerd, bleek dat 55 procent van de werknemers thuis productiever is dan op kantoor.

5. Stimuleer de trein en fiets

De meeste werknemers maken voor hun woonwerk-verkeer nog altijd gebruik van de auto. Toch zijn er veel duurzamere alternatieven, zoals bijvoorbeeld de trein en (elektrische) fiets. Voor ritten tot 20 kilometer blijkt de e-bike op veel dagen een prima alternatief.

Je kunt het gebruik van de fiets of trein stimuleren, door hier een hogere reiskostenvergoeding aan te koppelen.

6. Scheid het afval

Het is een kleine moeite, maar heeft wel degelijk impact. Maak gebruik van prullenbakken met meerdere emmers. Eén voor het groente-, fruit- en tuinafval, één voor papier en karton, één voor het plastic uiteraard en niet te vergeten een glasbak. Met stickers geef je aan waar het afval in moet. Vergeet ook niet om batterijen en printer-cartridges apart in te zamelen.

7. Kies voor recyclebare verpakkingen

Maak je gebruik van verpakkingsmateriaal? Misschien doe je wel met grote regelmaat pakketjes de deur uit. Hier kun je grote stappen in maken. Stap over op recyclebare verpakkingen en kies voor een pakketverzender die zich inzet voor minder kilometers en schoner rijden.

8. Gebruik wat minder papier

Papier besparen, dat klinkt misschien als een zaak van weinig belang, maar hierbij geldt toch ook: alle beetjes helpen. Print zoveel mogelijk dubbelzijdig en, liever nog, print helemaal niet. Steeds meer bedrijven worden papierloos en voorkomen op die manier dat er weer een boom moet worden gekapt. Blijkt dat (nog) geen optie, gebruik dan in ieder geval duurzaam papier. De productie van één ton gerecycled papier bespaart 17 bomen ten opzichte van nieuw printpapier.

9. Maak medewerkers bewuster

Een duurzamer bedrijf worden doe je niet alleen, daarvoor heb je medewerkers en klanten nodig. Blijf hierover voortdurend communiceren. Leg uit wat zij kunnen doen om energie te besparen en minder weg te gooien. Hun gedrag is een belangrijke factor om de duurzaamheidsdoelstellingen van je bedrijf waar te maken.

Rabobank

Je duurzame ambities financieren

Weet je al waarin je wilt investeren? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!

Eerst sparren