Ondernemers bij duurzaam bedrijfspand

Misvattingen over duurzaam ondernemen

Er zullen nog weinig ondernemers zijn die de voordelen en noodzaak van duurzaam ondernemen niet erkennen. Toch zijn er ook drempels, twijfels of vooroordelen. Is het nou echt duur om je bedrijf te verduurzamen? Wat levert het op? Hier 3 misvattingen over duurzaam ondernemen.

1. Duurzaam ondernemen kost veel geld

Je bedrijf verduurzamen kan een investering vragen. Misschien in geld, in research of in tijd. Je hele bedrijf verduurzamen is dan ook niet in een paar weken geregeld. De tip is om te beginnen in kleine stappen. Ledverlichting, afscheid nemen van wegwerpartikelen of recyclen. Doe je grotere investeringen? Verspreid je investeringen dan over een langere periode.

Sommige duurzame investeringen leveren ook meteen een kostenbesparing op, zoals zonnepanelen of het verduurzamen van je pand. Ook kom je misschien in aanmerking voor subsidies of aftrekregelingen die je voorheen misliep. Wil je je duurzame investering financieren? Dan is de Rabo Groen Lening misschien wat voor jou. Een groene financiering met een gunstiger rentetarief.

2. Duurzaam ondernemen is alleen voor grote bedrijven

Duurzaamheid lijkt soms alleen weggelegd voor grotere bedrijven. Bedrijven met geld of de ruimte om een specialist op het gebied van duurzaamheid te benoemen. Toch is het, ondanks de voordelen van grotere bedrijven, niet zo zwart wit. Het mooie van duurzaam ondernemen is dat je klein kan beginnen. Ook als MKB'er. Denk aan waterbesparing, minder woon-werkverkeer of energiezuinige apparaten. Wil je het iets groter aanpakken? Denk dan eens aan zonnepanelen, een elektrische auto of bestelbus of verduurzaam je pand. Nog niet investeren? Kijk dan bijvoorbeeld naar de mogelijkheden om socialer te ondernemen. Op die manier verbeter je je ook je impact op de maatschappij.

3. Duurzaam ondernemen is een luxe voor idealisten

De pioniers van duurzaam ondernemen waren misschien idealisten. Maar inmiddels zien de meeste mensen de noodzaak van de energietransitie en duurzamer ondernemen. Op deze manier zorgen we samen voor behoud van onze planeet. Dit besef helpt je het meest om verduurzaming echt onderdeel te laten zijn van je businessmodel. Naas dit besef spelen ook andere factoren een rol. Verplichte energielabels, toegang tot bepaalde aftrekregelingen, subsidies of financieringen. Het gaat allemaal makkelijker wanneer je bedrijf duurzaam is. Duurzaam ondernemen is daarmee allang geen luxe meer maar een noodzaak voor een toekomstbestendig bedrijf.

Rabobank

Je duurzame ambities financieren

Jouw duurzame plannen al in een vroeg stadium bespreken met een accountmanager? Dat kan! Maak een afspraak om telefonisch of via een videogesprek met ons te sparren. Weet je al welke investering je wilt doen? Start dan je berekening en ontdek je financieringsmogelijkheden.

Start je berekening
phone

Hulp nodig?