Ondernemer brengt zijn ROI in kaart

Bereken in 4 stappen de opbrengst van je investering

Investeren in je bedrijf: klinkt goed, maar wat levert het je op? Meer omzet betekent niet automatisch een hogere winst. Jouw Return On Investment (ROI) vertelt je alles over wat jouw investering oplevert. Je berekent je ROI in 4 stappen.

Ricardo Blok

Ricardo Blok
Accountmanager Rabobank
Voor Ricardo is de Return On Investerment (ROI) een van de eerste dingen waar hij naar kijkt als een ondernemer voor financiering aanklopt bij de bank.

“Met welke ROI je indruk maakt op de bank? Natuurlijk moet je ROI een positief getal zijn. Maar wat de ideale ROI voor een mkb-ondernemer is, hangt af in welke sector het bedrijf zit en hoe jong of oud het bedrijf is. De bank verwacht bij een beginnende onderneming een ROI van tussen de 15 en 20 procent. Voor een groeiend bedrijf is een ROI van 20 procent doorgaans goed.”

Raket

Zo bereken je in 4 stappen jouw ROI

Plus

Bereken wat de investering je gaat opleveren aan omzet of kostenbesparing

Welke extra omzet gaat de investering je de komende jaren opleveren? Of op welke kosten ga je dankzij de investering per jaar besparen? Dit is best een uitdagende klus. Want hoe ziet de markt eruit in jouw sector? En moet je rekening houden met seizoensinvloeden? Er zijn allerlei verschillende manieren om een omzetprognose te maken. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de sectorprognoses van RaboResearch.

Geld

Bepaal de eenmalige en structurele kosten van je investering

Welke uitgaven moet je de komende jaren doen om te investeren? Wat kost die nieuwe machine, software of je nieuwe bedrijfspand? Dit zijn meestal eenmalige kosten. Er komen ook kosten bij kijken die structureel en operationeel zijn. Door je investering moet je bijvoorbeeld misschien een nieuwe medewerker aannemen. En je wilt je klanten natuurlijk regelmatig op de hoogte houden van je activiteiten: marketingkosten dus!

Een ijzersterke investeringsbegroting maken? Lees hoe je het aanpakt

Rekenmachine

Vergeet je rentelasten niet

Klop je voor financiering aan bij de bank, dan krijg je te maken met rentelasten. Deze kosten zien ondernemers vaak over het hoofd als ze een investeringsbegroting maken. Het is natuurlijk lastig om de rentelasten te kennen voordat je de lening bij de bank hebt afgesloten. Reken daarom altijd met een hoog rentepercentage. Een reëel rentepercentage dat je kunt aanhouden is 7 procent.

ROI

Bereken je ROI

Als je alle kosten en opbrengsten op een rij hebt, kun je de ROI berekenen. Je ROI is onmisbaar, want hij laat zien hoeveel geld je overhoudt aan een investering. Hij helpt je te bepalen of jouw investering een goed idee is of niet.

Met deze formule bereken je jouw ROI:

Return On Investment (ROI) = Extra nettowinst / Investeringskosten X 100%

Bijvoorbeeld:

  • Je verwacht € 400.000 extra omzet te draaien door te investeren
  • De investering kost je in totaal € 320.000
  • Je extra nettowinst zal dus naar verwachting € 80.000 zijn
  • Je ROI is dan: € 80.000 / € 320.000 x 100% = 25%
Voorbeeld Return on investment (ROI)

Zo berekent een schoenenverkoper met online ambitie zijn ROI

Een schoenenverkoper met een goedlopende fysieke winkel wil een webshop openen. Daartoe moet hij:

  • zijn logo laten restylen
  • een webshop laten ontwerpen en bouwen
  • zijn voorraad uitbreiden
  • een parttime medewerker aannemen die de webshop de eerste twee jaar op de rit zet
  • zijn nieuwe webshop promoten bij bestaande en potentiële klanten
  • rekening houden met klanten die niet meer naar zijn winkel komen, maar voortaan online kopen

Belangrijk om te weten

Je ziet in dit voorbeeld terug hoe belangrijk het is dat je de operationele kosten niet vergeet mee te nemen in de investeringsbegroting. Ze zijn in dit geval zelfs hoger dan de investering zelf.

Chat met de Rabobank

Sparren met een accountmanager

Hulp nodig bij het voorbereiden van je financieringsaanvraag? Neem contact op met een accountmanager van de Rabobank. Staat je financieringsaanvraag nog in de kinderschoenen? Geen punt: vrijblijvend sparren is juist ook mogelijk!

Even sparren