Kennismakers Xyhlotrade pretty plastic

Kennismakers over omgaan met wet- en regelgeving

Als ondernemer heb je te maken met wet- en regelgeving. Of het nou gaat om je belastingen, regels over je bedrijfspand of het ontwikkelen van innovatieve producten. Ondernemers Frans en Hajo weten hier alles van. Frans is eigenaar van Xyhlotrade, een bedrijf dat milieuvriendelijke houtbescherming verkoopt. Hajo is eigenaar van Pretty Plastic, een onderneming die duurzame bouwmaterialen produceert. In Kennismakers praten zij over het omgaan met wet- en regelgeving.

Kennismakers EP5 Xylo PrettyPlastic 2023

Financieren van je innovatie

Hajo en Frans runnen allebei een innovatief bedrijf. Dat zorgt niet alleen voor uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving, ook het krijgen van een financiering kan lastig zijn als jouw product of dienst zich nog niet heeft bewezen. Het is daarom belangrijk om je opties voor het financieren van innovatieve bedrijfsplannen goed te verkennen. Naast een bank, eigen geld of investeerders zijn er meer mogelijkheden. Ontdek 10 verschillende mogelijkheden.

Steuntje in de rug voor innovatie: subsidies

Innoveren kan uitdagend zijn op het gebied van wetgeving, claimen van een marktpositie of het aantrekken van een financiering. Een voordeel is dat de overheid innoverende ondernemers verschillende soorten van steun biedt in de vorm van subsidies. Check daarom op tijd of je misschien voor een subsidie in aanmerking komt. We delen de belangrijkste innovatiesubsidies voor ondernemers met je.

Wist je dat...

In 2022 waren er 908 Nederlandse franchiseformules. Zij realiseerden vanuit hun 34.010 franchisevestigingen met 399.000 medewerkers maar liefst een omzet van 42,2 miljard euro excl. btw. Bron: Nederlandse Franchise Vereniging

Rabobank

Kennismakers

In Kennismakers helpen ondernemers elkaar om zaken anders aan te pakken. Ze delen tips, ervaringen en praten over uitdagingen. Waarin lijken ze op elkaar? En wat doen ze anders? De kennis van de één, helpt de ander verder.

Kritisch op liquiditeit

Frans deelt dat hij kritisch naar zijn kosten heeft gekeken zodat hij de lange aanloopperiode van zijn bedrijf kan overbruggen. Bijvoorbeeld geen chique kantoor of mooi kantoormeubilair. Hij let scherp op de kosten om te zorgen voor voldoende liquiditeit waardoor hij zijn cashflow verbeterd.

Heb je zelf ook behoefte aan meer inzicht in je liquiditeitspositie? Het maken van een liquiditeitsprognose kan je daarbij helpen, zo krijg je snel inzicht in je financiën en kan je vroegtijdig bijsturen wanneer je krap bij kas komt te zitten.

Internationaal zakendoen

Frans en Hajo ontdekten allebei dat de regels in Duitsland voor hun producten anders waren dan in Nederland. Hierdoor konden ze in Duitsland sneller of makkelijker de markt op. Misschien kunnen internationale markten voor jou als ondernemer ook interessante mogelijkheden bieden. Ontdek wat daar allemaal bij komt kijken.

Frans van Rooijen

Frans van Rooijen

Frans van Rooijen is eigenaar van Xyhlotrade; een bedrijf met een milieuvriendelijk alternatief voor houtbescherming. Als ondernemer denkt hij altijd in oplossingen. Die skills kon hij goed gebruiken toen bleek dat zijn innovatieve idee in een streng web van regelgeving valt.

“We zijn eerst mondjesmaat gaan verkopen om de conservatieve markt te laten zien dat ons product werkt”

Hajo

Hajo Reinders

Hajo Reinders is eigenaar van Pretty Plastic. Hij produceert duurzame bouwmateriaal van gerecycled materiaal. Hij gelooft volledig in duurzame innovatie en is van mening dat streven naar een maximale winst zonder oog voor mens en planeet niet meer past in deze tijd.

“Ondanks regelgeving kan je innoveren. Je moet echt door een muur heen en niet terugvallen op regeltjes want dan kun je niks nieuws bedenken.”

Klaar voor de volgende stap? Financier je investering

We helpen je graag verder

phone

Hulp nodig?