"Met het predicaat hofleverancier straal je vertrouwen uit"

Zo’n 450 bedrijven in Nederland mogen zich hofleverancier noemen. Marcel Langezaal, directeur van elektrotechnisch installatiebureau Langezaal & Inniger, vertelt wat het predicaat voor zijn bedrijf betekent. En: hoe word je als ondernemer eigenlijk hofleverancier?

Portret Marcel Langezaal

Wie: Marcel Langezaal
Bedrijfsnaam: Langezaal & Inniger BV
Wat: Elektrotechnisch installatiebureau
Sinds: 1905

De naam van het bedrijf doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar iedereen profiteert geregeld van de expertise van Langezaal & Inniger. Het Leidse bedrijf maakt onder meer technische installaties voor bruggen en sluizen, waardoor deze op een veilige manier open en dicht kunnen. 

Toen Chris Langezaal in 1905 begon met zijn smederij in het centrum van Leiden, had hij waarschijnlijk geen idee wat de core business van zijn achterkleinzoon Marcel in datzelfde bedrijf zou zijn.

Investeren in groei medewerkers

Marcel Langezaal (52): "Mijn overgrootvader installeerde gas- en waterleidingen, mijn grootvader leverde onder meer bedieningslessenaars voor bruggen en mijn vader ontwierp in de jaren zestig de eerste elektronisch bestuurde brug van Nederland. Daarin hebben we ons sindsdien verder gespecialiseerd." 

"Wij investeren in innovatie en groei van onze medewerkers"

"In de decennia dat wij dit werk doen gaan bruggen en sluizen nog steeds open en dicht, maar is het hart van de techniek erachter enorm veranderd", zegt Langezaal. "Wij investeren daarom vooral in innovatie en groei van onze medewerkers, door ze veel cursussen en trainingen te laten volgen. Zo kunnen we voorop blijven lopen op dit vlak."

Hofleverancierschap aanvragen

Het 100-jarig jubileum van het bedrijf in 2005 was voor Langezaal reden om het hofleverancierschap aan te vragen. "Ik kende het van andere organisaties en vond het altijd degelijkheid en vertrouwen uitstralen. Het predicaat zou een mooie bekrachtiging van ons jubileum zijn."

Langezaal wist dat hij het predicaat niet zomaar zou krijgen: de procedure duurde van aanvraag tot officiële uitreiking bijna een half jaar. "Je wordt behoorlijk door de molen gehaald. Als ondernemer moet je van onbesproken gedrag zijn en je organisatie moet financieel gezond zijn. Je mag bijvoorbeeld niet failliet zijn gegaan."

In die periode stond op een dag ook de arbeidsinspectie onaangekondigd op de stoep. "Daar was ik wel door verrast", zegt Langezaal. "Maar de inspecteur was natuurlijk van harte welkom en vond uiteraard niets dat niet door de beugel kon."

Trotse hofleverancier

Vlak voor de jubileumdatum kreeg Langezaal te horen dat hij zich vanaf dat moment hofleverancier mocht noemen. Het predicaat werd uitgereikt door de burgemeester en de Commissaris van de (toen nog) Koningin, wat het bedrijf veel publiciteit in Leiden en omgeving opleverde.

“Je moet echt vooraanstaand in je branche zijn om het predicaat te krijgen.”

Hoe word je hofleverancier?

‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ is een predicaat voor kleine en middelgrote bedrijven die een belangrijke rol spelen in hun regio, een goede reputatie hebben en binnenkort een jubileum vieren van minimaal 100 jaar. Als je denkt dat je aan al deze voorwaarden voldoet, kun je een aanvraag indienen. Je hoeft dus niet werkelijk iets aan het hof te leveren. 

De aanvraag dien je in bij de burgemeester van de plaats waar je bedrijf gevestigd is. Let op: begin op tijd, want de hele procedure kan wel een jaar duren.

In de aanvraag beschrijf je de onderneming die je hebt en lever je ook tal van financiële gegevens aan. Belangrijk is bijvoorbeeld een bewijs van de precieze oprichtingsdatum en een financiële rapportage van een accountant. Een uitgebreide beschrijving van wat je precies allemaal moet aanleveren vind je hier. 

De burgemeester beoordeelt je aanvraag en bekijkt of je geen strafblad hebt. Als alles in orde is, zal de burgemeester de aanvraag inclusief advies aanbieden aan de Commissaris van de Koning, die verder onderzoek doet.  

Wanneer het predicaat inderdaad wordt toegekend, krijg je de Oorkonde die erbij hoort. Het predicaat is niet vrijblijvend. Als je het accepteert, zul je moeten voldoen aan de ‘Bepalingen betreffende het Predicaat Hofleverancier’. Er wordt dan bijvoorbeeld van je verwacht dat je van onbesproken gedrag blijft en dat je het bijbehorende wapen op de juiste manier gebruikt. Na 25 jaar vindt er opnieuw een toetsing plaats.