Jonge vrouw kijkt rond

Zzp-pensioen opbouwen

Zzp’ers en freelancers bouwen geen pensioen op bij een werkgever. Maar je wilt straks waarschijnlijk wel voldoende inkomen hebben om te blijven leven zoals je nu doet. Daarom is het verstandig om zelf je pensioenopbouw te regelen. Regel je niets, dan ontvang je straks alleen AOW, plus het eventueel in loondienst opgebouwde pensioen. Wij laten je graag zien wat de mogelijkheden zijn.

Fiscaal aantrekkelijk banksparen voor je pensioen

Banksparen met belastingvoordeel

Met een bankspaarrekening kunnen zzp’ers en freelancers voor hun pensioen sparen. Als je deze rekening voor een aanvulling op je pensioen gebruikt, krijg je belastingvoordeel. Jouw tegoed staat vast en valt in box 1. Dit betekent dat je geen vermogensrendementsheffing over het bedrag boven het heffingsvrij vermogen van € 30.846 (2020) betaalt. Als je een pensioentekort hebt, mag je het jaarlijks ingelegde bedrag van je bruto inkomen aftrekken.

Bankspaartegoed uitkeren tijdens je pensioen

Tijdens je carrière als zzp’er spaar je een tegoed op je bankspaarrekening. Zodra je met pensioen gaat, stort je dit tegoed op een rekening van waaruit je periodieke uitkeringen krijgt. Je bepaalt zelf hoe lang en hoe vaak je deze aanvulling op je pensioen ontvangt. Dit duurt maximaal 20 jaar.

Fiscale voordelen voor zzp’ers

Je hebt als zzp’er of freelancer een aantal belastingvoordelen bij banksparen. Je mag de volgende bedragen belastingvriendelijk inleggen op jouw bankspaarrekening.

OudedagsreserveHet deel van de winst dat je voor een aanvulling op je pensioen mag reserveren. Je mag dit inleggen op een bankspaarrekening. Dit zorgt voor uitstel van belastingheffing op dat deel van de winst.
JaarruimteHet maximale bedrag dat je fiscaal vriendelijk mag inleggen op een bankspaarrekening. Dit bedrag is je aantoonbare pensioentekort.
ReserveringsruimteEen extra lijfrenteaftrek voor de niet benutte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar.

Meer lezen over banksparen voor je pensioen

Banksparen en beleggen voor je pensioen

Je kunt ook kiezen voor een combinatie van banksparen en beleggen voor je pensioen.

Meer lezen over beleggen voor je pensioen

Lijfrente opbouwen op een lijfrenteverzekering

Een lijfrenteverzekering is een levensverzekering voor een aanvulling op je pensioen. Gedurende de looptijd van de lijfrenteverzekering is het tegoed geblokkeerd. Op de einddatum gebruik je het tegoed voor een periodieke aanvulling op je AOW. De uitkeringen zijn even hoog en eindigen uiterlijk bij je overlijden. De lijfrentepremie is aftrekbaar van de belasting en mag je in box 1 aftrekken van je inkomen.

Meer lezen over lijfrente opbouwen

Sparen op een spaarrekening

Je kunt voor je pensioen sparen op een gewone spaarrekening. Dit kan een zakelijke spaarrekening zijn, maar je kunt ook een particuliere spaarrekening openen. Aangezien het tegoed vrij opneembaar is, vergt deze methode wel de nodige discipline. Het kan helpen om een vaste maandelijkse automatische overschrijving in te stellen.

Sparen op een zakelijke spaarrekening

Je kunt speciaal voor na je pensioen geld sparen op een zakelijke spaarrekening met een variabele rente. Dit betekent dat de rente op elk moment kan wijzigen. De rente die je ontvangt is afhankelijk van de hoogte van je spaartegoed. 

Meer lezen over zakelijk sparen

Sparen op een particuliere spaarrekening

U kunt geld sparen op een particuliere spaarrekening met een variabele rente. Uw vermogen telt dan mee in box 3. Voor iedereen in Nederland geldt een heffingsvrij vermogen van € 30.846 (2020). Over het bedrag boven het heffingsvrij vermogen betaalt u vermogensrendementsheffing.

Oude werkgeverspensioen tijdelijk voortzetten

Werkte je voorheen in loondienst? Dan kun je soms de pensioenregeling bij je oude werkgever tijdelijk voortzetten. Zo blijft het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid, mits opgenomen in de pensioenregeling, gewoon gedekt. Je mag de oude pensioenregeling maximaal tien jaar voortzetten en aftrekken van de belasting. Daarna is het verstandig om een alternatief te vinden voor je pensioen.

Extra mogelijkheden pensioen aanvullen voor zzp’ers

Zzp’ers en freelancers hebben extra mogelijkheden om hun pensioen aan te vullen. Deze mogelijkheden hangen af van jouw ondernemingsvorm. We leggen ze hieronder uit.

Verplicht pensioen opbouwen

De meeste zzp’ers zijn vrij om een aanvullend pensioen op te bouwen. Bepaalde groepen zzp’ers of freelancers zijn echter verplicht om deel te nemen aan een beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Als je hierover twijfelt, dan raden we je aan om contact op te nemen met je vakvereniging of een overkoepelende brancheorganisatie.

Een goed gesprek over pensioen

Meestal kun je bij ons online een pensioenoplossing afsluiten. Wil je liever eerst even afstemmen met ons? Dat kan in een gratis oriëntatiegesprek.

Maak een afspraak
Zzp’ers met een eenmanszaak of vof

Oudedagsreserve

Zzp’ers met een eenmanszaak of vof mogen gebruikmaken van de Oudedagsreserve. Hiermee mag je onder voorwaarden jaarlijks 9,44% (2020) van de winst van jouw onderneming aftrekken. Je mag deze Oudedagsreserve tot € 9.218 (2020) inleggen op een bankspaarrekening. Deze inleg mag je als aftrekpost gebruiken. De vrijval van de oudedagsreserve betekent een bijtelling bij de winst.

Jouw geld apart zetten bij gebruik Oudedagsreserve

Als je gebruikmaakt van de Oudedagsreserve, is het belangrijk dat je hiervoor een bedrag apart zet. Doe je dat niet, dan is het mogelijk dat er bij het vrijkomen van jouw rekening geen geld is om de lijfrente aan te kopen. Hierdoor kan de Oudedagsreserve niet worden gebruikt voor een aanvulling op je pensioen.

Zzp’ers met een bv

Als je een spaarrekening op naam van jouw bv hebt, dan kun je tegoeden voor je pensioen in eigen beheer reserveren.

Meer lezen over sparen voor particuliere bv's

Zelf regelen & Contact