Zonnepanelen, verduurzaam je dak

Duurzaam ondernemen op zonne-energie

Het zakelijk opwekken van energie heeft veel voordelen: bespaar op je energiekosten, reduceer je CO2 uitstoot en geef je onderneming een duurzame uitstraling. Het aanleggen van zonnepanelen is echter wel een hele klus, waar begin je? Wat zijn de kosten en wat het is rendement? Op deze pagina zullen we je meer inzage in het gehele proces geven en hoe Rabobank je hierbij kan helpen.

Actie zonnepanelen

Tijdelijke actie voor Rabobank-klanten

Voor onze zakelijke klanten willen we het installeren van zonnepanelen zo makkelijk mogelijk maken. Daarom hebben we samen met onze adviespartners een aanbod samengesteld waarmee je begeleid wordt gedurende het gehele traject, en makkelijk financiering aan kunt aanvragen. Meld je nu aan en ontvang:

Een kosteloze dakscan, financiële-, terugverdientijd- en rendementsberekening van een zonnepanelenspecialist.Een vrijblijvend adviesgesprek met een zonnepanelenspecialist.Ondersteuning door Rabobank voor financiering en verzekeren.

Zo werkt het financieren van zonnepanelen

1

Dakscan & advies

Onze partners voorzien je van vrijblijvend advies. Samen bespreek je de beste oplossing voor je dak. Je ontvangt een inschatting van de opbrengst per maand en de terugverdientijd. Als je van plan bent veel stroom terug te gaan leveren wordt er gecontroleerd of er ruimte is op het energienetwerk.

2

Subsidieaanvraag

Onze partners onderzoeken welke subsidies beschikbaar en van toepassing zijn voor jouw onderneming. Zij kunnen je ook helpen deze aan te vragen.

3

Plan van aanpak

Onze partners helpen met het maken van een definitief legplan en het aanvragen en vergelijken van offertes. Dit resulteert in een definitieve kostenindicatie.

4

Financieren

Voor het regelen van de financiering vormt Rabobank je sparringpartner. Zo zorgen we dat je een weloverwogen keuze kunt maken.

5

Verzekeren

Een zonnepaneleninstallatie verhoogt de waarde van het bedrijfspand, maar brengt ook extra risico’s met zich mee. Neem contact op met de verzekeraar van het pand om deze te bespreken. Zo weet je zeker dat je voor alle risico’s gedekt bent en of er mogelijk een hogere premie wordt gevraagd. Heb je hier vragen over dan kan je bij de verzekeringsspecialist van Rabobank terecht.

6

Installatie

Gecertificeerde monteurs installeren het zonnesysteem zodat het voldoet aan wet- en regelgeving. Ook tijdens de bouw en realisatie blijven onze partners je ondersteunen. Voor de grotere installaties schakelen we experts in die bij oplevering een onafhankelijke kwaliteitscontrole uitvoeren.

Onafhankelijk advies

Onze onafhankelijke partners helpen je van aanvraag tot aanleg. Dankzij hun specialisatie, jarenlange ervaring en onafhankelijkheid kunnen zij je adviseren over subsidies, type zonnepanelen, offertes en leveranciers. Zij regelen dat de installatie geplaatst wordt en je ontvangt minimaal 10 jaar garantie op je zonnepanelen. Hiermee zorgen ze voor de best mogelijke oplossing voor jou.

Financieringsmogelijkheden

Heb je al een concreet investeringsplan en ben je op zoek naar financiering? Daar kan Rabobank je ook mee helpen. Bekijk hier welke financieringsvorm het beste bij je past.

Zakelijke lening

Wel profiteren van zonnepanelen maar krap bij kas? Leen het bedrag bij Rabobank om deze investering te bekostigen.

Looptijd: 10 jaar. Met SDE-subsidie looptijd mogelijk tot 16,5 jaar

Financial lease

Gemakkelijk je investering met een vast bedrag per maand aflossen.

Looptijd: Maximaal 10 jaar Installatie- en advieskosten binnen lease mogelijk

Projectfinanciering

Voor het financieren van grote projecten als zonneparken.

SDE-beschikking verplicht Ondersteuning van Project Finance
Voor alle type financiering vanaf € 25.000 is het mogelijk de groenkorting aan te vragen. Hiermee bespaar je aanzienlijk op je rente.
Verzeker je zonnepanelen

Verzekeren

Ondanks dat het risico klein is, kunnen zonnepanelen brand veroorzaken en moeten daarom verzekerd worden. Betrek zo vroeg mogelijk in het proces de verzekeraar van het pand waar de panelen geïnstalleerd gaan worden. Zo weet je zeker dat het pand goed verzekerd blijft en/of er mogelijk een hogere premie wordt gevraagd.

Overige zaken waar je bij het verzekeren van je zonnepanelen rekening mee moet houden:

Controleer de draagkracht van het pand waar de panelen op geïnstalleerd worden. Bij schade moet je deze constructieberekening kunnen overleggen. Niet elk type isolatie wordt geaccepteerd door verzekeraars. Brandbare isolatie of asbest zal eerst verwijderd moeten worden. De installatie van de zonnepanelen moet voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen, de zogenaamde NEN-normering. Ga daarom alleen in zee met een deskundig installateur die de regels kent en laat een opleveringsbewijs van de zonnepanelen opmaken. Daarnaast is het belangrijk om periodiek onderhoud uit te laten voeren. Verzekeraars kunnen een onderhoudscontract als verplichting opnemen in de polisvoorwaarden.

Opzoek naar persoonlijk verzekeringsadvies?

Lees meer over het verzekeren van zonnepanelen

Veelgestelde vragen

Wat is een berekening en waarom heb ik die nodig?

Een berekening en dakscan geven indicatief aan welke mogelijkheden je dak voor zonnepanelen biedt, welke investering daarbij hoort en hoe snel je die terugverdient. Ook ontvang je een vrijblijvend aanbod om je traject verder te laten begeleiden.

Zijn zonnepanelen een optie voor kleine- en grote ondernemingen

Voor zowel kleine als grote ondernemingen kunnen zonnepanelen rendabel zijn en ligt de terugverdientijd meestal tussen de 6 en 10 jaar. Door de omvang van de installaties en de verschillende subsidiemogelijkheden hebben kleine zonne-installaties een andere aanpak en kortere doorlooptijd dan grotere installaties. Daarom heeft Rabobank een aanbod speciaal voor kleine installaties (voor daken tot circa 100m2) in samenwerking met partner Sungevity, en een meer maatwerk aanbod voor de grotere installaties in samenwerking met stichting Energieke Regio.

Wat kost het onderhoud van zonnepanelen?

Onderhoudscontracten kosten jaarlijks ca. 0,5-1% van de investering. Het schoonmaken van panelen varieert van ca. eens per jaar tot nooit. In principe regenen ze schoon, tenzij er bijzondere vervuilende omstandigheden zijn.

Wat is het rendement van zonnepanelen van bedrijven?

De meeste installaties laten zich in 6-10 jaar terugverdienen. De rendementen liggen vaak tussen 5-8% en kunnen door een deel te financieren aanzienlijk hoger komen te liggen.

Hoe werkt het met verzekeren van de zonnepanelen?

Vanaf de zomer van 2019 zijn verzekeraars scherper in hun acceptatiebeleid. Dat geldt met name op daken met PS- of PUR-isolatie. De risicoacceptatie van verzekeraars neemt toe als er extra maatregelen getroffen worden zoals o.a. toepassing van optimizers, vlamboogdetectie en het buiten plaatsen van omvormers.

Belangrijk is dat vóór de daadwerkelijke installatie, je de verzekeraar informeert over de aanleg van zonnepanelen, zodat vooraf eventuele extra eisen kunnen worden afgestemd.

Kan ik voor meerdere panden zonnepanelen realiseren en financieren?

Dat kan. Voor elk pand moet wel afzonderlijk een eigen berekening gemaakt worden en subsidie worden aangevraagd. De financiering van meerdere panden kan gecombineerd worden.

Wat is het belang van Rabobank in Energieke Regio en Sungevity?

Rabobank heeft geen belang in Energieke Regio en Sungevity. Het zijn adviespartners onafhankelijk van Rabobank. Door hun uitgebreide kennis over zonnepanelen, zijn ze gerespecteerd partner van Rabobank.

Digizine Zon-Op-Dak

Lees verder in het Digizine

Lees meer over de mogelijkheden van zonnepanelen en de zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf en aanleg van zonnepanelen in het Digizine Zon-op-Dak.

Meer over zakelijk verduurzamen

Benieuwd naar andere mogelijkheden om je gebouw of je transportmiddelen te verduurzamen? Onze uitgebreide energiescan geeft direct inzicht in de beste oplossingen voor jouw gebouw en bijbehorende investeringen. En met Rabo Electric ontdek je de mogelijkheden van elektrisch rijden.