Twee mannen in gesprek in de boilerkelder

Waarom Braintown investeert in vastgoed én duurzaamheid

“Als het gaat om duurzaamheid, moet je als ondernemer niet afwachten”, zegt Robert van de Vorst van Braintown. Met de recente verduurzaming van business centre De Hogt geeft hij daarmee meteen het goede voorbeeld. Het energielabel van het gebouw ging van E naar A. De grootste investering? Zonnepanelen en een inventieve regeltechniek.

“Met enkele aanpassingen bespaar je zo 60% op je verbruik”

Duurzaamheid loont

We spreken Robert, mede-eigenaar van Braintown, en vastgoedmanager Walther Soetens van Profinn, over de kosten, baten én gedachte achter het laatste bedrijfspand dat zij volledig verduurzaamden: BC De Hogt in Veldhoven.

Monument(aal) verduurzamen

Het verduurzamen van vastgoed is voor Braintown gesneden koek. Al vele jaren investeert het bedrijf in kantoorpanden die te maken hebben met leegstand en achterstallig onderhoud. Robert: “Panden waar wij potentie in zien, omdat we anders kijken.”

Zo verduurzaamde het bedrijf in 2014 de Witte Dame, een rijksmonument in Eindhoven met een oppervlakte van maar liefst 38.000 m2. “Monumenten zijn lastig te verduurzamen, maar we zijn er zonder twijfel ingestapt. We hebben ervaring met oudere gebouwen, kennen de juiste partners en zijn altijd al bezig geweest om de energiekosten laag te houden”, vertelt Robert.

Van label E naar label A

De recente verduurzaming van Business Centre De Hogt is daar een mooi voorbeeld van. Er werden zonnepanelen en een inventieve regeltechniek en laadpalen naast het gebouw geplaatst; oude cv-ketels werden vervangen, het pand werd volledig voorzien van ledverlichting en het oude glas vervangen door HR++-glas. Dankzij deze investeringen ging het energielabel van het gebouw van label E in 2016 naar label A in 2021. Welke investering nou het meeste oplevert? “Dat is per pand verschillend”, vertelt Robert. “Maar met bijvoorbeeld een warmtewiel op het dak bij De Witte Dame ‒ dat is een ronde schijf die is opgebouwd uit aluminium lamellen die eenvoudig warmte of koude lucht opnemen en weer afstaan ‒ bespaar je al 80% op je verbruik voor klimaatbeheersing.”

Lage energiekosten

Die kosten zijn ook belangrijk voor de huurders, zegt Robert. “Huurders zien zo’n wiel niet. Die willen praktische dingen zien en hun bijdrage leveren. Meedenken. Immers: het heeft ook invloed op hun energiekosten.” Walther: “Zo bedachten we met de huurders dat we de toiletafzuiging buiten kantoortijden wel af konden zetten. Dat scheelde enorm. Ook lette iedereen erop de lichten overdag uit te doen als het niet nodig was. Gedrag en kleine dingen hangen samen.” De energiekosten zijn dankzij de verduurzaming een stuk lager. Robert: “Daarmee kunnen we de servicekosten ook in de grip houden. Dat is gunstig voor de huurders én voor ons, want dan blijven ze langer zitten. Dat is ook duurzaam, namelijk voor de relatie.”

People, planet, profit

Een structurele relatie met huurders is fijn voor de portemonnee, al gaat het bij Braintown verder dan dat. Robert: “Duurzaamheid gaat over people, planet en profit. Natuurlijk: het is een interessante propositie voor huurders (profit), maar het gaat ook om de plek van het gebouw in de maatschappij (people) en de zorg om het klimaat (planet). Wij zien duurzaamheid daarom als een filosofie, en het maakt deel uit van onze strategie. We kiezen ervoor eerst de investering te doen, dan komt de rest vanzelf. Zo moet je denken.”

Vijf voor twaalf

Deze gedachte sluit aan bij de markt, die in meerdere opzichten veranderd is. “Je merkt dat duurzaamheid bij iedereen leeft. Het is voor iedereen vijf voor twaalf ‒ of later.” En natuurlijk, de huidige energiecrisis heeft eraan bijgedragen. Robert: “De energietransitie gaat veel sneller. Ik heb nog nooit zoveel zonnepanelen gezien. Zakelijk en privé. Dat snap ik, want de terugverdientijd van je investering is veel korter geworden. Je krijgt veel meer terug, en dat maakt de investering makkelijker.”

Tips & Tricks

Hun tips voor ondernemers die hun pand willen verduurzamen? “Volg een visie. Als je die niet hebt, gebeurt er niets.” En niets doen is, met het oog op het CO2-neutraal zijn in 2050, niet de slimste keuze. “Al heb je,” zegt Robert, “natuurlijk altijd de keuze om het niet te doen. Aan de andere kant: vanaf 2023 is energielabel C verplicht. In 2030 wordt er gestreefd naar label A. In 2050 moeten we CO2-neutraal zijn. Als je nu label E hebt, dan is het toch gek dat je voor label C gaat. Pak dan door en ga voor label A”.

Partners met hetzelfde DNA

De juiste partners spelen hierbij een belangrijke rol, besluit Robert. “Zoek partners die duurzaamheid net zo belangrijk vinden als jij. De Rabobank bijvoorbeeld. Zowel voor de financiering als de herfinanciering van bedrijfspand De Hogt, stelde de Rabobank als voorwaarde dat het pand volledig duurzaam zou zijn. Kijk, dan heb je echt hetzelfde DNA te pakken.”