Hoe ga jij in 2020 investeren in de ICT?

Nederlandse ICT-bedrijven groeien hard. Door de aanhoudende vraag naar technologische oplossingen is een omzetgroei van 10% tot 20% niet zeldzaam. Welke investeringen doen ICT-bedrijven om in de toekomst relevant te blijven? We vroegen het aan sectorspecialist Mark van Kampen.

Top 3 van investeringen in de ICT

Veel ondernemers willen investeren om door te groeien met hun bedrijf. Sectorspecialist ICT Mark van Kampen ziet drie domeinen waar veel ICT’ers bereid zijn geld in te steken: kwalitatief personeel, nieuwe technologie en doelgerichte marketing en sales.

1. Kwalitatief goed personeel
“Goed personeel blijft schaars in de sector, mede door een gebrek aan nieuwe aanwas,” aldus sectorspecialist ICT Mark van Kampen. Investeren in een goed opleidingsprogramma, uitdagende projecten en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden helpt om talent aan te trekken én te behouden.

2. Adoptie van nieuwe technologie
“Door de snel veranderende technologie moeten softwareontwikkelaars en andere IT-dienstverleners continu investeren in Research & Development. Dit is een voorwaarde om relevant te blijven voor klanten,” verklaart Van Kampen. “Niet zelden investeren deze bedrijven samen met klanten in nieuwe modules, features of andere gebruikersvriendelijke toepassingen.”

3. Doelgerichte marketing en sales
Ondernemers zijn bereid om extra geld te steken in het effectiever maken van hun marketing- en salesactiviteiten. Afgestemd op de huidige digitale mogelijkheden én de kenmerken van hun doelgroep. Volgens de sectorspecialist is het erg belangrijk om de taal van de klant te spreken. “Zorg dat je verkopers en consultants in begrijpelijke taal aan ondernemers uitleggen waarom zij moeten investeren in jouw product of dienst. Deze vaardigheid is cruciaal voor ICT-bedrijven. Denk dus goed na over deze competenties als je gaat investeren in personeel.”

De risico’s van groei

Snel groeien is mooi, maar kapot groeien is de nachtmerrie van elke ondernemer. Dit kan een risico zijn de ontwikkeling van een nieuw product. Je moet dan eerst investeren in marketing en sales voordat je omzet kunt behalen.

Je kunt een poging wagen bij een investeerder om de gewenste geldsom binnen te halen. “Maar besef wel dat deze keuze gevolgen heeft voor je bedrijf,” waarschuwt Van Kampen. “Blijf je nog wel de kapitein van je eigen schip?”

“We merken in de praktijk dat groeibedrijven steeds vaker in een vroeg stadium naar de bank toe komen om hun financieringsmogelijkheden te onderzoeken. Deze ondernemers staan liever geen aandelen af, omdat ze volledige zeggenschap willen houden én maximaal willen profiteren van hun groei.” 

De Rabobank staat klaar voor ambitieuze ondernemers uit de ICT-sector. Daarom hebben we € 300 miljoen gereserveerd voor ICT-bedrijven die willen investeren in groei. We bieden meer dan alleen passende financieringen. Ook kun je rekenen op kennis en advies van onze ICT-specialistenteams. Interesse? Neem snel contact met je accountmanager of met sectorspecialist Mark van Kampen.

Mark van Kampen

Mark van Kampen

  • Sectorspecialist
  • ICT Dienstverlening
(06) 10 33 59 32 Stuur een e-mail LinkedIn
 Direct aan de slag met groei?

Zo regel je de aanvraag van je financiering

Als ondernemer met investeringsplannen wil je graag in een vroeg stadium in gesprek met de bank. Bijvoorbeeld om tips in te winnen over het aanvraagproces. Of om te sparren over de haalbaarheid van een financieringsaanvraag. Daar helpen we je graag mee. Maak daarom een telefonische afspraak om samen met een adviseur te sparren.

Ben je klaar met voorbereiden en heb je vertrouwen in je plan? Dan kun je aan de slag met de online aanvraag. Controleer wel even of je de benodigde gegevens bij de hand hebt.

Maak een afspraak
Start aanvraag

Ontwikkelingen in de ICT-sector

Nederland biedt een uitstekend ondernemersklimaat voor de technologische sector. Recent onderzoek van de Harvard Business Review plaatst Nederland op de derde plek van de ranglijst van beste landen voor online business. We hoeven alleen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk boven ons te dulden.

Lees de ICT-update september 2019