Update

Heb jij al een duurzaam kantoor?

14 oktober 2021 9:30

Duurzaam vastgoed is al lang geen hype meer. Integendeel: duurzaamheid is juist steeds vaker de norm. Dit komt onder andere door regelgeving, maar ook doordat niet-duurzaam vastgoed op termijn moeilijker te financieren wordt. Zo moeten kantoren in 2023 minimaal een energielabel C hebben. Als dat niet het geval is, kan het kantoor niet meer worden verhuurd en zal een bank niet meer willen financieren. Energiebesparende maatregelen nemen is daarmee niet alleen goed voor gebruikers en het klimaat, maar ook noodzakelijk voor een toekomstbestendige investering. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees verder.

Uitzicht van een aantal zonnepanelen op een dak

Energiezuinig vastgoed: een stevige ambitie

De overheid heeft klimaatdoelen gesteld waaraan ook Rabobank zich gecommitteerd heeft. Het doel van het Klimaatakkoord is dat er in 2030 49% minder CO₂-uitstoot moet zijn ten opzichte van referentiejaar 1990, en dat er 1,5 miljoen woningen van het aardgas af gaan. Uiteindelijk moet in 2050 de gebouwde omgeving energieneutraal en aardgasvrij zijn en alleen duurzame energiebronnen gebruiken. Omdat nieuwbouw al moet voldoen aan strenge(re) regelgeving, ligt de belangrijkste opgave voor de gebouwde omgeving bij het energieverbruik verminderen van bestaand vastgoed. Energiebesparende maatregelen nemen en het opwekken van duurzame energie dragen zo weer bij aan het Klimaatakkoord van Nederland.

“Nog veel kantoren moeten energiezuiniger.”

Wil je je gebouw verhuren of er met de medewerkers van je bedrijf comfortabel in werken? Dat kan door een aantal maatregelen te nemen om het gebouw te verduurzamen. Neem bijvoorbeeld isolatie, of ga voor zonnepanelen en stel de klimaatinstallatie goed af. Zo zorg je ervoor dat je energiekosten dalen.

Onze oplossing voor duurzaam vastgoed

Wil je duurzamer omgaan met je energieverbruik? Daar helpen we ondernemers al jaren bij. We helpen je in twee stappen:

  1. Doe een online energiescan
    Via www.raboduurzaamvastgoed.nl doe je een gratis online energiescan voor je vastgoed. Vul je postcode en het huisnummer in, maak een account aan en zie direct welke maatregelen je kunt nemen. Je ontvangt dan een indicatie van de benodigde investering en wat de terugverdientijd is. Met deze online energiescan maken we het begrip ‘duurzaamheid’ concreet door het in een businesscase te gieten. Zo weet je dus meteen wat het verduurzamen van jouw vastgoed gaat opleveren, maar ook wat je opties zijn.
  2. Maak je plan
    Onze online energiescan gedaan? Dan helpt onze partner Energieke Regio je met het realiseren van je plannen, bijvoorbeeld door het huidige energielabel gecertificeerd vast te stellen en direct ook een verbeterplan op te stellen. Zij zijn onafhankelijk van leveranciers, installateurs, aannemers en andere uitvoerende partijen en geven je advies op maat. Met Energieke Regio zet je je businesscase om in een actieplan: wat kan je nu al doen en wat neem je op in het meerjaren-onderhoudsplan. En het mooie is: je krijgt een breed advies. Zo denken ze aan comfort, maar ook aan maatschappelijke, financiële en wettelijke aspecten.

Zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen

Naast je vastgoed energiezuinig maken, is zonnepanelen plaatsen ook een goede stap richting een klimaatneutrale gebouwde omgeving. Je produceert duurzame energie, bespaart op de energiekosten en het pand krijgt een duurzame uitstraling. Rabobank stimuleert en financiert daarom graag de installatie van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden van Rabo Lease.

Voor zonnepanelen staan onze partners Energieke Regio en Sungevity voor je klaar. Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan en kom erachter wat jij kunt doen om te besparen en verduurzamen. Ze nemen alles uit handen voor je: van ontwerp, business case, subsidie, installatie en nazorg.

Heb je een groot dak? Dan staat Energieke Regio voor jou klaar. Is jouw dak kleiner (100m2 ofwel circa 60 panelen), profiteer dan van de korting voor Rabobankklanten bij Sungevity.

Onze experts zijn dagelijks bezig om met kennis, netwerk en financieringsoplossingen om ondernemers te helpen met thema’s rondom de energietransitie en duurzaam bouwen. Hulp nodig? Vraag je accountmanager of mail ons op energietransitie@rabobank.nl.