Opinie

Drie factoren voor sterk lokaal ondernemerschap in food retail

11 maart 2025 11:00
Downloaden

Na een turbulent 2024 blijven het voor supermarkten uitdagende tijden. Stijgende prijzen, de grillige beschikbaarheid van grondstoffen en druk op marges zorgen voor verdere consolidatie van de sector. Toch kunnen lokale ondernemers nog steeds het verschil maken in food retail door strategische keuzes te maken. In dit artikel delen we drie belangrijke factoren tot sterk lokaal ondernemerschap.

winkeliers ontvangen SSK prijs

1. Sta in verbinding met je gemeenschap

Een sterke band met de lokale gemeenschap is cruciaal voor supermarktondernemers. Het verhoogt de gunfactor bij klanten omdat ze sneller geneigd zijn lokaal hun boodschappen te doen. Maar voor veel ondernemers gaat het om meer dan dat. Ze willen graag een wezenlijke bijdrage leveren aan de gemeenschap waarin ze werken, wonen en leven. We zien ondernemers in de praktijk dan ook vaak meedoen aan allerlei lokale activiteiten. Dat gaat van het actief deelnemen aan en ondersteunen van evenementen tot het samenwerken met andere lokale ondernemers om de aantrekkelijkheid van het centrumgebied te versterken. Het belangrijkste is de aandacht voor de behoeftes van bewoners en bezoekers en het daarop inspelen met een onderscheidend assortiment en service.

Platforms om je impact te vergroten

Gelukkig hoef je als lokale ondernemer niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Er zijn allerlei instanties die je kunnen helpen. Zo deelt het platform De Nieuwe Winkelstraat volop inzichten en inspiratie om je centrumgebied te versterken. Ook kun je lid worden van de Ledenraad van de coöperatieve Rabobank. Zo heb je invloed op de investeringen die de bank lokaal verricht, onder andere via het toekennen van coöperatief dividend aan maatschappelijke projecten. Dat vergroot jouw impact op je lokale gemeenschap.

Super Supermarkt Keurmerk (SSK)

Om de kracht van lokaal ondernemerschap te benadrukken hanteert brancheorganisatie Vakcentrum sinds enige jaren het Super Supermarkt Keurmerk (SSK). Het SSK wordt gegeven aan supermarktondernemers die lokaal betrokken zijn en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het SSK bevordert daarnaast duurzaam ondernemerschap door onder meer het minimaliseren van afval en het gebruik van milieuvriendelijke materialen te stimuleren. Met het keurmerk positioneert een ondernemer zich als een betrokken speler in de lokale gemeenschap en versterkt de loyaliteit bij klanten.

2. Innoveer en pas je bedrijfsvoering op tijd aan

Het is noodzakelijk dat ondernemers zich voortdurend aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en innoveren. Zelfstandig ondernemers onderscheiden zich van een gemiddelde filiaalleider door hun flexibiliteit en creativiteit. Ook menselijke aandacht en klantgerichtheid zijn heel belangrijk voor een succesvolle winkeloperatie. Investeer in het vakmanschap van je medewerkers en zorg voor een goed functionerend team dat te trainen is. Als de dagelijkse zaken goed lopen, heb je als ondernemer tijd om creatief bezig te zijn met je langetermijnstrategie.

Doe inspiratie op in de Future Store

Als lokale ondernemer moet je daarnaast altijd blijven oriënteren en zoeken naar nieuwe inzichten. Maar hoe doe je dat? Laat je inspireren door de Future Store in Arnhem. Deze winkel is speciaal opgezet om ondernemers te voorzien van de nieuwste inzichten en innovaties in retail.

Inspiratie: supermarktondernemer Hofman ontvangt 300e SSK van Jumbo Haarlem (zie header)

Jack en Roos Hofman zijn al jaren actief in de supermarktsector en hebben drie Jumbo-vestigingen. Ze werden onlangs erkend met het SSK-keurmerk. Voor de onderneming was het een bevestiging van de bestaande werkwijze. Vanuit hun eigen overtuiging handelen ze al op een duurzame en sociale manier. Hofman onderneemt tal van initiatieven om de gemeenschap te versterken. Zo dragen ze bij aan de lokale hospice, ondersteunen ze lokale sportevenementen zoals de Haarlemmermeerrun, werken ze samen met wijkraden of organiseren ze sociale activiteiten zoals koffieochtenden voor eenzame ouderen of brunches voor wijkgenoten die het financieel moeilijk hebben.


De kracht van lokaal ondernemerschap komt bij Hofman ook tot uiting in het afstemmen van het assortiment op de lokale vraag en klantprofielen, die per vestiging kunnen verschillen. Volgens Jack Hofman zullen supermarkten in de toekomst een grotere maatschappelijke rol vervullen, met een sterke focus op duurzaamheid en medewerkers. Hofmans belangrijkste tips:

Duurzaamheid

    Investeer in energie-efficiëntie. Gebruik ledverlichting, sensoren, CO₂-koelinstallaties en warmtewisselaars. Scheid afval. Gebruik verschillende bakken voor glas, brood, plastic en restafval. Kies voor duurzaam transport in combinatie met een efficiënt bestel- en leveringssysteem.

Medewerkers

    Investeer in het opleiden van medewerkers, met diploma-uitreikingen voor erkenning. Kies voor inclusiviteit en bied werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ouderen en jongeren van praktijkscholen. Vorm het juiste team, dat een afspiegeling is van de wijk waarin de winkel zich bevindt.

3. Investeer in een financieel gezond bedrijfsmodel

Lokale ondernemers hebben meer focus op de lange termijn en investeren met het oog op toekomstige generaties. Daarbij houden ze natuurlijk rekening met hun financiële prestaties, zoals omzet, rendement en vermogen. Om lang succesvol te blijven, is het essentieel om te investeren in een duurzaam en financieel gezond bedrijfsmodel. Daarvoor liggen er kansen in het verduurzamen van de harde kant, denk aan vastgoed, transport en bedrijfsmiddelen. Maar ook in de zachte kant, zoals lokaal inkopen of het bieden van arbeidsplaatsen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit laatste is ook vanuit strategisch oogpunt steeds belangrijker door de steeds krapper wordende arbeidsmarkt.

Wil je hier als ondernemer stappen in zetten? Onze eigen Foundation ondersteunt al jaren ondernemingen die investeren in een inclusieve arbeidsmarkt en deelt de nodige praktische voorbeelden ter inspiratie.

Lokaal inkopen om de verbinding met de producent te versterken

Lokaal inkopen versterkt de verbinding met de producent van het product, versterkt de lokale economie en leidt vaak tot een onderscheidend product. De grootste uitdaging bij lokaal inkopen is de achterliggende logistiek goed en efficiënt in te richten. Als food retailer zit je vaak niet te wachten op tientallen busjes van welwillende boeren, telers of ambachtslieden die hun product bij je komen afleveren.

Wil jij meer doen met lokaal inkopen? Lokalist is een distributieplatform dat boeren, telers, ambacht en afnemers in retail en horeca verbindt en de distributie van lokale inkoop verzorgd. Nieuwe innovatieve spelers als Lokalist ontzorgen zowel de producent als retailer door de volledige distributie, inkoop en verkoop te verzorgen.

Rabobank ondersteunt lokale supermarkten

De supermarkt is van wezenlijk belang voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van centrumgebieden. We ondersteunen graag retailers die een stapje extra zetten voor hun gemeenschap en gericht investeren in duurzaamheid. Ondernemers met het SSK-keurmerk kunnen dan ook onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor specifieke duurzaamheidsfinanciering met bijbehorend financieel voordeel.

De Rabo Impactlening is speciaal voor duurzame koplopers en opgebouwd als een reguliere zakelijke lening. Maar dan met een extra rente-korting vanuit de duurzame of sociaal-maatschappelijke impact.

Onze specialisten van het Franchise & Arrangementen-team staan specifiek opgesteld voor supermarktondernemers, kennen de ontwikkelingen in de markt en bieden op maat gemaakte financiële oplossingen bij belangrijke investeringsbeslissingen.