Kosten van beleggen

Kosten van beleggen

De kosten van beleggen zijn belangrijk voor het bedrag dat je opbouwt, eigenlijk best logisch. Maar realiseer jij je ook dat een procentueel verschil in de kosten je aan het einde van de rit rendement kan kosten of opleveren? Het kan dus waardevol zijn om ook te kijken naar de kosten van beleggen. Om je een beeld te geven van de impact hebben we hieronder een fictief rekenvoorbeeld voor je:

Staafdiagram - Rendement kosten

De impact van 1% hogere kosten

Stel je zet € 10.000 op een beleggingsrekening met een rendement van 5% per jaar, dan is het verschil in waarde na 25 jaar € 5.992. Bij de donkerblauwe staaf hebben we gerekend met 1,8% kosten op jaarbasis en in de lichtblauwe staaf met 1% minder kosten per jaar (0,8% kosten).

Dit voorbeeld is niet gekoppeld aan een specifiek Rabobank product. Dit rendement kan natuurlijk in werkelijkheid lager of hoger zijn. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kan een deel van je inleg verliezen.

Wat zijn mijn kosten?

Kies hieronder het beleggingsproduct en bereken zelf jouw specifieke kosten. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor beheer, fondskosten en/of aan- en verkoopkosten.