Wat is een SPAC?
Een SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Dit is een bedrijf dat naar de beurs gaat om kapitaal op te halen om later, meestal binnen twee jaar, een overname of fusie te kunnen financieren. Het gaat vaak om bedrijven zonder bedrijfsactiviteiten. Vandaar dat SPAC’s ook wel bekend staan als blanco cheque bedrijven.
Hoe werkt een SPAC?
De SPAC’s komen via een unit op de beurs. Een unit is een combinatie van aandelen en warrants, die meestal niet aan particuliere beleggers beschikbaar wordt gesteld. Na een aantal weken worden de warrants en aandelen los verhandeld. Deze kan je wel als particuliere belegger aankopen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Op het moment dat een SPAC naar de beurs gaat is meestal weinig bekend over de eventuele overnamekandidaten of zelfs de sector waarin de onderneming zal opereren. Ook een goede financiële onderbouwing ontbreekt vaak. Als belegger moet je dus vertrouwen op de kennis en kunde van het management van de SPAC. Wel kan je bij de uiteindelijke overname nog beslissen of de warrants en/of aandelen aantrekkelijk genoeg zijn om ze te behouden.
Voor- en nadelen van SPAC’s
SPAC’s zijn op dit moment razend populair. Maar waarom zou je beleggen in SPAC’s? En welke nadelen heeft het? Hieronder hebben we de voor- en nadelen voor beleggers op een rijtje gezet.
Voordelen van SPAC’s
Beleggen in SPAC'S kan voordelen voor jou als belegger hebben, zoals:
Nadelen van SPAC’s
SPAC’s kennen niet alleen maar voordelen. Naast dat je als belegger van tevoren niet weet in welk bedrijf je gaat beleggen, zijn er ook nog andere nadelen:
Waar kan je als belegger op letten bij een SPAC?
Wanneer je gaat beleggen in SPAC’s is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. Kun je bijvoorbeeld je aandelen makkelijk verkopen als de uiteindelijke overname niet aantrekkelijk genoeg is? En is de periode waarin je niet in de aandelen kunt handelen beperkt?
Ook is het slim om je als belegger niet te veel te laten leiden door bekende ‘lead investors’ die voor de promotie van de SPAC’s worden gebruikt. Uit de praktijk blijkt dat een SPAC met een management dat ervaring heeft met overnames of een succesvolle bestuurdersachtergrond heeft, over het algemeen succesvoller is dan een SPAC aangestuurd door beleggingsinstellingen.
Welke criteria kunnen het succes van een SPAC-belegging bepalen?
Je kunt nooit van tevoren weten of een SPAC-belegging succesvol is. Wel is er een aantal criteria die belangrijk zijn voor beleggers om succes te kunnen boeken, zoals:
Veelgestelde vragen
Beleggingsmogelijkheden Rabo Zelf Beleggen
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer