Vrienden praten over samenwonen en de kosten

Een Gezond Geldgesprek over samenwonen

Twee koppels zijn met elkaar in gesprek over samenwonen en hoe ze hun financiën hebben geregeld. Het koppel Alisa & Max wonen nog maar net samen en horen van Wichard & Rick hoe zij omgaan met hun gezamenlijke kosten. Laat je inspireren door het Gezonde Geldgesprek tussen beide koppels.

Vriendinnen praten over hun eerste inkomen

Samenwonen, samen betalen

Wichard & Rick wonen sinds 4 jaar samen. In het begin betaalde de ene keer Wichard de rekening en de andere keer Rick. Al snel hebben ze een gezamenlijke rekening aangemaakt om de gezamenlijke kosten zoals huur te betalen. Ze storten beiden een bedrag op de gezamenlijke rekening en wat daarop staat is echt voor de kosten die ze samen delen.

Lees meer over samen betalen

“Wat wij niet gedaan hebben, is van tevoren echt praten over de financiën”

- Max, 29 jaar -

Financieel inzicht

Als je samenwoont, deel je vaak ook samen een huishouden. En daar horen allerlei kosten bij, zoals de huur of hypotheek, boodschappen en verzekeringen. Je wilt deze kosten eerlijk verdelen met je partner. Maar om dit te kunnen doen, moet je eerst inzicht hebben in jullie financiële situatie. We geven je 4 tips om je op weg te helpen.

Bekijk de tips

Tips om het goed te regelen

Samenwonen, samen verzekerd

Ga je samenwonen of woon je net samen? Vergeet dan niet om de verzekeringen te controleren. Sommige verzekeringen kun je laten vervallen, anders zijn jullie onnodig dubbel verzekerd. Je hebt bijvoorbeeld maar één aansprakelijkheidsverzekering nodig. Pas wel je gezinssamenstelling aan op je verzekeringen. Zo weet je zeker dat jullie allebei verzekerd zijn.

Lees meer over samen verzekerd zijn
Hoe blijf je financieel onafhankelijk?

Samenwonen kan op veel verschillende manieren. Jullie maken je relatie zo officieel als je zelf wilt. Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, heb je bepaalde rechten en plichten naar elkaar. Jullie kunnen er ook voor kiezen om een samenlevingscontract af te sluiten, waarin je bijvoorbeeld kunt vastleggen hoe jullie de spullen en kosten verdelen. Ontdek hier wat de mogelijke voordelen en risico’s zijn van deze samenlevingsvormen.

Bekijk hoe jij wilt samenwonen
Wat moet je weten over samenwonen?

Samenwonen is leuk, maar ook een beetje spannend. Je gaat niet alleen een huis delen, maar ook de financiën. En daar komt best veel bij kijken. Zorg er dus voor dat je goed van start gaat, zodat jullie klaar zijn voor de toekomst.

Lees de tips
Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?