Jong stel kijkt op telefoon

Stappen eerste huis kopen

Je wilt voor het eerst een huis kopen. Spannend! We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over hoe dit werkt en wat je allemaal moet regelen. We helpen je graag stap voor stap op weg.

Volg de volgende stappen

Adviesrapport en hypotheekofferte

1 Woonwensen

De eerste stap op weg naar een koophuis begint bij een goede oriëntatie. Zet je woonwensen op een rij en bekijk wat jouw financiële mogelijkheden zijn.

icoon bezichtiging huis

2 Woning en bezichtiging

Als je weet wat je wensen zijn en wat je ongeveer kan lenen, kun je gericht gaan zoeken. Op websites als funda.nl en huispedia.nl vind je woningen die in Nederland te koop zijn.

icoon verduurzamen huis

3 Scan op energiebesparende mogelijkheden

Tijdens de zoektocht denk je misschien niet gelijk aan het verduurzamen van de woning. Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker met het oog op de toekomst.

icoon handen schudden

4 Bieden en onderhandelen

Huis gevonden dat past bij je wensen en financiële mogelijkheden? Dan wil je met een zeker gevoel een goed bod uitbrengen. Dat kan met Bieden met meer zekerheid.

icoon tekenen contract koophuis

5 (Voorlopig) koopcontract tekenen en zaken regelen

Is jouw bod geaccepteerd? Dan is het tijd om het (voorlopig) koopcontract te tekenen. Daarin zijn alle afspraken vastgelegd.

icoon adviesrapport huis

6 Hypotheek advies en afsluiten

Een belangrijk stap is het afsluiten van je hypotheek. Kies je hypotheek zorgvuldig, want je gaat de hypotheek voor lange tijd aan.

icoon afspraak notaris

7 Afspraak bij de notaris

Het is bijna zo ver: je nieuwe huis is in zicht! Jouw gekozen notaris stelt de hypotheekakte en transportakte op.

icoon sleuteloverdracht huis

8 Sleuteloverdracht

Eindelijk! De grote dag is aangebroken. Voordat je naar de notaris gaat voor de sleuteloverdracht controleer je samen met de makelaar of het huis wordt opgeleverd zoals afgesproken. Eenmaal bij de notaris leest de notaris samen met jou de twee aktes door en krijg je gelegenheid om vragen te stellen. De notaris zal je dan ook vragen of je een woonhuisverzekering hebt geregeld. Daarna zet je je handtekening onder de documenten en ben je officieel de nieuwe eigenaar van het huis. Gefeliciteerd!

Checklist huisbezichtiging

Huisbezichtiging gepland? Bereid je met de checklist voor. Zo weet je welke vragen je kan stellen en waar je op moet letten.

Verhuizen of verbouwen

Staan de verhuisdozen al klaar? Of moet er eerst nog verbouwd worden in je nieuwe huis? Als je de kosten van een verbouwing van je nieuwe huis hebt meegenomen in je hypotheekbedrag zetten wij dit bedrag op een bouwdepot. Dit een speciale rekening waaruit je de kosten voor de verbouwing kunt betalen.

Illustratie van een bewoner die zijn paraplu uit het raam steekt

Verzeker je huis

Zo’n belangrijk bezit als een huis wil je natuurlijk goed verzekeren. En wat dacht je van al je nieuwe meubels en andere spullen? Met een woonhuisverzekering en inboedelverzekering zijn je spullen en je woning gedekt voor schade in en om het huis.

Belastingaangifte doen

De kosten koper die je betaald hebt bij het kopen van je nieuwe woning, kun je aftrekken van de belasting. Dit doe je in de aangifte inkomstenbelasting over het jaar waarin je het huis koopt. Je mag onder andere de volgende kosten aftrekken:

Taxatiekosten Notariskosten voor de hypotheekakte Kosten voorde aanvraag van NHG (borgtochtprovisie) Bouwkundige keuring voor de aanvraag van NHG Hypotheekrente

Jouw situatie en een hypotheek

Als je een huis wilt kopen, kun je maximaal de waarde van het huis lenen. De bijkomende kosten moet je met eigen geld betalen. Lukt het nog niet om een hypotheek te krijgen, omdat je bijvoorbeeld niet voldoende eigen geld of inkomen hebt? Er zijn mogelijkheden om met hulp toch een huis te kunnen kopen. Start daarnaast vandaag nog met sparen voor je (eerste) huis. Het aanmaken van een Spaarpotje in de Rabo App kan je hierbij helpen.

Gratis eerste huis gesprek

Gratis Eerste-huis-gesprek met een adviseur

Droom jij van je eerste koophuis? Dan wil je natuurlijk weten of je een hypotheek kunt krijgen. Ontdek binnen 30 minuten jouw mogelijkheden tijdens een gratis Eerste-huis-gesprek met één van onze adviseurs.

Hypotheek berekenen

Benieuwd wat je kunt lenen? Bereken eenvoudig je hypotheek en maandlasten.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Als je ons belt met de app, weten we gelijk wie je bent en kunnen we je veilig en snel helpen. Klik hier en bel ons met de app

Of kies hier het gewenste nummer