Jong stel kijkt op telefoon

Hypotheek berekenen

Bereken eenvoudig je maximale hypotheek of maak vrijblijvend een afspraak

Stappen eerste huis kopen

Je wilt voor het eerst een huis kopen. Spannend! We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over hoe dit werkt en wat je allemaal moet regelen. We helpen je graag stap voor stap op weg.

Stap voor stap naar jouw eerste koophuis

Adviesrapport en hypotheekofferte

1 Woonwensen

De eerste stap op weg naar een eigen huis begint met een goede oriëntatie. Zet je wensen op een rij en bekijk zelf of met een financieel adviseur wat jouw mogelijkheden zijn.

icoon bezichtiging huis

2 Woning en bezichtiging

Als je weet wat je woonwensen zijn en wat je ongeveer kan lenen, kun je gericht gaan zoeken. Op websites van makelaars, funda.nl en huispedia.nl vind je woningen die in Nederland te koop zijn.

icoon verduurzamen huis

3 Let op energiebesparende mogelijkheden

Tijdens de zoektocht naar jouw huis denk je misschien niet gelijk aan verduurzamen. Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker met het oog op de toekomst. Wist je dat je korting kunt krijgen op de hypotheekrente als je je woning duurzaam verbouwt?

icoon handen schudden

4 Bieden en onderhandelen

Je kunt gaan bieden als je een huis hebt gevonden dat past bij je wensen en financiële mogelijkheden. Dit is een spannende fase. Om te bepalen wat een redelijk bod is kun je de woning laten taxeren. Dit kan via een taxatie op locatie of via de Rabobank Calcasa Desktoptaxatie.

icoon tekenen contract koophuis

5 (Voorlopig) koopcontract tekenen en zaken regelen

Is jouw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Dan is het tijd om het (voorlopig) koopcontract te tekenen. Daarin zijn alle afspraken rond de koop vastgelegd.

icoon adviesrapport huis

6 Hypotheek advies en afsluiten

Een belangrijk stap is het afsluiten van je hypotheek. Kies je hypotheek zorgvuldig, want je gaat de hypotheek voor lange tijd aan. Het is daarom belangrijk dat deze goed bij je past, nu en in de toekomst.

icoon afspraak notaris

7 Naar de notaris

Het is bijna zo ver: je nieuwe huis is in zicht! Jouw gekozen notaris stelt de hypotheekakte en transportakte op.

icoon sleuteloverdracht huis

8 Sleuteloverdracht

Eindelijk! De grote dag is aangebroken. Voordat je naar de notaris gaat om de sleutel in ontvangst te nemen, ga je samen met de makelaar na of het huis wordt opgeleverd zoals afgesproken. Eenmaal bij de notaris leest de notaris samen met jou de twee aktes door en krijg je gelegenheid om vragen te stellen. De notaris zal je dan ook vragen of je een woonhuisverzekering hebt geregeld. Daarna zet je je handtekening onder de documenten en ben je officieel de nieuwe eigenaar van het huis. Gefeliciteerd!

Checklist huisbezichtiging

Ga je een huis bezichtigen? Bereid je met deze checklist alvast voor. Zo weet je welke vragen je kan stellen en waar je op moet letten.

Verbouwen

Moet er eerst nog verbouwd worden in je nieuwe huis? De kosten voor een verbouwing kunnen worden meegenomen in het hypotheekbedrag. We zetten dan het bedrag voor de verbouwing in een bouwdepot. Dit is een speciale rekening waarvan je de kosten voor de verbouwing kunt betalen.

Illustratie van een bewoner die zijn paraplu uit het raam steekt

Verzeker je huis

Zo’n belangrijk bezit als een huis wil je natuurlijk goed verzekeren. En wat dacht je van je (nieuwe) meubels en andere spullen? Met een woonhuisverzekering en inboedelverzekering zijn deze gedekt voor schade in en om het huis.

Belastingaangifte doen

De kosten koper die je betaald hebt bij het kopen van je eerste huis, kun je aftrekken van de belasting. Dit doe je in de aangifte inkomstenbelasting over het jaar waarin je het huis kopt. Je mag onder andere de volgende kosten aftrekken:

    Taxatiekosten Notariskosten voor de hypotheekakte Kosten voorde aanvraag van NHG (borgtochtprovisie) Bouwkundige keuring voor de aanvraag van NHG Hypotheekrente

Jouw situatie en een hypotheek

Als je een huis wilt kopen, kun je maximaal de waarde van het huis lenen. De bijkomende kosten moet je vaak met eigen geld betalen. Lukt het niet om een hypotheek te krijgen, omdat je bijvoorbeeld nog niet voldoende eigen geld of inkomen hebt? Dan zijn er mogelijkheden om met hulp toch een huis te kunnen kopen. Start daarnaast vandaag alvast met sparen voor je (eerste) huis. Het aanmaken van een Spaarpotje in de Rabo App kan je hierbij helpen.

Daarom een hypotheek bij Rabobank

Korting op je hypotheekrente

Korting op je hypotheekrente

Koop je een energiezuinige woning? Of heb je een betaalrekening bij Rabo? Dan kun je in aanmerking komen voor korting op je hypotheekrente.

Er is meer mogelijk dan je denkt

We laten je zien dat er meer mogelijk is

Onze adviseurs zetten alles op alles om een eerste woning mogelijk te maken voor jou.

Illustratie van een vrouw met een lamp boven haar hoofd

We begrijpen jouw situatie als geen ander

We begrijpen dat iedere situatie uniek is. Daarom zorgen wij ervoor dat jij een expert spreekt die snapt wat jij nodig hebt.

Gratis eerste huis gesprek

Gratis Eerste-Huis-Gesprek met een adviseur

Droom jij van je eerste koophuis? Dan wil je natuurlijk weten of je een hypotheek kunt krijgen. Ontdek jouw mogelijkheden tijdens een gratis en vrijblijvend Eerste-Huis-Gesprek met een adviseur. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Hypotheek berekenen

Benieuwd wat je kunt lenen? Bereken eenvoudig je hypotheek en maandlasten.

phone

Hulp nodig?