studieschuld en een hypotheek

Studieschuld en een hypotheek

Je staat op het punt om je eerste huis te kopen. Tijdens het hypotheekgesprek vraagt de adviseur of je ergens een lening hebt openstaan. Ai, je hebt nog een studieschuld die nog niet is afbetaald. Geen zorgen! Ook met een studieschuld kun je een hypotheek afsluiten.

Een huis kopen met studieschuld

Ook met een studieschuld kun je een huis kopen. Wel heeft de studieschuld invloed op het hypotheekbedrag dat je maximaal kan lenen. Om te voorkomen dat je totale maandlasten te hoog worden, kun je daarom minder hypotheek krijgen. Bij jouw hypotheekberekening kijken we naar het totale bedrag dat je geleend hebt en wanneer de schuld is ontstaan.

Welke invloed heeft mijn studieschuld op de hypotheek?

Normen voor hypotheeklasten

Om te bepalen hoeveel je maximaal mag lenen, zijn wij als bank wettelijk verplicht gebruik te maken van de normen die zijn opgesteld door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze zogeheten Nibud-normen bepalen het maximale percentage van je bruto-inkomen dat je mag uitgeven aan hypotheeklasten. Betaal je elke maand rente en aflossing over een studieschuld, dan houd je minder geld over voor de hypotheeklasten.

Terugbetaling studieschuld en je hypotheek

Bij het berekenen van je maximale hypotheek houden we rekening met het bedrag dat je elke maand moet terugbetalen aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Sinds 2021 werkt dit als volgt: bij een studielening met een aflosfase van maximaal 15 jaar (van vóór 2018) rekenen we met 0,65%. Bij een nieuwe studielening (vanaf 2018) met een aflosfase van maximaal 35 jaar met 0,35%.

Voorbeeld: je hebt een studieschuld van € 20.000.

Studieschuld van vóór 2018: 0,65% van € 20.000 = € 130. We gaan ervan uit dat je elke maand € 130 afbetaalt aan DUO. Studieschuld vanaf 2018: 0,35% van € 20.000 = € 70. We gaan ervan uit dat je elke maand € 70 afbetaalt aan DUO.

Kun je zonder studieschuld € 900 aan hypotheek betalen. Met studieschuld is dat respectievelijk € 770 en € 830. Je maximaal te lenen hypotheekbedrag wordt door een studieschuld dus iets lager.

Hypotheek berekenen met studieschuld

Wil je weten hoeveel je kunt lenen met jouw studieschuld? Met onze handige rekentool krijg je snel een indicatie van je maximale hypotheek en je maandlasten. Zo weet je gelijk wat jouw mogelijkheden zijn.

Gratis eerste huis gesprek

Gratis Eerste-huis-gesprek met een adviseur

Droom jij van je eerste koophuis? Dan wil je natuurlijk weten of je een hypotheek kunt krijgen. Ontdek binnen 30 minuten jouw mogelijkheden tijdens een gratis Eerste-huis-gesprek met één van onze adviseurs.

Veelgestelde vragen over hypotheek met studieschuld

Jouw situatie en een hypotheek

Twijfel je of je in jouw situatie een hypotheek kan krijgen? Een studieschuld of flexibel contract hoeven het kopen van jouw eerste huis niet in de weg te staan. Wij snappen dat elke situatie anders is. Bij Rabobank is er daarom meer mogelijk dan je denkt. Misschien ook voor jou.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer