Man bedient stel in restaurant

Huis kopen zonder vast contract

Je hebt je droomwoning op het oog en wil een hypotheek aanvragen. Maar je hebt geen vast contract. Wel heb je een flexibel of tijdelijk arbeidscontract. Wist je dat er ook dan verschillende mogelijkheden zijn bij Rabobank? Wel zo prettig in een wereld met een groeiend aantal tijdelijke contracten en flexwerkers. We geven je graag meer uitleg.

Een tijdelijk contract

Intentieverklaring

Om een hypotheek te berekenen, kijken we naar je inkomen. Heb je een tijdelijk contract? Dan kan je werkgever een intentieverklaring afgeven. Dit is een onderdeel van de werkgeversverklaring, die je werkgever voor je invult en ondertekent. Je werkgever geeft hiermee aan dat hij de intentie heeft om je in vaste dienst te nemen na afloop van je tijdelijke contract. Krijg je een intentieverklaring? Dan rekenen we voor de hypotheek met je huidige inkomen.

Man loopt in schoenenwinkel naast kar met voorraad

Inkomen op basis van arbeidsverleden

Geeft jouw werkgever geen intentieverklaring af? Of heb jij een fexibel contract? In de meeste gevallen kijken we dan naar je arbeidsverleden.

Inkomensbepaling Loondienst

Met de Inkomensbepaling Loondienst kijken we naar jouw arbeidsverleden met behulp van de gegevens die bekend zijn bij UWV. Op basis van deze gegevens wordt er een inkomen vastgesteld die onze adviseur gebruikt voor het berekenen van je hypotheek. Wij vragen deze gegevens voor jou op bij het UWV, dus jij hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen.

Arbeidsverleden 3 jaar of langer

Bij een arbeidsverleden van tenminste 3 kalenderjaren, vragen wij je onder andere om je salarisstrook en jaaropgaven van deze jaren aan te leveren. Jouw inkomen wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde van de drie voorgaande kalenderjaren. Als dit gemiddelde inkomen hoger is dan het inkomen van het laatste jaar, wordt het laatste jaarinkomen als inkomen gehanteerd.

Inkomen op basis van arbeidsperspectief

Een arbeidsverleden korter dan 3 jaar? Ook dan zijn er mogelijkheden. We kijken dan niet alleen naar het verleden, maar ook naar je arbeidsperspectief. Dit doen we met de Arbeidsmarktscan of een perspectiefverklaring. We lichten beide opties voor je uit.

Arbeidsmarktscan

Met de Arbeidsmarktscan kijken we niet alleen naar je huidige inkomen en arbeidsverleden, maar vooral naar jouw perspectief op de arbeidsmarkt en kansen om in de toekomst voldoende inkomen te behouden. De scan geldt niet voor alle flexwerkers. Werk je via een uitzendbureau, dan helpen we je graag verder door je inkomen te bepalen met behulp van een Perspectiefverklaring.

Perspectiefverklaring

Ben je een flexwerker bij een uitzendbureau, dan kun je een perspectiefverklaring aanvragen. Daarin staat dat je goede toekomstmogelijkheden hebt. Je krijgt deze van je uitzendbureau als je hier minimaal 1 jaar voor werkt en als je werkgever vertrouwen heeft in je toekomst.

Veel uitzendbureaus verstrekken een perspectiefverklaring. Zij kijken samen met je naar jouw toekomstperspectief op de arbeidsmarkt. Op www.perspectiefverklaring.nl vind je een register met uitzendbureaus die gerechtigd zijn om een perspectiefverklaring af te geven. Bij goede mogelijkheden en kansen geven zij zo’n verklaring af. Met de perspectiefverklaring, werkgeversverklaring en salarisstrook kunnen wij je vaak verder helpen.

Gratis eerste huis gesprek

Behoefte aan een persoonlijk gesprek over jouw situatie?

Maak een afspraak met een financieel adviseur.

Veelgestelde vragen over een hypotheek zonder vast contract

Jouw situatie en een hypotheek

Twijfel je of je in jouw situatie een hypotheek kan krijgen? Een studieschuld of flexibel contract hoeven het kopen van jouw eerste huis niet in de weg te staan. Wij snappen dat elke situatie anders is. Bij Rabobank is er daarom meer mogelijk dan je denkt. Misschien ook voor jou.

phone

Hulp nodig?