Vrouw zit op het keukenblad met smartphone in haar hand

Sandra zat financieel ‘in de penarie’

Overal aan mee willen doen, niks willen missen en altijd in voor een drankje. Sandra (27) had het er maar druk mee. “Maar langzaamaan raakte ik steeds meer geld kwijt aan al die geintjes. Té veel geld, zo bleek toen ik ineens onverwachte kosten kreeg.” Lees hoe Sandra haar financiën weer op de rails kreeg.

Zuiniger leven

Achteraf vindt ze zichzelf dom, zegt ze. “Want zelfs toen er toch echt een alarmbel was afgegaan dat ik zuiniger moest gaan leven, deed ik dat niet. Ik kon dat niet; zoals ik leefde, dat wás mijn leven.”

Sandra werkt als verpleegkundige en heeft naar eigen zeggen ‘een redelijk salaris’. “Natuurlijk vind ik – net als velen – dat ik meer zou mogen verdienen. Werken in de zorg is voor veel mensen echt geen vetpot. Maar als ik eerlijk ben, waren mijn geldproblemen niet de schuld van mijn werkgever.”

Erover zwijgen was geen goed idee

Een kapotte cv-ketel betekende in één klap lichte paniek bij Sandra. “Ik had gewoon niet genoeg geld om dit op te lossen, het kostte rond de 2.000 euro. Dat was best confronterend. Ik leende wat van m’n ouders en pinde met mijn creditcard. Maar omdat ik verder ging met mijn lang-leve-de-lol leventje en mijn vaste lasten zeker niet minder werden, kwam ik maar niet uit de problemen en stelde ik sommige betalingen uit. M’n kop in het zand dus. En intussen was ik als de dood dat er nóg iets stuk zou gaan thuis.”

De financiële gaten dichten lukte Sandra een tijdje, maar niet lang genoeg. “Het werd echt een obsessie voor me. Ik sliep er niet van, maar nog steeds wilde ik niet tegen vriendinnen zeggen dat ik een avondje niet mee uitging. Op de een of andere manier vond ik het gênant om te vertellen dat ik krap bij kas zat. En dat vind ik achteraf misschien nog wel het meest stomme van mezelf. Want erover zwijgen, was geen goed idee. Dat bleek wel! En wat zouden het voor vriendinnen zijn als ze mijn verhaal niet zouden accepteren?”

“Tegen een van mijn vriendinnen vertelde ik dat ik geen geld had om leuke dingen te doen. Sterker nog, ik gaf toe dat ik ronduit in de penarie zat. Mijn vriendin reageerde superlief en begripvol. Ze zei dat ze het zelf ook wel een beetje te gek vond hoe wij in deze tijd met geld smeten. Zij had een vriend die wel verstandig met geld omging en een buffer met spaargeld had opgebouwd. Daarom was zij wat lakser, maar ze steunde mij volledig.”

Besparen is ook een oplossing

“Ze stelde voor om een avondje bij haar te komen en heel cheapy wijn te gaan drinken. We hebben onwijs gelachen. Die wijn was echt niet te hachelen, maar we hadden er zoveel lol om. En we hadden een heel goed gesprek. We spraken af dat we voorlopig geen geld meer zouden uitgeven aan uitjes en kleding. Het werd een soort sport van ons tweetjes. Andere vriendinnen vonden het hartstikke goed van ons. We zeiden eerlijk dat we wat beter met ons geld wilden omgaan en dat begreep iedereen. Zo raar dat ik bang voor onbegrip was geweest.”

Sandra kan het geld nog steeds niet over de balk smijten, maar dat vindt ze helemaal niet erg. Ze weet nu dat besparen op kosten, zoals uitjes, al verlichting kan geven. “Ik ben juist blij dat ik heb geleerd dat je ook zonder veel uit te geven leuke avonden kunt hebben. En ik weet nu dat ik echt wat geld achter de hand moet houden.”

Tip van Rabobank

Praten over geld kan lastig zijn. Maar het is wel goed om dit te doen! Want praten over je geldzaken lucht op én kan je meer inzicht geven. Je kunt leren van de fouten én successen van anderen. Ook bij financiële tegenslagen, kan praten over geld een eerste stap zijn naar een oplossing. Bekijk onze tips hoe je zo’n gesprek start.

Voor andere tips en tools die jou helpen om een stap te zetten naar een financieel gezonder leven, vind je hier.

Dit artikel is in samenwerking met Mediahuis gemaakt.