shoppende vrouwen kijken naar een bord

Jongvolwassenen en geld: van inzichten naar tips

Iets kopen als je eigenlijk geen geld hebt. Geld lenen als je weinig geld hebt. Of juist sparen voor later. Ben jij tussen de 18 en 30 jaar en ben je benieuwd hoe jouw leeftijdsgenoten met geld omgaan? Lees hier de inzichten uit een Nibud-onderzoek in opdracht van Rabobank en onze tips.

Financiële stappen maken

Vanaf je 18e ga je veel nieuwe dingen doen, ook als het over geld gaat. Je krijgt een eigen inkomen, je volgt een opleiding of studie, en je gaat misschien op jezelf wonen. Waarschijnlijk zijn je inkomsten nog niet zo hoog, maar je wilt natuurlijk wel leuke dingen kopen en doen.

Hoe vind je hierin de balans?

Dat is niet altijd simpel. Uit dit Nibud-onderzoek blijkt dat jongeren tot 30 jaar vaker dan gemiddeld in een kwetsbare financiële situatie zitten. Bijvoorbeeld door geen of weinig spaargeld te hebben, en soms ook leningen of rekeningen die niet betaald zijn.

Ben jij ook tussen de 18 en 30 jaar?

Lees dan hieronder hoe jouw leeftijdsgenoten er financieel voor staan. En pak meteen ook onze tips mee. Daarmee kun je geldstress voorkomen en werken aan een gezond geldleven.

Rondkomen

37%

van de jongvolwassenen heeft geen stabiel inkomen

26%

van de jongvolwassenen koopt regelmatig iets waarvoor ze eigenlijk geen geld hebben

39%

van de jongvolwassenen geeft aan dat ze niet genoeg geld hebben om van te leven

1. Geld erin, geld eruit

Aan het eind van je geld nog wat maand overhebben. Klinkt dat bekend? Dan ben je zeker niet de enige.

Vandaag is belangrijker dan morgen ben jij het eens met die uitspraak? 1 op de 3 jongeren zegt ‘ja’. Hun focus ligt dus vooral op de korte termijn. De meesten denken er trouwens juist goed over na waar zij hun geld aan uitgeven. En 64% maakt zelfs regelmatig een overzicht van hun inkomsten en uitgaven. Slim!

“Van de jongvolwassenen geeft 39% aan dat ze niet genoeg geld hebben om van te leven.”

Dat kan allerlei redenen hebben. Zoals: te vaak iets kopen waarvoor je eigenlijk geen geld hebt. Ongeveer 1 op de 4 jongeren doet dat vaak.

    Tip 1: Houd altijd je geld in de gaten. En laat je niet verrassen door een lege bankrekening. Met de Rabo App krijg je snel inzicht en kun je goede geldkeuzes maken. Tip 2: Maak een budget aan in de Rabo App. Met Rabo Budgets hou je grip op je uitgaven, zoals voor kleding, boodschappen of eten buiten de deur. Bepaal vooraf welk bedrag jij hier per maand aan wil uitgeven en de app houdt bij of je binnen je budget blijft. Je krijgt zelfs een seintje als je budget is bereikt. Handig! Tip 3: Gebruik een huishoudboekje. Hoeveel geld krijg je precies binnen? Hoeveel geef je uit aan vaste kosten? Wat houd je over voor leuke dingen? Je ontdekt het met het Rabobank huishoudboekje. Dat geeft rust en houvast. Tip 4: Ontdek hoe jij ervoor staat. Hoe zit het eigenlijk met jouw financiële gezondheid? Doe in vijf minuten onze Financiële GezondheidsCheck. Je krijgt meteen jouw score te zien, plus mogelijke tips om nog slimmere keuzes te maken.

Sparen & plannen

91%

van de jongvolwassenen spaart

36%

van de jongvolwassenen heeft het gevoel dat ze niet genoeg geld achter de hand hebben

64%

van de jongvolwassenen maakt regelmatig een overzicht van inkomen en uitgaven

2. Vergeet niet te sparen

Goed nieuws: maar liefst 91% van de jongvolwassenen spaart. Dat is indrukwekkend. Sparen is een positieve gewoonte die je helpt om een stabiele financiële toekomst op te bouwen. Lukt het jou ook om geld opzij te zetten?

    Tip 1: Sparen doe je het best met een spaarrekening. Kijk hier welke spaarrekening het beste bij jou past. Tip 2: Heb je al een Rabo SpaarRekening? Maak dan een spaarpotje aan voor elk van jouw spaardoelen. Dat maakt het overzichtelijker en leuker om te sparen. Tip 3: Maak het sparen zo makkelijk mogelijk. Zet jij al op vaste momenten een bedrag opzij? Bekijk hier hoe automatisch sparen werkt.

Wat is in jouw situatie een goede financiële buffer? Je ontdekt het meteen met onzeBufferberekenaar.

Lenen & schulden

20%

van de jongvolwassenen wil liever lenen om dingen te kopen dan wachten en sparen

38%

van de jongvolwassenen heeft een lening bij een financiële instelling of leent bij familie en vrienden

39%

van de jongvolwassenen heeft rust in hun financiële administratie dankzij lening

3. Lenen of geduld hebben?

Heb je ergens te weinig geld voor, dan kun je het misschien lenen. Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar willen best graag lenen. 20% heeft een lening bij een financiële instelling en 18% leent bij familie of vrienden.

“1 op de 5 (20%) leent liever nu geld om iets te kopen dan dat zij ervoor sparen. Als vergelijking: bij 30-plussers is dat maar 8%.”

    Tip 1: Wil jij iets op afbetaling kopen? Veel webshops bieden je nu die mogelijkheid. Maar let wel op, want voor je het weet kan dit je veel extra geld kosten. Lees eerst onze tips voor ‘Koop nu betaal later’. Tip 2: Heb jij geldzorgen? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Het Rabo Team Hulp bij Geldzorgen luistert naar jouw verhaal en zoekt samen met jou naar een oplossing.

Volledige factsheet

Download hier de volledige factsheet over Jongvolwassenen & Geld

Factsheet Jongvolwassenen & Geld
vrouw lachend aan het werk

Studeren en je eerste (bij)baan

Studeren, afstuderen of na je diploma aan het werk gaan bij je eerste echte baan. Het zijn allemaal situaties waarin jouw geldleven flink verandert. Of je nu net begint met je opleiding, of juist aan het afstuderen bent, check hier waar je op moet letten om als jongvolwassene je geldzaken in orde te houden.