Jennifer en Nicole praten over inkomensonzekerheid

Trouwen. Hoe pakken Pyra en Esther dit aan?

Prya (34) en Ester (37) praten openhartig over de financiën rond hun huwelijk. Prya is twee jaar geleden groots getrouwd met Kishan en is moeder van twee kleine kinderen. Ester is in 2018 verloofd met Mark, maar de plannen voor hun huwelijksfeest zijn nog niet concreet.

Ester: “Zaten jullie een beetje op een lijn in de aanpak?”
Prya: “Niet helemaal, want ik vond het traditionele gedeelte belangrijker dan hij. Ik hecht meer waarde aan traditie. Uiteindelijk zijn we wel tot een compromis gekomen. Ik wilde sowieso alles, maar gaandeweg kom je erachter dat je toch water bij de wijn moet doen en een aantal wensen moet laten varen."

Ester: “Werd je dan ook zo’n bridezilla?”
Prya: “Zelf vond ik van niet, maar die terugkoppeling heb ik wel van mijn ouders gehad. In onze cultuur is het traditie dat de ouders het traditionele gedeelte betalen. Maar ik had daar ook mijn beeld en wensen bij en wilde het allemaal wat moderner dan zij. Dus daarin moest ik wel schipperen.”

Ester: “Heb jij je ergens op verkeken qua kosten?”
Prya: “Heel cliché, maar het zijn de kleine, bijkomstige dingen die hard aantikken. Zo wilde ik graag een photobooth, maar dat bleek echt heel prijzig. Net als een cocktailshaker inhuren. Terugkijkend denk ik: waarom vond ik dat allemaal zo belangrijk? Maar het is anders als je er middenin zit.”

Ester: “Ik kan me voorstellen dat je daar inderdaad niet allemaal verschillende potjes voor hebt. Wij hebben gedacht aan trouwen in Frankrijk, maar een ambtenaar naar het buitenland laten komen is echt heel kostbaar.”

Jennifer en Nicole praten over inkomensonzekerheid

Sparen voor je bruiloft

Een bruiloft kan veel geld kosten. Sparen voor dit spaardoel maak je makkelijker en leuker met een Spaarpotje.

Ontdek Spaarpotjes

Prya: “Voor de wet brengt het huwelijk natuurlijk wel iets met zich mee. Wij vielen al onder de nieuwe wetgeving waarbij je niet automatisch trouwt in gemeenschap van goederen en wij hadden allebei eigen vermogen dat we wilden beschermen. Ik wil je wel meegeven om ook over het minst romantische deel na te denken: eventuele huwelijkse voorwaarden en een testament.”

Ester: “Daar hebben we het ook wel over gehad. We gaan volgend jaar in het huis van mijn ouders wonen. Zij hebben mij dat deels geschonken. Mijn vriend heeft meteen gezegd dat we wel moeten vastleggen dat het mijn schenking is en blijft. Voor de rest hebben we niets, dus kunnen we net zo goed in gemeenschap van goederen gaan trouwen.”

“Mijn trouwjurk heb ik al, die was maar 25 euro!”

- Ester -

Ester: ”Hebben jullie een tijdje brood met pindakaas moeten eten om jullie huwelijk te kunnen financieren?”
Prya: “Haha, nee mijn ouders betaalden mee aan het traditionele gedeelte en ik had zelf ook al gespaard. Want ik wist altijd al dat ik wilde trouwen. Verder kwam er geld vrij toen ik bij Kishan introk en mijn appartement in Amsterdam verkocht. Om alle kosten in kaart te brengen, zijn we naar een trouwbeurs gegaan en hebben we het huwelijk van mijn broer als voorbeeld genomen. Daarna was het een kwestie van de spaarpotjes verdelen. We waren het er allebei over eens dat we ons niet in de schulden wilden steken voor ons huwelijk.”

Prya: “Hebben jullie wel enig idee welk prijskaartje er aan de bruiloft komt te hangen?”
Ester: “Ik moet denk ik wel wat vaker brood met pindakaas gaan eten, als ik jou zo hoor. Wij willen ook heel graag een feest met alles erop en eraan, maar hechten verder weinig waarde aan spullen of luxe. Mijn trouwjurk heb ik al en die was maar 25 euro! Ik geef mijn geld liever uit aan een goed feest. Sparen deed ik altijd wel, zonder concreet doel. Toen we besloten te trouwen, realiseerden we ons wel dat we dan ook daarvoor moeten gaan sparen. Door corona is het onzeker wanneer we gaan trouwen, dus zijn we nog niet zo fanatiek.”

Pyra en Esther praten over een gezamenlijke rekening

Gezamenlijke rekening openen

Als je samenwoont of getrouwd bent, is het handig om je bankzaken samen te regelen. Een gezamenlijke betaalrekening kan hierbij helpen.

Lees meer over het openen van een gezamenlijke rekening

Prya: “Eten en drinken is de grootste kostenpost, maar je krijgt daar vrij makkelijk inzicht in door een bedrag per persoon te rekenen. Dat bespreek je van tevoren met de cateraar. Een buffet is wel een stuk betaalbaarder dan een diner. Wij hadden zoveel gasten, een diner was sowieso niet te doen.”

Prya: “Gaan jullie financieel dingen anders aanpakken nu jullie gaan trouwen?”
Ester: “We zijn al twaalf jaar samen, dus hebben al heel lang gezamenlijke rekeningen. Het trouwen zal aan onze levensstijl niet zo veel veranderen. De verhuizing volgend jaar naar een koophuis heeft meer impact op onze financiën dan ons huwelijk.”

Dit artikel is in samenwerking met Flair gemaakt. Om van elkaar te leren en het praten-over-geld-taboe te doorbreken praten steeds twee vrouwen met elkaar over hun geldzaken.

Praten over geld

Het is belangrijk dat we open over geld praten met de mensen om ons heen. Zo doorbreek je het taboe en leer je van elkaar. Een Gezond Geldgesprek is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven. Maar hoe start je een gesprek? We hebben een aantal tips voor je.