Opbouw pensioen
Het pensioen in Nederland bestaat uit drie onderdelen: AOW, pensioen en eigen geld. De AOW en het pensioen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Toch zijn dit echt twee verschillende onderdelen.

Waarom ontvang je straks mogelijk een lager pensioen?
We zijn in Nederland overgegaan van een kostbare eindloonregeling naar een beter betaalbare middelloonregeling. Vroeger was de hoogte van je werknemerspensioen gebaseerd op je laatst verdiende salaris voordat je met pensioen ging. Dit is de eindloonregeling. Later kwam de middelloonregeling. Hiermee bouw je pensioen op over je gemiddelde salaris, waardoor je uitkering vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd ten opzichte van de eindloonregeling een stuk lager is. Bouw je pensioen op met de beschikbare premieregeling? Dan bepaalt je werkgever de pensioenpremie. De hoogte van je te ontvangen pensioen is dan gebaseerd op de betaalde premies en de daarop behaalde rendementen.
Pensioen aanvullen
Je kunt nu al wat doen om te voorkomen dat je straks niet genoeg geld overhoudt om te leven zoals jij dat wilt. Maar ook als je eerder wilt stoppen met werken is het slim om nu actie te ondernemen. Dat kun je op meerdere manieren doen.
Lijfrente of een bankspaarproduct
Dit zijn producten waar je een eenmalig en/of periodiek op inlegt of waarvoor je een premie betaalt. Het gaat dan om een geblokkeerde spaarrekening waarbij je geen geld kan opnemen. Niet zonder fiscale gevolgen in ieder geval. Het voordeel van sparen op deze manier is dat je over de opgebouwde waarde geen belasting betaalt. Dit hoeft pas als je het opgebouwde bedrag periodiek laat uitkeren. Vooral voor ZZP’ers, maar ook voor werknemers in loondienst is dit een aantrekkelijke manier om te sparen. Je inleg of premie kan in veel gevallen ook belegd worden, wat op de lange termijn een aantrekkelijk alternatief kan zijn. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen.
Eigen vermogen
Je kunt je pensioen ook aanvullen met eigen vermogen. Denk aan spaargeld, beleggingen of een hypotheekvrije woning.
Drie tips
Podcast: Wat te doen voor een goed pensioen?
Blogger Renée Lambo gaat samen met Rabobank-onderzoeker en econoom Leontine Treur op zoek naar antwoorden op vragen als: waar begin ik? Hoe bouw je wat extra’s op als je in loondienst bent? Voor een dosis inspiratie ging Renée ook langs bij ondernemer Yvonne. Zij werkt zo hard aan haar eigen pensioen, dat ze waarschijnlijk zelfs eerder kan stoppen met werken.
Waarvoor heb je straks nog meer geld nodig?
Het is verstandig om geld opzij te zetten voor belangrijke momenten in je leven. Bijvoorbeeld voor het kopen van een huis, voor zorg voor later of om straks eerder te stoppen met werken. Wij hebben een aantal onderwerpen op een rij gezet waarvoor je nu al geld opzij kunt zetten.
Om de zorg voor later te betalen
De kosten voor zorg blijven stijgen volgens het CPB. Daarnaast snijdt de overheid in zorgkosten. Je bent hierdoor meer aangewezen op je zelf en daarom is het slim om geld opzij te zetten voor zorg voor later.
Voor de studie van mijn kind
Of je nou een kind hebt of er in de toekomst een wil. Je wilt altijd het beste voor hem of haar. Een goede studie hoort hier vaak bij. Maar wat kost een studerend kind eigenlijk?
Voor meer vermogen uit mijn eigen woning
We moeten steeds meer zelf zorgen voor het opbouwen van een spaarpotje voor later. Een eigen woning speelt daarbij een belangrijke rol.
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer