Annemarie

Annemarie gaat voor hypotheekvrij

Annemarie (38) vertelt haar geldverhaal om anderen te inspireren. Zij nam na haar scheiding het huis over en droeg daardoor in haar eentje een gigantische hypotheek. Die gaat ze nu te lijf door extra af te lossen: “De bedoeling is om op mijn 55e hypotheekvrij te zijn.” Dit interview is geschreven door Renee Lamboo van PorteRenee. Laat je inspireren.

“Als ik nu terugkijk denk ik: hoe heb ik die keuzes ooit kunnen maken?”

“Als ik nu terugkijk denk ik: hoe heb ik die keuzes ooit kunnen maken? Zo’n hoge hypotheek. Torenhoge lasten. Maar ja, mijn man en ik hadden goede banen en inkomens. We lieten het geld goed rollen. Al stond ik daar niet eens zo bij stil. Toen we ons vorige huis verkochten met overwaarde, besloten we een eigen huis te laten bouwen in Friesland. Aan het water, veel kamers en buitenruimte. Alles bij elkaar sloten we een hypotheek af van 530.000 euro. Wat een geld, he? Ik liet de financiën grotendeels aan mijn man over. Het had nooit echt mijn prioriteit. Toen we die gigantische hypotheek aangingen, heb ik ook geen seconde gedacht: doen we hier wel goed aan? Ik vond het, met onze inkomens, een logische stap. Daar denk ik nu wel anders over.

“ik ga dit huis van mij maken”

Na vier jaar in ons droomhuis besloten mijn toenmalige man en ik uit elkaar te gaan. Het was op tussen ons. Gelukkig ging dat allemaal op goede voet. We hebben goed gepraat over het huis. Wat moesten we daarmee? Het was onze eigen creatie waar we met zoveel liefde aan hadden gewerkt. Onze dochter was er geboren. We hebben veel gerekend samen. Hoe kunnen we het huis behouden? Mijn ex-man durfde het niet aan om die enorme hypotheek alleen over te nemen. Ik uiteindelijk wel. Het zou hard werken worden, maar ik hield van dit huis. Ik wilde zo graag dat mijn dochter opgroeide in het huis waar ze ter wereld kwam. Pas toen ik er in mijn eentje verantwoordelijk voor werd, zag ik in hoe enorm het bedrag was dat we hadden geleend. En bijna allemaal aflossingsvrij ook. Toen ik mijn handtekening onder de hypotheekakte zette, nam ik me voor: ik ga dit huis van mij maken. Ook financieel.

“Mijn doel is om 20.000 euro per jaar extra af te lossen”

Het eerste jaar was het spannend. Ik had allerlei extra kosten. Zo moest ik mijn ex uitkopen voor het huis en het interieur. Het was keihard zwemmen en proberen niet te verzuipen. Mensen dachten: zij heeft het goed voor elkaar. Mooi huis, Audi voor de deur. Ze wisten niet dat ik keihard moest werken om de hypotheek te kunnen betalen en dat die Audi een leaseauto was. Na een jaar kwam er meer rust. Ik las steeds vaker over extra aflossen op je hypotheek. En aangezien de helft van mijn hypotheek nog aflossingsvrij is en toch een keer terugbetaald moet worden, besloot ik dat te gaan doen. Ik ging zuiniger boodschappen doen, werd een koningin van de koopjes en alles wat ik overhield, stortte ik in de hypotheek. Mijn doel is om 20.000 euro per jaar extra af te lossen. Dat lukt nu al twee jaar.

Hypotheek extra aflossen

Is extra aflossen verstandig?

Ook als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, kun je overwegen om vervroegd af te lossen. Een aflossingsvrije hypotheek moet namelijk een keer terugbetaald worden. Je kunt zo de rentelasten verlagen en de kans op een restschuld is kleiner. Bereken wat extra aflossen of een alternatief je kan opleveren. Dit helpt je om een keuze te maken die nu en in de toekomst bij je past.

“Ik wil dit huis eigenhandig aflossen”

Ik heb inmiddels een vriend, die bij ons inwoont. Hij betaalt mee aan de dagelijkse kosten, ook aan de hypotheekrente, maar niet aan de aflossing. Ik wil dit huis eigenhandig aflossen. Dat heeft te maken met mijn wens om onafhankelijk te zijn. Ik weet inmiddels hoe belangrijk dat is. Het is nog zoeken naar de ideale manier voor mij om af te lossen. Ik los nu iedere paar maanden een mooi bedrag af. Maar ik wil eigenlijk naar een vaste maandelijkse aflossing. Ik probeer wel vast te houden aan die 20.000 euro extra aflossen per jaar. Dat vind ik een klap geld, maar gelukkig verdien ik nog altijd een goed salaris. Volgens mijn berekening ben ik rond mijn 55e hypotheekvrij, als ik zo doorga. Dat is 10 jaar eerder dan ik het aflossingsvrije deel oorspronkelijk eigenlijk af zou moeten hebben betaald. Het plan is om het huis tegen die tijd te verkopen en kleiner te gaan wonen. Wat ik overhoud kan ik gebruiken om eerder met pensioen te gaan. Mijn vriend is 15 jaar ouder en we willen samen genieten van ons pensioen.

“Op naar een hypotheekvrij leven”

Ik lees me suf over geld. Over hypotheken, beleggen, sparen, aflossen. Ik zuig alle informatie op als een spons. En dan te bedenken dat ik een paar jaar geleden niet eens wist hoeveel hypotheek ik eigenlijk had. Dat was een andere vrouw, zou je bijna zeggen. Een vrouw die niet begreep hoe belangrijk geld eigenlijk is. Nu wel. Ik zie hoeveel invloed het heeft op mijn leven en op mijn toekomst. Dat die echt anders en fijner zal zijn wanneer ik daar nu in investeer. Ik hoef nu al niet meer wakker te liggen van de hypotheek omdat de maandlasten door het aflossen flink naar beneden zijn gegaan. Dat maakt me enthousiast om door te zetten. Op naar een hypotheekvrij leven.”