Corona

Financiële zorgen als gevolg van de coronacrisis

Vragen en antwoorden bij het tijdelijk stopzetten van de hypotheekbetaling

Ik verwacht dat ik mijn hypotheek niet meer kan betalen als gevolg van het coronavirus. Hoe kan Rabobank helpen?

We kunnen je helpen door tijdelijk de hypotheekbetalingen stop te zetten. Dit noemen we een betaalpauze. We geven een betaalpauze voor een periode van 3 maanden. Hierdoor ontstaat een betaalachterstand. Deze achterstand moet je na afloop van de betaalpauze in 5 jaar aan ons terugbetalen. Hoe dit precies werkt lees je hieronder. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Maak een terugbelafspraak

Welke voorwaarden gelden voor de betaalpauze?

Voor de betaalpauze gelden de volgende vier voorwaarden:

  • Je ervaart acute financiële zorgen door inkomensverlies als gevolg van het coronavirus.
  • Je kunt niet of onvoldoende terugvallen op de maatregelen die de overheid heeft geboden.
  • Je kunt niet of onvoldoende terugvallen op een financiële buffer.
  • Je verwacht binnen drie maanden de hypotheeklasten niet meer te kunnen betalen.

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kom je in aanmerking voor de betaalpauze.

Heb je een buffer in de vorm van Rabo PeriodeSparen, Rabo DoelSparen of een Rabo Deposito? Dan kun je dit spaargeld gebruiken om de inkomensterugval op te vangen. Neem hiervoor contact met ons op.

Maak een terugbelverzoek

Hoe werkt de betaalpauze precies?

Neem contact met ons op. Wij bellen je dan terug en kijken samen met jou naar de mogelijkheden . Als je voldoet aan de voorwaarden dan regelen we de betaalpauze voor je. Je ontvangt van ons een bevestigingsbrief waarin staat wat we hebben afgesproken. Let op: door drukte kan het tot 2 weken duren voordat je deze brief ontvangt. De betaalpauze gaat wel al in.

We zorgen er dan voor dat de hypotheekbetalingen (rente en aflossing) drie maanden niet meer van je betaalrekening worden afgeschreven. Hoe dit gaat hangt af van welke rekening je gebruikt voor de hypotheekbetalingen.

  • Betaal je je hypotheeklasten van je Rabobank betaalrekening? En kunnen wij de betaalpauze verwerken voor de 27e van de maand? Dan wordt de betaling meteen stopgezet. Verwerken wij de betaalpauze later? Dan wordt het bedrag nog één keer afgeschreven van je betaalrekening. Wij storten dit dan snel daarna terug, meestal is dat binnen 3 werkdagen. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.
  • Betaal je je hypotheeklasten van een betaalrekening bij een andere bank? En kunnen wij de betaalpauze verwerken voor de 17e van de maand? Dan wordt de betaling meteen stopgezet. Verwerken wij de betaalpauze later? Dan wordt het bedrag nog één keer afgeschreven van je betaalrekening. Je kunt dit bedrag dan zelf laten terugboeken. Meestal is dat binnen 3 werkdagen geregeld. Hier lees je hoe je dit doet.
Moet ik het bedrag dat ik tijdelijk niet betaal later alsnog betalen?

Door het tijdelijk stopzetten van de hypotheekbetaling zorgen we voor een betaalpauze om de eerste acute financiële zorgen te verhelpen. Hierdoor ontstaat er wel een betaalachterstand op je hypotheek. Deze moet je aan ons terugbetalen. Daar maken we afspraken over. We blijven hierover in contact. Het is ook belangrijk dat je het ons laat weten als er iets verandert in jouw situatie. Bijvoorbeeld als je de hypotheeklasten weer helemaal of gedeeltelijk kunt betalen.

Hoe moet ik de betaalachterstand die ontstaat door de betaalpauze terugbetalen?

Na het verwerken van de betaalpauze maken we een Betaalpauze Rekening voor je aan. Deze rekening is speciaal bedoeld om je inzicht te geven in de hoogte van de achterstand en om deze terug te betalen. Na afloop van de betaalpauze krijg je 5 jaar de tijd om de achterstand terug te betalen. De eerste 2 jaar bepaal je zelf of en hoeveel je terugbetaalt. Daarna maken wij een aflosschema. Je betaalt het openstaande bedrag dan maandelijks in 3 jaar terug. Je mag altijd sneller terugbetalen. Des te eerder ben je van de achterstand af. We rekenen geen rente of kosten over de Betaalpauze Rekening.

Hoe kan ik extra terugbetalen?

Zodra de Betaalpauze Rekening is aangemaakt kun je beginnen met terugbetalen. Dit doe je door het bedrag over te maken naar het rekeningnummer van de Betaalpauze Rekening. Je vindt dit nummer in de bevestigingsbrief die je van ons krijgt. En je kunt het terugvinden in Rabo Online Bankieren. Heb je geen Rabo Online Bankieren? Kijk dan op het rekeningafschrift.

Waarom kiest Rabobank voor de Betaalpauze Rekening als oplossing?

Hiermee bieden we één oplossing die goed past voor alle klanten met een betaalpauze. Ongeacht wat voor soort hypotheeklening je hebt. De Betaalpauze Rekening is makkelijk in gebruik en we kunnen deze snel regelen voor iedereen die de betaalpauze gebruikt.

Kan ik mijn betaalpauze verlengen?

Hebben we uiterlijk per 30 juni de betaalpauze afgesproken? Dan kan deze met maximaal 3 maanden worden verlengd. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Kan ik als ondernemer ook gebruik maken van de betaalpauze?

Deze mogelijkheid is ook beschikbaar voor ondernemers met een particuliere hypotheek bij Rabobank.

Tot wanneer kan ik gebruik maken van de betaalpauze?

De betaalpauze kan aangevraagd worden tot en met 30 september 2020.

Betaal ik kosten voor de betaalpauze?

We rekenen geen kosten voor het gebruiken van de betaalpauze. We rekenen ook geen extra rente over de betaalachterstand die daardoor ontstaat. Je moet wel de reguliere rente betalen over het openstaande hypotheekbedrag.

Hoe zit het met mijn renteaftrek als ik tijdelijk niet aflos op mijn hypotheek?

Het gebruik van de betaalpauze heeft geen gevolgen voor je renteaftrek.

Ik heb al een betaalachterstand en hier afspraken over gemaakt met de Rabobank. Kan ik toch de betaalpauze aanvragen?

De betaalpauze is ook beschikbaar als je al afspraken met ons hebt gemaakt over een eerder ontstane betaalachterstand. We kijken in dat geval samen met je naar wat de gevolgen van het coronavirus zijn op jouw financiële situatie. En wat dit betekent voor de eerder gemaakte afspraken.

Kan ik ook voor een andere periode of bedrag een betaalpauze afspreken?

De betaalpauze voor een andere periode of bedrag afspreken is niet mogelijk. Gezien de impact van het coronavirus op de bank en de mate waarin we verwachten dat klanten hier gebruik van willen maken, kiezen we voor een standaard maatregel.

Maak je gebruik van de betaalpauze en kun je eerder dan verwacht je hypotheeklasten weer betalen? Dan is het verstandig om de achterstand niet verder op te laten lopen. Je kunt beginnen met terugbetalen zodra de Betaalpauze Rekening actief is.

Ik heb een hypotheek met een opbouwproduct. Stopt de premiebetaling of inleg hiervoor ook?

Op dit moment is alleen een betaalpauze mogelijk voor rente en aflossing voor de hypotheek . Het is nog niet duidelijk of er ook mogelijkheden komen om premie of inleg voor een opbouwproduct tijdelijk stop te zetten. Als meer bekend is over de mogelijkheden hierin vullen we de vragen en antwoorden hierop aan.

Ik heb een Hypotheekkrediet of KeuzePlus Hypotheek. Kan ik dan ook een betaalpauze aanvragen?

De betaalpauze is alleen mogelijk voor hypotheekleningen, niet voor kredieten. Heeft u een Opeetconstructie of een Rabo OverwaardePlan? Neem dan contact met ons op. We kijken dan samen met u of we het opname plan kunnen aanpassen. En wat de gevolgen hiervan zijn.

Waarom is er een verschil in werkwijze tussen hypotheken, zakelijke leningen en consumptieve producten?

Er gelden andere regels voor hypotheken dan voor consumptieve producten. Voor hypotheken zijn er strikte regels over verplichte aflossing van een lening en de periode waarin dit moet gebeuren. Dit zijn fiscale regels en regels vanuit de Gedragscode Hypotheken. Voor zakelijke leningen en consumptieve producten gelden andere regels waardoor er ook andere mogelijkheden zijn.

Vragen?

Heb je vanwege het coronavirus vragen over je (nieuwe) hypotheek?

Maak een terugbelafspraak