Corona

Financiële zorgen als gevolg van de coronacrisis

Vragen en antwoorden bij het tijdelijk stopzetten van de hypotheekbetaling

Ik verwacht dat ik mijn hypotheek niet meer kan betalen als gevolg van het coronavirus. Hoe kan Rabobank helpen?

We kunnen je helpen door tijdelijk de hypotheekbetalingen stop te zetten. Dit noemen we een betaalpauze. We geven een betaalpauze voor een periode van 3 maanden. Hierdoor ontstaat een betaalachterstand. Deze achterstand moet je na afloop van de betaalpauze in 5 jaar aan ons terugbetalen. Hoe dit precies werkt lees je hieronder. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Maak een terugbelafspraak

Welke voorwaarden gelden voor de betaalpauze?

Voor de betaalpauze gelden de vier volgende voorwaarden:

  • Je ervaart acute financiële stress door inkomensverlies als gevolg van het coronavirus. 
  • Je kunt niet of onvoldoende terugvallen op de maatregelen die de overheid heeft geboden.
  • Je kunt niet of onvoldoende terugvallen op een financiële buffer.
  • Je verwacht binnen drie maanden de hypotheeklasten niet meer te kunnen betalen.

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kom je in aanmerking voor de betaalpauze.

Heb je een buffer in de vorm van Rabo DoelSparen of een Rabo Deposito? Dan kun je dit spaargeld gebruiken om de inkomensterugval op te vangen.Heb je een buffer in de vorm van Rabo PeriodeSparen? Dan kun je tot 1 juli 2020 meteen geld opnemen. Dit in verband met de voorwaardenwijziging per 1 juli.

Maak een terugbelverzoek

Hoe werkt de betaalpauze precies?

Neem contact met ons op. Wij bellen je dan terug en kijken samen met jou naar de mogelijkheden. Als je voldoet aan de voorwaarden dan regelen we de betaalpauze voor je. Je ontvangt van ons een bevestigingsbrief waarin staat wat we hebben afgesproken. Let op: door drukte kan het tot 2 weken duren voordat je deze brief ontvangt. De betaalpauze gaat wel al in.

We zorgen er dan voor dat de hypotheekbetalingen (rente en aflossing) drie maanden niet meer van je betaalrekening worden afgeschreven. Hoe dit gaat hangt af van welke rekening je gebruikt voor de hypotheekbetalingen.

  • Betaal je je hypotheeklasten van je Rabobank betaalrekening? En kunnen wij de betaalpauze verwerken voor de 27e van de maand? Dan wordt de betaling meteen stopgezet. Verwerken wij de betaalpauze later? Dan wordt het bedrag nog één keer afgeschreven van je betaalrekening. Wij storten dit dan snel daarna terug, meestal is dat binnen 3 werkdagen. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.
  • Betaal je je hypotheeklasten van een betaalrekening bij een andere bank? En kunnen wij de betaalpauze verwerken voor de 17e van de maand? Dan wordt de betaling meteen stopgezet. Verwerken wij de betaalpauze later? Dan wordt het bedrag nog één keer afgeschreven van je betaalrekening. Je kunt dit bedrag dan zelf laten terugboeken. Meestal is dat binnen 3 werkdagen geregeld.

Hier lees je hoe je dit doet

Moet ik het bedrag dat ik tijdelijk niet betaal later alsnog betalen?

Door het tijdelijk stopzetten van de hypotheekbetaling zorgen we voor een betaalpauze om de eerste acute financiële zorgen te verhelpen. Hierdoor ontstaat er wel een betaalachterstand op je hypotheek. Deze moet je aan ons terugbetalen. Daar maken we afspraken over. We blijven hierover in contact. Het is ook belangrijk dat je het ons laat weten als er iets verandert in jouw situatie. Bijvoorbeeld als je de hypotheeklasten weer helemaal of gedeeltelijk kunt betalen.

Hoe moet ik de betaalachterstand die ontstaat door de betaalpauze terugbetalen?

Na het verwerken van de betaalpauze maken we een Betaalpauze Rekening voor je aan. Deze rekening is speciaal bedoeld om je inzicht te geven in de hoogte van de achterstand en om deze terug te betalen. Na afloop van de betaalpauze krijg je 5 jaar de tijd om de achterstand terug te betalen. De eerste 2 jaar bepaal je zelf of en hoeveel je terugbetaalt. Daarna maken wij een aflosschema. Je betaalt het openstaande bedrag dan maandelijks in 3 jaar terug. Je mag altijd sneller terugbetalen. Des te eerder ben je van de achterstand af. We rekenen geen rente of kosten over de Betaalpauze Rekening.

Waarom kiest Rabobank voor de Betaalpauze Rekening als oplossing?

Hiermee bieden we één oplossing die goed past voor alle klanten met een betaalpauze. Ongeacht wat voor soort hypotheeklening je hebt. De Betaalpauze Rekening is makkelijk in gebruik en we kunnen deze snel regelen voor iedereen die de betaalpauze gebruikt.

Kan ik als ondernemer ook gebruik maken van de betaalpauze?

Deze mogelijkheid is ook beschikbaar voor ondernemers met een particuliere hypotheek bij Rabobank.

Tot wanneer kan ik gebruik maken van de betaalpauze?

Er is nog geen einddatum afgesproken voor deze maatregel. Het is nu nog niet te overzien hoe lang het duurt voor het coronavirus onder controle is. En tot wanneer de financiële gevolgen hiervan merkbaar zijn.

Betaal ik kosten voor de betaalpauze?

We rekenen geen kosten voor het gebruiken van de betaalpauze. We rekenen ook geen extra rente over de betaalachterstand die daardoor ontstaat. Je moet wel de reguliere rente betalen over het openstaande hypotheekbedrag.

Hoe zit het met mijn renteaftrek als ik tijdelijk niet aflos op mijn hypotheek?

Het gebruik van de betaalpauze heeft geen gevolgen voor je renteaftrek.

Ik heb al een betaalachterstand en hier afspraken over gemaakt met de Rabobank. Kan ik toch de betaalpauze aanvragen?

De betaalpauze is ook beschikbaar als je al afspraken met ons hebt gemaakt over een eerder ontstane betaalachterstand. We kijken in dat geval samen met je naar wat de gevolgen van het coronavirus zijn op jouw financiële situatie. En wat dit betekent voor de eerder gemaakte afspraken.

Kan ik ook voor een andere periode of bedrag een betaalpauze afspreken?

De betaalpauze voor een andere periode of bedrag afspreken is niet mogelijk. Gezien de impact van het coronavirus op de bank en de mate waarin we verwachten dat klanten hier gebruik van willen maken, kiezen we voor een standaard maatregel.

Maak je gebruik van de betaalpauze en kun je eerder dan verwacht je hypotheeklasten weer betalen? Dan is het verstandig om de achterstand niet verder op te laten lopen. Neem contact met ons op zodat we kunnen afspreken hoe je de hypotheekbetalingen weer helemaal of gedeeltelijk kunt gaan betalen.

Heb je langere tijd hulp nodig? We blijven met je in contact over de ontwikkelingen van het coronavirus en gevolgen voor jouw financiële situatie. Houd hiervoor ook deze website in de gaten. Afhankelijk van de ontwikkelingen maken we na 3 maanden nieuwe afspraken als dat nodig is.

Ik heb een hypotheek met een opbouwproduct. Stopt de premiebetaling of inleg hiervoor ook?

Op dit moment is alleen een betaalpauze mogelijk voor rente en aflossing voor de hypotheek. Het is nog niet duidelijk of er ook mogelijkheden komen om premie of inleg voor een opbouwproduct tijdelijk stop te zetten. Als meer bekend is over de mogelijkheden hierin vullen we de vragen en antwoorden hierop aan.

Ik heb een Hypotheekkrediet of KeuzePlus Hypotheek. Kan ik dan ook een betaalpauze aanvragen?

De betaalpauze is alleen mogelijk voor hypotheekleningen, niet voor kredieten. Heb je een Opeetconstructie of een Rabo OverwaardePlan? Neem dan contact met ons op. We kijken dan samen met je of we het opname plan kunnen aanpassen. En wat de gevolgen hiervan zijn.

Waarom is er een verschil in werkwijze tussen hypotheken, zakelijke leningen en consumptieve producten?

Er gelden andere regels voor hypotheken dan voor consumptieve producten. Voor hypotheken zijn er strikte regels over verplichte aflossing van een lening en de periode waarin dit moet gebeuren. Dit zijn fiscale regels en regels vanuit de Gedragscode Hypotheken. Voor zakelijke leningen en consumptieve producten gelden andere regels waardoor er ook andere mogelijkheden zijn.

Ik wil graag meer informatie over geldzorgen.

Het zijn onzekere tijden. En we snappen dat dit zorgen over je financiële situatie met zich mee kan brengen. Maar hoe eerder je in actie komt, hoe beter.

Lees hier wat je kunt doen bij geldzorgen

Vragen?

Heb je vanwege het coronavirus vragen over je (nieuwe) hypotheek?

Maak een terugbelafspraak