Bij het kopen van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs. Je krijgt te maken met de kosten koper, ook wel afgekort als k.k.. Wat houden deze kosten precies in?

Eigen geld nodig voor het kopen van een huis

Wat is kosten koper?

Koop je een huis, dan mag je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Dit betekent dat je de bijkomende kosten met eigen geld moet betalen. Deze kosten noemen we kosten koper. De kosten koper wordt onderverdeeld in de aankoopkosten en financieringskosten. In totaal bedraagt de kosten koper gemiddeld 6% van aankoopprijs van het huis. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 265.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 16.000 aan eigen geld nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen van rond de € 200.000, dan heb je al snel € 12.000 eigen geld nodig.

Welke kosten vallen onder kosten koper?

De kosten koper bestaat uit twee delen: vaste kosten die voor iedere situatie gelden en aanvullende kosten die niet altijd van toepassing zijn.

Vaste kosten koper

Overdrachtsbelasting
Dit is de belasting die je betaalt als je een bestaande woning koopt. Deze overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopwaarde. Als je een nieuwbouwwoning koopt betaal je geen overdrachtsbelasting.

Notariskosten

Bij de overdracht van een huis ben je als koper verplicht om een notaris in te schakelen. Deze maakt de transportakte en de hypotheekakte op. Daarnaast worden er kosten in rekening gebracht voor het aanmelden van de aktes bij het Kadaster. Iedere notaris hanteert zijn eigen tarieven, dus de hoogte van de kosten kunnen verschillen.

Aanvullende kosten koper

Makelaarskosten
Heb je een makelaar ingeschakeld bij de zoektocht naar jouw droomhuis? Dan betaal je hiervoor courtage. Vaak is dit een percentage van de aankoopprijs van de woning.

Taxatiekosten
Meestal is het bij het aanvragen van een hypotheek verplicht om een taxatierapport aan te leveren. Hier betaal je taxatiekosten voor.

Lees meer over het aanleveren van een taxatierapport

Bouwkundig rapport
Soms kan het verstandig zijn een bouwkundig rapport voor je woning te laten opstellen. Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat er geen gebreken zijn of om de constructie van de woning te beoordelen. Een bouwkundig ingenieur kan dan een bouwkundige inspectie doen. De kosten van een bouwkundig rapport zijn afhankelijk van de aanbieder. Een bouwkundig rapport is niet verplicht.

Advies- en bemiddelingskosten

De advies- en bemiddelingskosten betaal je voor het hypotheekadvies en het daadwerkelijk afsluiten van een hypotheek. Deze kosten zijn verplicht en de hoogte hangt af van je situatie.

Lees meer over advies- en afsluitkosten

Aanvraag NHG 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je extra zekerheid bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast betaal je minder rente. Kun je je hypotheek onverhoopt niet meer betalen, en is dit buiten jouw schuld om? Dan zorgt het waarborgfonds voor de terugbetaling van je hypotheek aan de Rabobank. Om gebruik te kunnen maken van NHG garantie betaal je een borgtochtprovisie.

Lees meer over NHG

Kosten bankgarantie

Als je een huis koopt wordt er in de koopovereenkomst vaak gevraagd om een bankgarantie. Dit is 10% van de koopsom. De kosten van het afgeven van een bankgarantie zijn € 350.

Lees meer over de bankgarantie

Kosten koper meefinancieren

In 2019 mag je maximaal 100% van de woningwaarde financieren met je hypotheek. Bijkomende kosten kun je daarom in de meeste gevallen niet meer meefinancieren. Hierdoor heb je meer eigen geld nodig. Dit kun je bijvoorbeeld betalen met spaargeld of een schenking. Het is dus verstandig om niet alleen te sparen voor de inrichting van je nieuwe huis, maar ook voor de kosten koper.

Kopen met hulp

Heb je niet voldoende eigen geld voor de kosten koper? Jouw droom hoeft nog niet in duigen te vallen. Er zijn mogelijkheden om met hulp toch dat huis te kunnen kopen.

Bekijk de mogelijkheden voor kopen met hulp

Hoe wil je verder?

Wij helpen je graag.

Bereken je hypotheek Maak een afspraak