De voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning
Weet jij hoe je wilt wonen en wat je belangrijk vindt? Of twijfel je juist tussen nieuwbouw of bestaande bouw? Ontdek wat de voor- en nadelen zijn van nieuwbouw en wat het beste bij jou past.
Voordelen
+ Een nieuwbouwwoning is duurzaam en energiezuinig, omdat deze voldoet aan de minimumeisen voor bouwtechniek, materiaal- en isolatietoepassingen. Bij bestaande bouw is dit onder andere afhankelijk van het bouwjaar en staat van onderhoud.
+ Je hebt meestal opties voor de indeling van de woning via meer- en minderwerk.
+ Een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd met garantie, bijvoorbeeld de SWK Garantie- en waarborgregeling. Bij bestaande bouw is er in de meeste gevallen geen garantieregeling.
+ De eerste jaren heb je weinig tot geen onderhoudskosten, omdat alles nieuw is. Bij een bestaande woning kan onderhoud duurder zijn, vanwege schilderwerk of vervanging van de kozijnen.
+ Je betaalt geen overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is een percentage van de aankoopwaarde die je betaalt bij de overdracht van een bestaande woning. Bij een bestaande woning betaal je deze kosten wel, dit worden de kosten koper genoemd.
Nadelen
- Je beslist vaak op basis van tekeningen in plaats van bezichtigingen zoals bij bestaande bouw het geval is.
- De aankoopprijs van een nieuwbouwwoning staat vast, terwijl je hier bij een bestaand huis soms over kunt onderhandelen.
- Er kan sprake zijn van een nieuwbouwloting of van toewijzing door een projectontwikkelaar.
- Als je al een huis hebt, krijg je vaak langer te maken met dubbele woonlasten dan bij de koop van een bestaande woning.
- Tussen de koop en overdracht zit vaak een lange periode, gemiddeld een jaar. Bij bestaande bouw is de periode tussen koop en overdracht meestal korter.
- Meerwerk kan duur uitvallen.