Mensen blij met een nieuwbouwhuis

Nieuwbouwwoning kopen

  Ga je een nieuwbouwhuis kopen of twijfel je of het iets voor jou is? Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt vaak net even anders dan het kopen van een bestaande woning. Wij helpen je graag op weg. Sluit je je hypotheek bij de Rabobank af? Dan kun je 0,2% duurzaamheidskorting op je hypotheekrente ontvangen omdat je een energiezuinig huis koopt. Dat is mooi meegenomen.

  Weten wat jouw financieringsmogelijkheden zijn?

  Kosten van een nieuwbouwwoning

  Voor een nieuwbouwhuis betaal je meer dan alleen de aankoopprijs. Naast de aanschafkosten betaal je ook bouwrente, kosten voor meerwerk door de bouwer en notariskosten voor de hypotheekakte. Daarnaast zijn er ook kosten die je niet hoeft te betalen ten opzichte van een bestaande woning. Dit zijn:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten voor de leveringsacte
  • Notariskosten voor inschrijving van eigendom bij Kadaster
  Verbouwen of verduurzamen

  0,2% korting op je hypotheekrente

  De Rabobank stimuleert energiezuinig en duurzaam wonen. Een nieuwbouwwoning voldoet aan de allernieuwste duurzaamheidsnormen. En dat belonen we. Daarom kun je 0,2% korting op de hypotheekrente ontvangen als je een nieuwbouwhuis koopt.

  Nieuwbouw en bouwdepot

  Sluit je een hypotheek af voor een nieuwbouwwoning, dan is dat vaak een huis dat alleen nog maar op papier bestaat en nog gebouwd moet worden. Je hypotheek gebruik je deels voor de aanschaf van de grond en deels voor de bouw van het huis. Het eerste deel betaal je direct: voor de grond en voor de kosten die tot dan toe gemaakt zijn voor de bouw. De rest van je hypotheek gaat in een bouwdepot, op een aparte rekening. Vanuit dit depot betaal je de kosten van de bouw van het huis. Denk bijvoorbeeld aan rekeningen van de aannemer en meerwerk.

  Meer informatie over een bouwdepot

  Bouwrente

  Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning betaal je bouwrente aan de aannemer. Er zijn twee soorten bouwrente:

  • Bouwrente voor de aankoop
   Ook wel een financieringsvergoeding genoemd. Dit betaal je over de periode voordat je de koop-/aannemersovereenkomst hebt gesloten, maar de bouwer al wel kosten heeft gemaakt. Deze rente kun je meefinancieren in je hypotheek
  • Bouwrente na de aankoop
   Ook wel uitstelrente genoemd. Dit betaal je over de periode tussen het moment van tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst en het ondertekenen van de hypotheekakte. Deze rente is fiscaal aftrekbaar.

  Dubbele woonlasten

  Heb je al een huur- of koophuis en koop je een nieuwbouwwoning? Dan heb je in periode dat het nieuwe huis gebouwd wordt vaak dubbele woonlasten. Als je spaargeld hebt kun je de dubbele woonlasten daarvan betalen. Met een OverbruggingsHypotheek kun je de overwaarde van je huidige woning alvast gebruiken voor je nieuwe huis.

  Meer informatie over de OverbruggingsHypotheek

  Hoe wil je verder?

  Wij helpen je graag.

  Handige links

  Zelf regelen Contact Chat