Man bekijkt op iPad zijn hypotheek

Hypotheekrenteaftrek

Met hypotheekrenteaftrek kun je een deel van de rente die je voor je hypotheek betaalt, terugkrijgen van de belasting. Lees hier meer over wanneer je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Als je een hypotheek afsluit voor je huis, betaal je elke maand rente over je hypotheek. Die hypotheekrente mag je onder voorwaarden aftrekken van het inkomen waar je belasting over betaalt. Je betaalt dan minder belasting.

infographic Annuiteitenhypotheek en Lineaire hypotheek

Hypotheekvormen met renteaftrek

Bij zowel een annuïteitenhypotheek als lineaire hypotheek heb je de zekerheid dat je de hypotheek helemaal aflost. Bij deze vormen is de rente aftrekbaar zolang je daar fiscaal recht op hebt.

Kies je voor een annuïteitenhypotheek, dan zijn je bruto maandlasten de periode dat je rente vast staat gelijk. Bij hypotheekrenteaftrek profiteer je in het begin van lagere netto maandlasten. Bij een lineaire hypotheek zijn je maandlasten aan het begin het hoogst en worden deze steeds lager. De totale lasten zijn lager dan bij een annuïteitenhypotheek.
Lees meer over deze hypotheekvormen

Wanneer kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek?

Jouw hypotheekvorm en wanneer je deze hebt afgesloten of afsluit bepalen of je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Nieuwe hypotheek voor eerste huis

Wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek als je een nieuwe hypotheek afsluit? Dan moet je deze in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen. Dit betekent dat je alleen nog in aanmerking kunt komen voor hypotheekrenteaftrek met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Sluit je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af? Dan kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013

Zolang je niets aan je hypotheek verandert, blijven de regels van 2012 voor jou van toepassing. Er wijzigt dus niets aan je hypotheekrenteaftrek of de manier van aflossen. Het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van hypotheekrente mogelijk is, is per januari 2021 verlaagd naar 43%. Dit percentage wordt de komende jaren verder verlaagd. In 2022 naar 40% en vanaf 2023 is het 37,10%.

Bestaande hypotheek meenemen bij verhuizing

Ga je verhuizen en wil je jouw hypotheek meenemen? Dan kan de bestaande hypotheek met hypoheekrenteaftrek vaak onveranderd doorlopen. Levert de woning bij verkoop veel overwaarde op, dan kan het zijn dat de nieuwe lening lager moet worden. Leen je een extra bedrag bovenop je bestaande hypotheek? Dit bedrag moet je in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Envelop met brief en geld

Hypotheekrenteaftrek aanvragen

Je vraagt hypotheekrenteaftrek aan via de Belastingdienst. Dit kan op twee manieren:

Je vult bij je belastingaangifte in hoeveel hypotheekrente je hebt betaald. Als het goed is staat dat bedrag al vooraf ingevuld. De Belastingdienst trekt de hypotheekrente dan af van het bedrag waarover je belasting moet betalen. Je vraagt de Belastingdienst om elke maand een bedrag te ontvangen. Dit heet een voorlopige teruggave. Wil je de voorlopige teruggave aanvragen, wijzigen of stopzetten? Dit regel je via de website van de Belastingdienst.
Lees meer over de hypotheekrenteaftrek op Belastingdienst.nl

Hypotheek zonder recht op renteaftrek

De hypotheekrente is op dit moment erg laag. Minder rente betalen betekent ook minder om van je inkomen af te trekken. Steeds meer huizenkopers kiezen daarom voor een hypotheek zonder recht op hypotheekrenteaftrek.

Waarom een hypotheek zonder renteaftrek?

Het inkomen uit de eigen woning bestaat uit de bijtelling van het eigenwoningforfait min de betaalde hypotheekrente. Als die uitkomst negatief is, ontstaat een aftrekpost. Een lage hypotheekrente betekent dus een kleinere of zelfs geen aftrekpost. De hypotheekrenteaftrek wordt daarnaast versneld afgebouwd voor inkomens in de hoogste schijf van 46% in 2020, 43% in 2021 naar 37,05% in 2023 waardoor je minder terugkrijgt van de belasting. Voor een grote groep huizenkopers biedt de hypotheekrenteaftrek hierdoor geen of weinig voordeel. Sommige huizenkopers kiezen daarom voor een aflossingsvrij deel in hun hypotheek. De hypotheekrente is dan niet aftrekbaar, maar het kan in sommige gevallen honderden euro’s per maand schelen met bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. De lening telt dan mee als schuld in box 3.

Lees meer over het eigenwoningforfait op Belastingdienst.nl
Wat is een hypotheek zonder renteaftrek?

Je hypotheekvorm bepaalt de manier waarop je de hypotheek aflost en of je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. De vorm is dan ook van invloed op de hoogte van de maandlasten van de hypotheek. Een voorbeeld van een hypotheek zonder renteaftrek is de aflossingsvrije hypotheek.

Voordelen Nadelen

Alleen rente, geen aflossing. Hierdoor heb je lagere maandlasten

Geen hypotheekrenteaftrek, waardoor je minder terugkrijgt van de belasting.

Tussentijds aflossen is mogelijk: afhankelijk van de voorwaarden 10% of 20% per jaar

Los je tijdens de looptijd niets af, dan moet je het volledige bedrag aflossen bij verkoop van de woning (of bij overlijden)

De lening telt als schuld in box 3

Niet te combineren met NHG


Een aflossingsvrije hypotheek is niet zonder risico. Als je tijdens de looptijd niet aflost, betaal je de schuld bij verkoop van de woning terug. Bijvoorbeeld met je spaargeld of met de opbrengst van de verkoop van je huis. De kans bestaat dat de verkoop niet genoeg oplevert om je hypotheek af te lossen en je met een restschuld blijft zitten.

In Nederland kun je tot maximaal 50% van je hypotheek aflossingsvrij houden. Wil je gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie, dan is een aflossingsvrije hypotheek geen optie. Hiervoor moet je juist een lening afsluiten waarbij, volledige aflossing van je hypotheek verplicht is.

Aflossingsvrije hypotheek omzetten

Je mag je huidige aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 omzetten naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, met behoud van hypotheekrenteaftrek. Sinds 1 april 2013 is het niet meer mogelijk om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een spaarhypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Je kunt je aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 ook meenemen, bijvoorbeeld als je jouw hypotheek gaat oversluiten of wanneer je gaat verhuizen. Als je gaat verhuizen mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van je nieuwe woning.

Meer informatie over hypotheken

Persoonlijk hypotheekgesprek

We vinden het belangrijk dat een hypotheek bij jouw situatie en woonwensen past. Daarom denken we graag met je mee. Maak een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek met een adviseur. Dit kan makkelijk online via videogesprek, waar en wanneer het jou uitkomt.