Met hypotheekrenteaftrek kun je een deel van de rente die je voor je hypotheek betaalt, terugkrijgen van de belasting. Hoe kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek? Bekijk hier enkele veelgestelde vragen over renteaftrek.

  Wat is hypotheekrenteaftrek?

  Als je een hypotheek afsluit voor je huis, betaal je elke maand rente over je hypotheek. Die hypotheekrente mag je onder voorwaarden aftrekken van het inkomen waar je belasting over betaalt. Je betaalt dan minder belasting.

  Voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek

  • Je gebruikt de hypotheek voor het kopen, verbouwen of verbeteren van je huis. 
  • Je gebruikt de hypotheek voor het huis waar je woont (of gaat wonen). Dus bijvoorbeeld niet voor een vakantiehuis. 
  • Je lost de hypotheek binnen maximaal 30 jaar helemaal af. 
  • Je lost elk jaar (of elke maand) een bedrag af. Dit betekent dat je wel hypotheekrenteaftrek kunt krijgen bij een lineaire of annuïtaire hypotheek. Maar niet bij een aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek, tenzij je op 1 januari 2013 al een hypotheek voor een eigen woning had. 
  • Je mag de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Had je voor 2001 al een hypotheek? Dan gaan de 30 jaar in vanaf 1 januari 2001. 
  • Het belastingtarief waartegen je hypotheekrente mag aftrekken is vanaf 1 januari 2021 43%. Dit percentage wordt de komende jaren verder verlaagd. In 2022 naar 40% en vanaf 2023 is het 37,10%

  Hypotheekrenteaftrek voor een nieuw huis (na verkoop van je oude huis)

  Er zijn aparte regels voor hypotheekrenteaftrek als je je huis verkoopt en een nieuw huis koopt. Hoe dit werkt, is afhankelijk van je situatie: 

  Is de opbrengst van je huis groter dan je hypotheekschuld? Je hebt dan overwaarde op je huis. Als je binnen drie jaar een nieuw huis koopt, ben je verplicht om de overwaarde in dit huis te investeren. Doe je dat niet? Dan heb je over dit deel van je hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek. Is de opbrengst van je huis kleiner dan je hypotheekschuld? Je hebt dan een restschuld. De rente over deze restschuld mag je niet aftrekken van de belasting.

  Hypotheekrenteaftrek aanvragen

  Je vraagt hypotheekrenteaftrek aan via de Belastingdienst. Dit kan op twee manieren: 

  • Je vult bij je belastingaangifte in hoeveel hypotheekrente je hebt betaald. Als het goed is staat dat bedrag al vooraf ingevuld. De Belastingdienst trekt de hypotheekrente dan af van het bedrag waarover je belasting moet betalen. 
  • Je vraagt de Belastingdienst om elke maand een bedrag te ontvangen. Dit heet een voorlopige teruggave. Wil je de voorlopige teruggave aanvragen, wijzigen of stopzetten? Dit regel je via de website van de Belastingdienst.

  Lees meer over de hypotheekrenteaftrek op Belastingdienst.nl

  Veelgestelde vragen over hypotheekrenteaftrek

  Wanneer kom ik aanmerking voor hypotheekrenteaftrek?

  A. Je koopt voor het eerst een huis
  Wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek als je een nieuwe hypotheek afsluit? Dan moet je deze in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen. Dit betekent dat je alleen nog in aanmerking kunt komen voor hypotheekrenteaftrek met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Sluit je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek af? Dan kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

  B. Je hebt al een huis met een hypotheek van voor 1 januari 2013
  Zolang je niets aan je hypotheek verandert, blijven de regels van 2012 voor jou van toepassing. Er wijzigt dus niets aan je hypotheekrenteaftrek of de manier van aflossen. Per 1 januari 2021 is het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van hypotheekrente mogelijk is verlaagd naar 43%. Dit percentage wordt de komende jaren verder verlaagd. In 2022 naar 40% en vanaf 2023 is het 37,10%.

  C. Als je gaat verhuizen
  Ga je verhuizen en wil je jouw hypotheek meenemen? Dan kan de bestaande hypotheek met hypoheekrenteaftrek vaak onveranderd doorlopen. Tenzij je bij de verkoop zoveel overwaarde realiseert dat de nieuwe lening lager moet worden. Leen je een extra bedrag bovenop je bestaande hypotheek? Dit bedrag moet je in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

  Aflossingsvrije hypotheek omzetten of meenemen?

  Aflossingsvrije hypotheek omzetten
  Je mag je huidige aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 omzetten naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, met behoud van hypotheekrenteaftrek. Sinds 1 april 2013 is het niet meer mogelijk om je aflossingsvrije hypotheek echter om te zetten naar een spaarhypotheek.

  Aflossingsvrije hypotheek meenemen
  Je kunt je aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 ook meenemen, bijvoorbeeld als je jouw hypotheek gaat oversluiten of wanneer je gaat verhuizen. Als je gaat verhuizen mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van je nieuwe woning.

  Mijn spaarhypotheek ophogen of verlengen?
  Het bedrag dat je wilt opbouwen op de spaarrekening eigen woning voor de aflossing van de hypotheek kun je niet meer verhogen.Ook kun je de looptijd van de spaarrekening eigen woning niet meer verlengen. Dit geldt ook voor de zogenaamde 'Kapitaalverzekering Eigen Woning' bij een verzekeringsmaatschappij.
  Tegen welk belastingpercentage kan ik mijn hypotheekrente aftrekken?

  Per 1 januari 2021 is het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van hypotheekrente mogelijk is, verlaagd naar 43%. Dit percentage wordt de komende jaren verder verlaagd. In 2022 naar 40% en vanaf 2023 is het 37,10%. Dit geldt alleen voor de aftrekbare kosten voor de eigen woning, zoals:

  • (hypotheek)rente
  • rente van schulden aangegaan voor de afkoop van de rechten van erfpacht, opstal en beklemming.
  Hypotheekrente over restschuld aftrekken?

  Heb je je huis verkocht en overgedragen bij de notaris in de periode tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017? En hield je een restschuld over? Dan mag je de rente die je betaalt over de restschuld maximaal 15 jaar aftrekken..

  Tot wanneer is de hypotheekrente aftrekbaar?

  Je mag de rente maximaal 30 jaar aftrekken. Is de hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2001? Dan gaat de termijn van 30 jaar in op 1 januari 2001.

  Lees meer over hypotheekrenteaftrek op de site van de Belastingdienst