Mogelijk heb je gehoord dat een aflossingsvrije hypotheek op termijn minder betaalbaar kan worden. Op deze pagina vertellen we je graag in welke gevallen dit zo is en wat je hier aan kunt doen. Lees hier hoe het zit.

Veelgestelde vragen over een aflossingsvrije hypotheek

Heb ik een probleem met een aflossingsvrije hypotheek?

Op zich niet. Je betaalt iedere maand een bedrag aan rente. Aflossen op jouw hypotheek is mogelijk, maar niet verplicht. Wel is het belangrijk om na te denken over de betaalbaarheid van jouw hypotheek in de toekomst:

  • Na 30 jaar kun je de rente niet meer aftrekken van de belasting. De kans dat jouw maandlasten dan stijgen is groot.
  • Het maximumpercentage waartegen de rente mag worden afgetrokken van de belasting daalt van 46% nu naar 37,05% vanaf 2023.
  • Ook jouw pensioen speelt mee, want in veel gevallen daalt jouw inkomen op dat moment.
  • Als jouw rentevaste periode afloopt en de actuele rente op dat moment hoger is dan jouw huidige rente, ga je meer aan rente betalen.

Behalve de betaalbaarheid is er nog een ander aandachtspunt. Als jouw totale hypotheekschuld hoger is dan de waarde van jouw woning, kun je een restschuld over houden op het moment dat je de woning verkoopt. Als je nu al start met aflossen, kun je dit risico in de toekomst verlagen.

Check de betaalbaarheid van jouw aflossingsvrije hypotheek

Wanneer loopt mijn aflossingsvrije hypotheek af?

Een aflossingsvrije hypotheek van de Rabobank heeft geen vaste einddatum. Wij eisen dus het openstaande hypotheekbedrag niet op een bepaalde datum bij je op.

Je betaalt de openstaande hypotheekschuld terug als je jouw huis verkoopt of soms als er sprake is van overlijden.

Wat gebeurt er als ik overlijd?

Na overlijden van één van beide partners, bekijken wij samen met de overblijvende partner de persoonlijke situatie en wat er mogelijk is. Wil je dan in de woning blijven wonen en betaal je de maandlasten, dan kan de aflossingsvrije hypotheek in principe doorlopen. In bijzondere situaties, bijvoorbeeld als je geen (mede)eigenaar wordt van de woning maar gaat huren van de kinderen, kan het zijn dat je de openstaande hypotheek moet aflossen.

Kan ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek?

Ja, dit is mogelijk. Je kunt ieder jaar een percentage van het bedrag dat je oorspronkelijk hebt geleend aflossen zonder dat je hier een vergoeding voor betaalt. Meestal gaat het om 20% van het totale hypotheekbedrag. Kijk in de voorwaarden van jouw hypotheek welk percentage voor jou geldt.

Aflossen op je hypotheek regel je eenvoudig online. Dit kan online al vanaf € 1 per keer.

Log in en los af op jouw hypotheek

Zijn er kosten verbonden aan aflossen?

Meestal kun je ieder jaar opnieuw tot 20% van het bedrag dat je oorspronkelijk hebt geleend aflossen zonder kosten. In de voorwaarden van jouw hypotheek staat welk percentage voor jou geldt. Wil je meer aflossen, dan kan het zijn dat je hier een vergoeding voor vervroegd aflossen voor betaalt: dit is een compensatie voor de rente-inkomsten die wij mislopen voor de resterende rentevaste periode.

Lees meer over vergoeding voor vervroegd aflossen

Welke andere maatregelen kan ik treffen?

Naast aflossen op je hypotheek kun je ook andere maatregelen nemen om jouw aflossingsvrije hypotheek betaalbaar te houden in de toekomst en de kans op een restschuld te verlagen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de hypotheekvorm te wijzigen. Je kunt direct berekenen wat het betekent voor jouw maandlast als je jouw aflossingsvrije hypotheek omzet naar een annuïtaire of lineaire hypotheek. Het omzetten regel je daarna samen met een Rabobankadviseur. Om jouw hypotheekvorm te wijzigen betaal je kosten.Een andere optie is het oversluiten van jouw huidige rente naar de actuele rente. Hierdoor kunnen jouw maandlasten dalen. Het kan ook helpen om via een andere weg vermogen op te bouwen. Met dit vermogen kun je later eventuele stijgende kosten dekken of jouw aflossingsvrije hypotheek helemaal of voor een deel aflossen.

Doe de afloscheck Lees meer over hypotheekrente wijzigen

Wat als ik geen geld kan missen voor aflossingen?

Aflossen kan online al vanaf een laag bedrag, namelijk € 1 per keer. Hierdoor kan jouw hypotheekrente misschien omlaag. Dit is vaak ook het geval als jouw rentevaste periode op korte termijn afloopt. Het geld dat je door een lagere rente bespaart, kun je gebruiken om af te lossen op jouw aflossingsvrije hypotheek. Of bekijk onze tips voor het opbouwen van een buffer.

Lees meer over het opbouwen van een buffer Lees meer over wonen, nu en in de toekomst

Waar vind ik meer tips over de betaalbaarheid van mijn (aflossingsvrije) hypotheek nu en in de toekomst?

Wil je in je huidige woning blijven wonen, ook als je inkomen verandert? Misschien heb je vragen over de hoogte van je pensioen of AOW. Op het platform IkWoonLeefZorg.nl vind je diverse tips over wonen, nu en in de toekomst. Bijvoorbeeld over wat je kunt doen met de overwaarde van je huis. Of hoe je kunt besparen. Inspirerende informatie over hoe je je geldzaken zo goed mogelijk regelt. Voor nu en later.

Lees meer

Nemen jullie contact met mij op?

In een aantal gevallen nemen wij contact met je op, bijvoorbeeld als het aflossingsvrije deel van jouw hypotheek meer dan 80% van de waarde van jouw woning is en je binnen afzienbare tijd met pensioen gaat of jouw renteaftrek vervalt. Je kunt ook zelf berekenen wat de betaalbaarheid is van jouw aflossingsvrije hypotheek in de toekomst.

Heb je zelf nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.