Annuïteitenhypotheek

Netto maandlasten van de hypotheek worden steeds iets hoger.

    Gelijke bruto maandlasten tijdens de rentevaste periodeLagere netto maandlasten in het begin bij hypotheekrenteaftrekZekerheid dat de hypotheek op einddatum volledig is afgelost
Grafiek Annuïteitenhypotheek met rente en aflossing

Wat is een Annuïteitenhypotheek?

Annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm. Met deze hypotheek blijven je bruto maandlasten tijdens de gehele looptijd gelijk zolang de rente niet wijzigt. Je netto maandlasten zijn in het begin lager bij hypotheekrenteaftrek en worden hoger tijdens de looptijd van de hypotheek. Het bedrag dat je iedere maand betaalt, noemen we de annuïteit. De annuïteit bestaat uit: aflossing en rente. De hoogte van de aflossing en het rentebedrag veranderen iedere maand. In het begin betaal je het grootste deel rente en los je minder af. Tegen het einde van de looptijd betaal je minder rente en los je juist meer af.

Hoe werkt een Annuïteitenhypotheek?

Bij een Annuïteitenhypotheek worden de netto maandlasten worden steeds iets hoger. Je bruto maandlasten blijven gelijk tijdens de rentevaste periode. Hieronder vind je informatie over onder andere de maandlasten, de mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek en de Nationale Hypotheek Garantie.

Verschil tussen een Annuïteiten- en Lineaire hypotheek

Annuïteit of Lineair? Er zijn verschillen tussen een Annuïtaire Hypotheek en Lineaire Hypotheek. Zo zie je bijvoorbeeld dat bij een Annuïteitenhypotheek de bruto maandlast gelijk blijft en bij de lineaire hypotheek de bruto maandlast elke maand daalt.

Wat betreft de netto maandlast: bij een Annuïteitenhypotheek stijgt de netto maandlast gedurende de looptijd en bij de lineaire hypotheek daalt elke maand de netto last. En bij een Annuïteitenhypotheek is de aflossing binnen de annuïteit in het begin laag en wijzigt het bedrag maandelijks. Bij een Lineaire Hypotheek is de maandelijkse aflossing hetzelfde. Tot slot wordt er bij de lineaire hypotheek sneller afgelost door gelijkblijvende aflossing, hierdoor zijn de totale lasten lager dan bij een Annuïteitenhypotheek.

Rente Annuïteitenhypotheek

Je rente is onder andere afhankelijk van je keuze voor de Basisvoorwaarden of Plusvoorwaarden. Kies zelf of je de rente vastzet voor een periode. Een variabele rente is alleen mogelijk bij Plusvoorwaarden.

Misschien kom je in aanmerking voor een korting op je rente. Heb je bijvoorbeeld een betaalrekening bij Rabobank? Dan kun je ook betaalpakketkorting krijgen. Koop je een energiezuinige woning? Dan kom je misschien in aanmerking voor Duurzaamheidskorting.

Annuïteitenhypotheek berekenen

Je bruto maandlast blijft gelijk en bestaat uit aflossing en rente. De verhouding aflossing en rente wijzigt doordat je iedere maand aflost en je dus steeds minder rente betaalt en meer aflossing. Je berekent de annuïteit door je leenbedrag op te tellen bij de rente die je over de hele looptijd betaalt. Dit deel je door de looptijd in maanden. De uitkomst is de annuïteit (aflossing plus rente).

Illustratie vergrootglas en brief

Voorwaarden Annuïteitenhypotheek

Bij Rabobank kies je voor Basisvoorwaarden of Plusvoorwaarden. Welke het beste bij jou passen, hangt af van je voorkeur en wat mogelijk is in jouw situatie. Laat jezelf goed informeren als je een hypotheek afsluit. Lees de voorwaarden goed door en gebruik de vergelijkingskaart. Op deze manier kun je ons makkelijk vergelijken met andere financiële dienstverleners. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Annuïteitenhypotheek aflossen

Door extra af te lossen verandert je maandlast of word je looptijd korter. Je mag een bepaald percentage jaarlijks boetevrij aflossen. Los je meer af dan betaal je een boete. Na aflossing word je annuïteit opnieuw berekend.
Wil je extra aflossen? Dit regel je snel en gemakkelijk via het hypotheekoverzicht, jouw persoonlijke en beveiligde online omgeving. Log in via Rabo Online Bankieren of de Rabo App en houd je Rabo Scanner bij de hand. Je krijgt direct inzicht in welk bedrag je extra mag aflossen en wat de eventuele vergoedingsrente is.

Je Annuïteitenhypotheek wijzigen

Het is mogelijk om je Annuïteitenhypotheek te wijzigen. Je kan bijvoorbeeld je hypotheekrente wijzigen voordat de rentevaste periode is afgelopen. Ook kan je de hypotheekvorm omzetten of de looptijd verlengen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw Annuïteitenhypotheek? Log met onderstaande link in bij jouw internetbankieren of neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen over de Annuïteitenhypotheek

Is een Annuïteitenhypotheek iets voor jou?

Onze adviseurs vertellen je graag meer over een Annuïteitenhypotheek. Maak een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek.

phone

Hulp nodig?