Vrouw in stoel met telefoon

Vier tips over extra aflossen op je hypotheek

Maarten krijgt bij Rabobank Amstel en Vecht regelmatig mensen over de vloer die willen weten of extra aflossen interessant voor hen is. Hij vertelt je graag welke thema’s hij tijdens zo’n gesprek bespreekt.

Profielfoto Maarten Verhoef Financieel adviseur

Financieel adviseur aan het woord

"Spaargeld levert door de lage rente nu weinig op. Daarom kloppen veel mensen bij ons aan met de vraag of extra aflossen interessant voor hen is. In de meeste gevallen is de achterliggende gedachte het verlagen van de maandlasten. Kortom, meer geld overhouden aan het einde van de maand. Tijdens een gesprek over extra aflossen bespreek ik altijd vier belangrijk zaken, zodat we zeker weten dat extra aflossen een goede keuze is.”

Tip 1: “Los eerst je dure leningen af”

“Voordat extra aflossen interessant kan zijn, is het vaak beter om eerst af te lossen op andere leningen. De rentekosten van deze leningen of kredieten zijn namelijk vaak erg hoog en hierdoor is aflossen dus voordeliger. Let er bijvoorbeeld ook op dat je tijdig spaargeld op jouw betaalrekening zet, zodat je niet rood komt te staan.”

“Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft minder dan € 5.000 spaargeld”

Tip 2: “Zorg voor een spaarpotje”

“Het klinkt misschien logisch om een spaarpotje aan te leggen, maar ongeveer de helft van de Nederlanders heeft minder dan € 5.000 spaargeld achter de hand. Dat kan een probleem zijn als de auto ineens stuk gaat of het dak vernieuwd moet worden. Daarom raad ik in een gesprek altijd aan om hierover na te denken en niet zomaar al het spaargeld in extra aflossen te steken, ook al is de spaarrente nu laag.”

Het Nibud adviseert dat ieder huishouden een financiële buffer opbouwt. Benieuwd met welke buffer je volgens het Nibud rekening moet houden?

Man op de bank met telefoon

Is extra aflossen verstandig?

Binnen 2 minuten weten wat extra aflossen of een alternatief jou kan opleveren? De check helpt jou om een keuze te maken die nu en in de toekomst bij je past.

Tip 3: “Check of je minder renteopslag kunt gaan betalen”

“Veel mensen met een hypotheek betalen een renteopslag . Hoe hoog deze precies is, hangt af van de openstaande hypotheekschuld vergeleken met de marktwaarde van de woning. Nu de waarde van veel huizen de laatste tijd flink gestegen is, kan het zijn dat de renteopslag omlaag kan. In feite dalen zo de rentekosten per maand. Soms is er wel een nieuw taxatierapport nodig om de nieuwe marktwaarde vast te stellen, maar de kans is groot dat je die kosten snel hebt terugverdiend.”

Tip 4: “Kijk ook naar alternatieven”

“Er is meer mogelijk dan alleen extra aflossen. Het hangt een beetje van de situatie af natuurlijk, maar vaak wijs ik klanten ook op de mogelijkheden van extra storten in hun opbouwproduct, het openbreken van het rentecontract of rentemiddeling . Ook een duurzame aanpassing aan de woning komt regelmatig ter sprake, want goede isolatie of zonnepanelen leveren tegenwoordig vaak ook een interessante besparing op. Een ander optie die we tegenwoordig steeds vaker bespreken is beleggen. Vooral voor wie het geld langere tijd kan missen en de risico's accepteert, kan beleggen een aantrekkelijk rendement opleveren.”

Onze adviseurs staan voor je klaar

Wil je graag een adviseur spreken? Maak dan een gratis afspraak.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer