spaar beleggingshypotheek

Aflossen op een spaarhypotheek

  Heb je een spaarhypotheek of beleggingshypotheek en denk je na over extra aflossen? In veel gevallen is extra storten in jouw gekoppelde spaar- of beleggingsproduct aantrekkelijker. Je spaart namelijk tegen een rente die net zo hoog is als de hypotheekrente die je betaalt. Lees hier meer over de verschillen tussen storten en aflossen.

  Met een spaar- en beleggingshypotheken van de Rabobank bedoelen we de OpMaat-, Rabo Opbouw-, Spaaroptimaal-, SpaarZekerhypotheek.

  Extra storten in een spaar- of beleggingshypotheek

  Je kunt een extra bedrag storten in het spaar- of beleggingsproduct dat bij jouw hypotheek hoort. Bij een spaarhypotheek kan dit aantrekkelijk zijn, omdat je vaak spaart tegen een rente die net zo hoog is als de hypotheekrente die je betaalt.

  Door de extra storting kun je of jouw maandelijkse premie verlagen (je kiest dan voor lagere maandlasten) of je hebt jouw eindkapitaal eerder bij elkaar gespaard (je kiest dan voor een kortere looptijd).

  Een extra storting in jouw spaar- of beleggingshypotheek moet voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Jouw jaarpremie mag inclusief de extra storting niet meer dan tien keer de laagste jaarpremie bedragen.
  • Je mag jouw eindkapitaal niet verhogen.

  Storten Rabo OpbouwSparen

  Heb je een Rabo OpbouwHypotheek, dan kun je online een storting doen in jouw opbouwproduct. Bij een online storting heb je alleen de keuze om jouw maandelijkse premie te verlagen.

  Stort online

  Heb je een andere spaar- of beleggingshypotheek? Extra storten is dan online niet mogelijk. Laat je informeren over de mogelijkheden door onze adviseur.

  Wat je moet weten voordat je extra stort

  Spaargeld

  Bereken voordat je extra stort of aflost of je het geld echt over hebt. Bekijk ook welke buffer voor onverwachte uitgaven het Nibud adviseert. Gebruik geen geld dat je mogelijk voor andere zaken nodig hebt, bijvoorbeeld voor de studie van je kind. Het bedrag dat je gebruikt, kun je later niet opnieuw opnemen. Het bedrag dat je opbouwt in jouw spaar- of beleggingshypotheek is alleen te gebruiken voor het aflossen van jouw hypotheeklening.

  Bereken jouw buffer op Nibud.nl

  Lager eigen vermogen

  Een lage spaarrente op jouw reguliere spaarrekening kan een reden zijn om extra te storten. Je spaart op jouw Rabo Opbouwspaarrekening namelijk tegen een rente die net zo hoog is als de hypotheekrente die je betaalt.

  Lees meer over belasting in box 3

  Renteopslag

  Is jouw hypotheek hoger dan 67,5% van de marktwaarde van je huis en heb je geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je een renteopslag. Door extra te storten, kan deze renteopslag misschien vervallen. Vraag jouw adviseur hiernaar. Hij of zij kan berekenen of dit voor jouw situatie geldt en of dit voordelig voor je is.

  Rabo OpbouwHypotheek
  Let op: de rente in jouw Rabo Opbouwspaarrekening wordt dan ook verlaagd. Om toch het gewenste eindspaarbedrag op te bouwen, stijgt de inleg op jouw Rabo Opbouwspaarrekening.

  Verlagen verzekering

  Heb je een overlijdensrisicoverzekering of een hypotheekbescherming voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid afgesloten? Doordat je extra stort, daalt ook het financiële risico dat je loopt. Misschien wil je daarom na de extra storting een lager bedrag verzekeren. Als je kiest voor een lager verzekerd bedrag, daalt je premie. Maak een afspraak met je adviseur om dit te bespreken. Voor dit gesprek betaal je geen advieskosten.

  Extra aflossen op een spaar- of beleggingshypotheek

  Als je extra aflost op jouw hypotheek, daalt je hypotheekschuld. Op de einddatum mag het eindkapitaal dat je opbouwt in het daaraan gekoppelde opbouwproduct in box 1 niet hoger zijn dan jouw totale hypotheekschuld in box 1. Is dit toch het geval, dan moet je over een deel van de uitkering belasting betalen.

  Als je aflost, verlaag je de hypotheeklening. Zodra het bedrag dat je spaart hoger is dan de bijbehorende hypotheeklening voor je woning, ontvangt je een variabele rente in plaats van de hypotheekrente. Je bereikt het beoogde eindkapitaal daardoor niet.

  Als door de extra aflossing het eindkapitaal van jouw spaar- of beleggingsproduct hoger is dan jouw hypotheeklening, dan verlagen wij bij sommige producten het op te bouwen bedrag op basis van de productvoorwaarden.

  Wat je moet weten voordat je extra aflost

  Gevolgen extra aflossen op fiscale vrijstelling

  Als je extra aflost op jouw hypotheekschuld in box 1, heeft dat mogelijk invloed op de hoogte van de fiscale KEW-vrijstelling (Kapitaalverzekering Eigen Woning). Is het eindkapitaal dat je hebt opgebouwd hoger dan jouw KEW-vrijstelling? Dan moet je over een deel belasting betalen.

  Fiscale KEW-vrijstelling

  Komt jouw spaar- of beleggingshypotheek tot uitkering? Dan geldt voor het eindkapitaal dat je hebt opgebouwd een maximale fiscale KEW-vrijstelling in box 1 van € 166.000. Ben je enig rekeninghouder/verzekeringnemer, maar heb je op het moment van uitkeren een fiscaal partner? Dan geldt een maximale fiscale KEW-vrijstelling van € 332.000.

  Deze KEW-vrijstelling geldt alleen als je het eindkapitaal gebruikt om jouw hypotheekschuld in box 1 af te lossen. Daarom kan de maximale vrijstelling ook nooit hoger zijn dan de af te lossen hypotheekschuld in box 1.

  De maximale vrijstelling wordt verlaagd met eventueel gebruikte vrijstellingen voor de Spaarrekening Eigen Woning, de KEW en kapitaalverzekeringen die zijn gesloten tussen 1 januari 1992 en 14 september 1999.

  Online extra aflossen

  Log hieronder in om direct extra af te lossen. Hiervoor heb je internetbankieren nodig. Heb je geen internetbankieren? Neem dan contact op met jouw Rabobank. Jouw adviseur helpt je dan verder.

  Nu extra aflossen

  Meer weten over extra aflossen of storten?

  Hulp nodig of heb je geen internetbankieren? Onze financieel adviseurs helpen je graag.

  Maak een afspraak