Heb ik eigen geld nodig voor de koop van een huis?

In 2018 kunt u tot 100% van de woningwaarde lenen. De kosten koper betaalt u zelf.

Het bedrag dat u in 2018 maximaal mag lenen, is 100% van de waarde van het huis. Dit betekent dat u de bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting, notaris- en advieskosten (kosten koper), met eigen geld moet betalen. U kunt de kosten koper bijvoorbeeld  betalen met spaargeld of een schenking.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor de kosten koper?

De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 265.000. Als u een huis koopt van dit bedrag heeft u ongeveer € 16.000 aan eigen geld nodig voor de kosten koper (6% van de koopsom). Dit bedrag kunt u niet lenen met een hypotheek. In de afbeelding hiernaast ziet u uit welke kosten de kosten koper bestaan. In de berekening zijn we uitgegaan van een hypotheek van € 265.000 tegen 2,5% rente en 10 jaar vast.

Verbouwen

Wilt u geld lenen om te verbouwen? Dan kunt u een taxatierapport laten opstellen. Hierin wordt de waarde van het huis na verbouwing bepaald. Voor de maximale hypotheek gaan we dan uit van de taxatiewaarde van uw woning. In sommige gevallen is een Calcasa waarderapport ook mogelijk. Hiermee wordt uw huis online getaxeerd. Uw adviseur vraagt dit rapport voor u aan.

Sparen voor de aankoop van een huis

Het is verstandig niet alleen te sparen voor de inrichting van een nieuw thuis, maar ook voor de extra kosten die komen kijken bij het kopen van een huis. Bent u van plan binnenkort een huis te kopen? Zorg dan dus altijd voor wat eigen geld en begin op tijd met sparen.

Bekijk de spaarrekeningen

Sparen of beleggen

Uw hypotheek berekenen

Benieuwd hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Bereken wat u kunt lenen voor de koop van een huis en wat uw maandlasten worden.

Berekening maken

Contact

Rabobank