Man en vrouw in keuken

Mijn lijfrentespaarrekening bij een andere bank komt vrij

Ben je begonnen met het opbouwen van een lijfrente op een lijfrentespaarrekening bij een andere bank en komt deze binnenkort vrij? Dan hebben we hier wat belangrijke informatie voor je over de mogelijkheden. Je kunt kiezen tot en met 31 december volgend op het jaar waarin je lijfrentespaarrekening de einddatum bereikt.

Mogelijkheden

Bekijk hieronder de drie mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

1. Doorsparen (verlengen)

Informeer bij je huidige bank of je kunt blijven doorsparen. Meestal zijn hier geen kosten aan verbonden. Je regelt dit bij je bank.

Goed om te weten: je mag doorsparen tot maximaal 31 december van het vijfde kalenderjaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt.

Oversluiten naar Rabobank

Een andere optie is om je lijfrentespaarrekening over te sluiten naar een bankspaarrekening bij Rabobank. Dat kan in de vorm van Rabo ToekomstSparen en/of Rabo ToekomstBeleggen. Je regelt dit online. Natuurlijk kun je je tegoed ook naar een andere partij oversluiten. Dit regel je zelf. Heb je al een Rabo ToekomstSparen en wil je het tegoed hiernaar laten overboeken? Neem dan contact met ons op via de contactknop onderaan deze pagina.

Lees meer over Rabo ToekomstSparenLees meer over Rabo ToekomstBeleggen

2. Het tegoed periodiek laten uitkeren

Vanaf je 65e of AOW-leeftijd minimaal 5 jaar laten uitkeren

Het laten uitkeren van je opgebouwde tegoed regel je door een tijdelijke oudedagslijfrente aan te kopen. Bij Rabobank kan dat met een Rabo ToekomstUitkering. Dit is een product waarmee je de uitkeringen regelt. Je vraagt Rabo ToekomstUitkering online aan. Er zijn een aantal spelregels:

De minimale looptijd van de uitkering is 5 jaar. De uitkeringen mogen per jaar niet hoger zijn dan € 22.735 (2022). De uitkeringen mogen ingaan vanaf het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt of uiterlijk 5 jaar daarna.

Natuurlijk kun je je tegoed ook bij je huidige bank laten uitkeren. Of bij een andere partij. Dit regel je zelf.

Overgangsrecht

Sinds 1 januari 2014 mag de tijdelijke oudedagslijfrente niet eerder ingaan dan het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Vóór 2014 was dit mogelijk vanaf het jaar dat je 65 werd. Heb je voor 2014 lijfrentetegoed opgebouwd, dan geldt voor jou overgangsrecht. Dit overgangsrecht geldt ook als je Rabo ToekomstSparen hebt, dat een voortzetting is van een lijfrenteverzekering die vóór 1 januari 2014 is gestart.

Er gelden een paar regels:

Heb je na 2013 niet meer ingelegd? Dan mag je vanaf het jaar waarin je 65 wordt het hele tegoed laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente.Heb je na 2013 nog wel ingelegd? Dan mag je alleen het tegoed dat je op 31 december 2013 had opgebouwd vanaf het jaar waarin je 65 wordt laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente. Het deel dat je hierna hebt opgebouwd kun je als tijdelijke oudedagslijfrente laten uitkeren vanaf het jaar dat je jouw AOW-leeftijd bereikt.
Lees meer over Rabo ToekomstUitkering
Minimaal 20 jaar of levenslang laten uitkeren

Dit regel je met een oudedagslijfrente. Net als met een tijdelijke oudedagslijfrente ontvang je zo periodieke uitkeringen vanuit je opgebouwde tegoed. Het verschil is echter dat een oudedagslijfrente op ieder gewenst moment kan ingaan (wel uiterlijk binnen 5 jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd) en er zit geen maximum aan het bedrag dat je per jaar mag ontvangen. Bij Rabobank kan dat met een Rabo ToekomstUitkering. Je vraagt dit product online aan. Of laat je tegoed bij je huidige bank of een andere partij uitkeren. Dit regel je zelf.

Lees meer over Rabo ToekomstUitkering

Minimale looptijd twintig jaar

De minimale looptijd van een oudedagslijfrente is bij banken twintig jaar. Gaan de periodieke uitkeringen eerder in dan het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt? Dan wordt die periode opgeteld bij die twintig jaar.

Het is bij banken niet mogelijk om een levenslange oudedagslijfrente te kiezen. Je kunt hiervoor eventueel wel bij een verzekeraar terecht.

Wil je voor een oudedagslijfrente gaan met een minimale looptijd van 20 jaar? Kies dan voor Rabo ToekomstUitkering.

Lees meer over Rabo ToekomstUitkering
Tot je 65e, pensioen of AOW-leeftijd laten uitkeren

Dit is alleen mogelijk als je vóór 1 januari 2006 hebt gespaard op een lijfrenteverzekering. Je kunt dan een overbruggingslijfrente afsluiten om het tegoed uit te laten keren. Hiermee overbrug je de periode tussen stoppen met werken en het jaar waarin je met pensioen gaat of de AOW-leeftijd bereikt.

Je kunt een overbruggingslijfrente alleen bij een verzekeraar kopen. Dit regel je zelf.

Er gelden een paar regels:

Heb je na 31 december 2005 niet meer ingelegd op uw lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je het hele tegoed gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente.Heb je na 31 december 2005 nog wel ingelegd op uw lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je het tegoed per 31 december 2005 gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente.De periodieke uitkering uit een overbruggingslijfrente is maximaal € 63.288 per jaar.
Gedeeltelijk laten uitkeren en gedeeltelijk verlengen

Je kunt er ook voor kiezen een deel van je tegoed uit te laten keren als aanvulling op je inkomen. Je ontvangt dan periodiek een uitkering, bijvoorbeeld per maand of kwartaal. Met het andere gedeelte blijf je dan doorsparen op je lijfrentespaarrekening. Je kunt verlengen tot maximaal 31 december van het vijfde kalenderjaar na het bereiken van je AOW-leeftijd. Informeer bij je bank naar de mogelijkheden.

3. Het tegoed in één keer laten uitkeren (afkoop)

Je kunt je tegoed ook in één keer laten uitkeren. Dit heet afkoop. Afkoop is meestal nadelig omdat je ineens over het hele bedrag inkomstenbelasting moet betalen. Soms kan de Belastingdienst een boete opleggen van maximaal 20%. Je regelt dit bij de bank waar je lijfrentetegoed vrijkomt.

Wist je dat...

...op tijd kiezen belangrijk is? Kies voor 31 december volgend op het jaar waarin je lijfrentespaarrekening de einddatum bereikt wat je met je opgebouwde tegoed wilt doen. Als je niet op tijd een keuze maakt, dan ziet de Belastingdienst dit als afkoop. Het gevolg is dat je dan meteen en in één keer inkomstenbelasting betaalt over het hele bedrag en soms ook een boete (maximaal 20% van je tegoed). Heb je nog vragen over onze producten? Het beste kun je even met ons chatten via de knop ‘Stel nu je vraag’ onderaan de pagina. We geven geen advies, maar zitten voor je klaar om je te helpen met je vragen.