Man aan keukentafel

Onze spaarrente is gewijzigd

Per 9 augustus 2021 is de variabele spaarrente van Rabo ToekomstSparen en de Rabo ToekomstBeleggersRekening gewijzigd. Op deze pagina lees je hier meer over.

Rentetarief vanaf 9 augustus 2021

Rabo ToekomstSparen met variabele rente en Rabo ToekomstBeleggersRekening

Vanaf 9 augustus 2021 Was
Over het hele tegoed  0,20%  0,25%

 

Heb je een rekening Rabo ToekomstBeleggen?

De rente van je Rabo ToekomstBeleggersRekening is gelijk aan de variabele rente van Rabo ToekomstSparen. De Rabo ToekomstBeleggersRekening is de geldrekening die gekoppeld is aan je effectenrekening.

Negatieve rente over tegoeden boven € 100.000 vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 berekenen wij een negatieve creditrente van 0,5% over tegoeden boven € 100.000 op diverse betaal-, spaar- en beleggersrekeningen. De negatieve rente geldt per rekening en niet per klant. De rente van Rabo PeriodeSparen 90 is gewijzigd per 16 augustus 2021.

Voor onderstaande rekeningen geldt vooralsnog geen negatieve rente:

 • Rabo DoelSparen, Rabo Deposito en Rabo GroenDeposito
 • Rabo ToekomstSparen en Rabo ToekomstUitkering
 • Rabo GoudenHanddrukSparen en Rabo GoudenHanddrukUitkering
 • Rabo LevensloopSparen
 • Rabo BeleggersRekening bij Rabo Beheerd Beleggen
 • Rabo ToekomstBeleggersRekening bij Rabo ToekomstBeleggen

Uitzonderingen:

 • Voor Rabo GroenSparen geldt een negatieve rente over het hele tegoed, maar profiteer je mogelijk van fiscale voordelen. 
 • Voor Rabo OpbouwSparen blijft de rente gekoppeld aan de hypotheek.

Informatie vorige rentewijzigingen

Informatie rentewijzigingen per 1 juli 2021 Informatie rentewijziging Rabo GroenSparen per 1 april 2021 Informatie rentewijzigingen per 15 januari 2021

Alternatieven om meer uit je spaargeld te halen

Ben je benieuwd naar de alternatieven voor je spaargeld? Wij hebben een aantal opties op een rijtje gezet.

Lees meer over de alternatieven

Lees meer over rentewijzigingen zakelijke producten

Rente voor klanten van de Rabobank

We begrijpen dat het heel onnatuurlijk voelt om te betalen voor het geld dat je bij een bank zet. Negatieve rente is een onwenselijk verschijnsel voor klanten en voor de economie als geheel. Het gehele financiële systeem is niet ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn.

Als bank betalen wij rente over het geld dat wij moeten onderbrengen bij de Europese Centrale Bank. De rente hierop is al langere tijd negatief. Rabobank is niet van plan de rente onder de 0% te brengen voor klanten met een tegoed tot en met € 100.000. Maar hoe graag we ook willen, we kunnen geen garanties afgeven dat het nooit gaat gebeuren. Wat er in de toekomst gebeurt is afhankelijk van onder andere de marktontwikkelingen en het gedrag van spaarders.

Rabo GroenSparen is op dit moment de enige uitzondering. Hiervoor geldt een negatieve rente over het hele tegoed. Kom je in aanmerking voor de belastingvoordelen van Rabo GroenSparen, dan kan dit toch een positief nettorendement opleveren. Meer informatie hierover lees je hier.

Meer over waarom de rente zo laag is

Veelgestelde vragen

We kunnen ons goed voorstellen dat je nog vragen hebt. Daarom hebben we hier de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Waarom verlaagt Rabobank de rente?

De rentes op de Europese geldmarkt dalen al langere tijd en zijn sinds 2014 negatief. Rabobank volgt deze daling.

Meer over waarom de rente zo laag is

Is sparen nog zinvol?

Sparen is en blijft zinvol. Bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven of voor het realiseren van je spaardoelen. Veel spaarders kijken ook naar de alternatieven zoals beleggen, (extra) aflossen op de hypotheek en het verduurzamen van hun woning.

Bekijk de alternatieven

Let op dat je wel veilig blijft bankieren. Cash geld in huis of grote bedragen op de betaalrekening brengen risico’s zoals inbraak en fraude met zich mee.

Hoe kan ik mijn opgebouwde spaarrente raadplegen?

Bekijk de actuele spaarrente en je opgebouwde rente in de Rabo App of in Rabo Online Bankieren.

Lees meer

Hoeveel spaarrekeningen mag ik bij Rabobank openen?

Voor Rabo InternetSparen, Rabo SpaarRekening, Rabo PeriodeSparen 30/90, Rabo VermogenSparen en Rabo SpaarVrijRekening is een maximum aantal rekeningen ingesteld.

Momenteel hanteren wij de volgende uitgangspunten voor het aantal spaarrekeningen:

 1. Je mag van deze rekeningen één spaarrekening op eigen naam en één spaarrekening samen met iemand anders (een gezamenlijke rekening) hebben. Bijvoorbeeld: je hebt één gezamenlijke Rabo PeriodeSparen 30, dan is het niet mogelijk om ook een gezamenlijke Rabo InternetSparen te openen. Het openen van Rabo InternetSparen op eigen naam is dan nog wel mogelijk.
 2. Heb je op dit moment meer rekeningen in bezit dan het maximum aantal? Dan mag je deze rekeningen vooralsnog aanhouden.

 

Naast de bovengenoemde spaarrekeningen kan je een Rabo RegenboogRekening of Rabo GroenSparen openen. Hierbij gelden de volgende maxima:

 • Je (klein)kind mag maximaal één Rabo RegenboogRekening hebben naast een bestaande spaarrekening.
 • Je mag Rabo GroenSparen hebben naast je bestaande spaarrekening. Daarbij geldt dat je maximaal één Rabo GroenSparen voor jezelf en maximaal één samen met iemand anders mag hebben.

Voor Rabo GeneratieSparenPlus, Rabo ToekomstSparen en onze spaarrekeningen met een vaste rente zoals Rabo Doelsparen en Rabo Deposito geldt nog geen maximum.

 

Houd er rekening mee dat bovenstaande uitgangspunten in de toekomst kunnen wijzigen.

Tip: Wil je graag onderscheid maken in je spaardoelen per rekening, maar zit je al aan het maximum aantal spaarrekeningen? Maak dan gebruik van Spaarpotjes.

Ontdek Spaarpotjes

Wanneer wordt mijn rente bij- en afgeschreven?

Voor je betaalrekening boeken we de rente maandelijks bij op of af van je rekening. De rente op je spaar- en beleggersrekening boeken we in januari bij of af van deze rekening. Heb je een Rabo (Groen)Deposito? Dan hebben we apart met je afgesproken wanneer we de rente boeken. Alleen voor Rabo OpbouwSpaarRekening boeken we de rente maandelijks.

Wat betekent het artikel 'gecombineerd tegoed' in de voorwaarden?

Het berekenen van je rente doen we op dit moment per rekening en dat blijft voorlopig ook zo. In de toekomst kunnen wij mogelijk je rente berekenen over je verschillende betaal-, spaar- en beleggersrekeningen bij elkaar. De tegoeden op alle rekeningen waarvan je (mede)rekeninghouder bent tellen we dan bij elkaar op. Dit noemen wij een gecombineerd tegoed. Hierover berekenen we dan het rentebedrag. Het gaat hierbij alleen om rekeningen waarvan je het tegoed vrij kan opnemen.

Als wij gecombineerd tegoed gaan toepassen informeren wij je hierover. Wij leggen je dan uit hoe we de rente gaan berekenen.

Voor onderstaande spaarrekeningen geldt dit nog niet:

 • Rabo DoelSparen, Rabo Deposito en Rabo GroenDeposito
 • Rabo ToekomstSparen en Rabo ToekomstUitkering
 • Rabo GoudenHanddrukSparen en Rabo GoudenHanddrukUitkering
 • Rabo LevensloopSparen
Wanneer moet ik rente betalen? (rekenvoorbeelden)

Vanaf 1 juli 2021 geldt een negatieve creditrente voor de meeste rekeningen met een tegoed boven € 100.000*. Voor je beleggingen geldt de grens alleen voor je tegoeden op de Rabo BeleggersRekening**. Over het belegd vermogen rekenen we geen rente. De berekening van de negatieve rente geldt per rekening en niet per klant.

Rekenvoorbeelden:

Het rekenvoorbeeld is gebaseerd op het rentetarief van Rabo InternetSparen

Spaarsaldo0,01% rente op saldo tot € 100.000 -0,50% rente op saldo boven € 100.000 Totaal rente per jaar
€ 100.000€ 100.000 x 0,01% = € 10€ 0   € 10
€ 300.000€ 100.000 x  0,01% = € 10€ 200.000 x -0,50% = - € 1.000- € 990
€ 500.000€ 100.000 x  0,01% = € 10€ 400.000 x -0,50% = - € 2.000- € 1.990
€ 1.000.000€ 100.000 x  0,01% = € 10€ 900.000 x -0,50% = - € 4.500- € 4.490

* Rabo GroenSparen is op dit moment de enige uitzondering. Hiervoor geldt een negatieve rente over het hele tegoed. Kom je in aanmerking voor de belastingvoordelen van Rabo GroenSparen, dan kan dit toch een positief nettorendement opleveren. Een rekenvoorbeeld en meer uitleg vind je hier.

** Voor de Rabo BeleggersRekening bij Rabo Beheerd Beleggen Basis, Actief en Exclusief wordt geen negatieve rente in rekening gebracht.

Hoe berekenen en reserveren jullie de te betalen rente?

De rente op je rekening berekenen wij op basis van je dagelijkse valutaire saldo. Daarbij gaan wij uit van het werkelijke aantal dagen in een maand en jaar. Deze methode heet juist/juist. In 2024 rekenen wij bijvoorbeeld met 366 dagen omdat het een schrikkeljaar is.

De rentetarieven op deze pagina gelden per jaar, maar omdat wij de rente van je betaalrekening per maand afrekenen kan de effectieve rente anders zijn. Voor de meeste spaar- en beleggersrekeningen rekenen wij de rente per jaar af. Een voorbeeld.

Het saldo op je rekening Rabo InternetSparen is van 16 t/m 24 juli 2021 € 450.000. De rest van de maand is je saldo lager dan € 100.000. Dit betekent dat je gedurende 9 dagen, over € 350.000, een rente betaalt van 0,5%.

Saldo boven € 100.000 van:Aantal dagen:  Rentebedrag:
16 t/m 24 juli 20219(9/365) * -0,5% * € 350.000 = -€ 43,15

Het bedrag aan te betalen rente wordt gereserveerd van je tegoed, zodat de rente betaald kan worden. Het opnemen van je hele tegoed is op dat moment niet mogelijk.

Is de negatieve rente die de notaris aan mij doorberekent over de 10% aanbetaling (waarborgsom) voor de aankoop van mijn woning aftrekbaar?

Nee, alleen kosten van geldlening voor je eigen woning zijn aftrekbaar.

Het betalen van negatieve rente over een waarborgsom is niet te beschouwen als kosten van geldlening. Deze rente over een waarborgsom is dan ook niet aftrekbaar. Dat geldt uiteraard ook voor de waarborgsom zelf.

Meer over sparen en voorwaarden:

Waarom is de spaarrente zo laag? Laatste voorwaardenwijziging particulieren Laatste voorwaardenwijziging zakelijk