Nederlandse Depositogarantie

Heb je veel geld gespaard, bijvoorbeeld voor je kinderen of je pensioen? Dan wil je zeker weten dat je spaargeld veilig is. Door de Nederlandse Depositogarantie is je geld wettelijk beschermd van 1 cent tot € 100.000 als je bank failliet gaat. Deze bescherming is automatisch geregeld. De Nederlandsche Bank voert deze regeling namens de overheid uit en wij doen hier als Rabobank aan mee.

Zakelijke klant

Als je zakelijk bij ons bankiert vind je informatie over het depositogarantiestelsel op de zakelijke pagina.

Informatie voor zakelijke klanten

Voorwaarden van de Nederlandse Depositogarantie

Je product wordt beschermd door de Nederlandse Depositogarantie

De Nederlandse Depositogarantie beschermt het geld dat je op een rekening bij een bank hebt staan. De Nederlandse depositogarantie geldt voor:

betaalrekeningen (bijvoorbeeld Rabo BasisPakket, TotaalPakket)spaarrekeningen (bijvoorbeeld Rabo InternetSparen)termijndeposito's (bijvoorbeeld Rabo Deposito)levenslooprekeningenbankspaarrekeningen (bijvoorbeeld Rabo ToekomstSparen)beleggersrekeningen (liquiditeiten die bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van Rabo Beheerd Beleggen en Rabo Zelf Beleggen)


De Nederlandse Depositogarantie geldt niet voor:

aandelen en obligatiesbeleggingsfondsen in je Rabo BeheerdBeleggen-portefeuilleandere beleggingenlevensverzekeringenlijfrenteverzekeringenbedragen op een bouwdepot

Als je rekening of product door de Nederlandse Depositogarantie wordt beschermd, vind je dit terug op je jaaroverzichten en afschriften.

Als belegger bij Rabobank zijn je effecten op verschillende manieren beschermd op het moment dat de bank failliet gaat of niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Lees meer over het beleggerscompensatiestelsel
Je hebt als rekeninghouder recht op een vergoeding

De Nederlandsche Bank besluit of je recht hebt op een vergoeding. Zij kunnen dit weigeren, bijvoorbeeld als je rekening is gebruikt om geld wit te wassen. De Nederlandsche Bank legt op hun website uit hoe de Nederlandse Depositogarantie werkt en wat er gebeurt als een bank failliet gaat.

Lees hoe het Depositogarantiestelsel werkt op de website van De Nederlandsche Bank
Je bank valt onder de Nederlandse Depositogarantie

Rabobank valt onder de Nederlandse Depositogarantie. Rabo Groen Bank B.V. heeft een eigen bankvergunning en valt apart onder de Nederlandse Depositogarantie.

Hoogte van de vergoeding

De Nederlandse Depositogarantie beschermt automatisch je geld op rekeningen bij de bank van 1 cent tot € 100.000. De Nederlandsche Bank bepaalt hoeveel geld je krijgt. De vergoeding is maximaal € 100.000 per persoon per bank. Hieronder leggen we uit wat dit betekent.

De vergoeding is maximaal € 100.000. Heb je meer dan € 100.000 op je rekening bij Rabobank? Dan krijg je niet meer dan € 100.000 vergoed.De vergoeding is maximaal € 100.000 per rekeninghouder. Dat is maximaal € 100.000 voor elke persoon die een rekening op zijn of haar naam heeft. Hebben jij en je partner allebei een eigen rekening op eigen naam? Dan hebben jullie allebei recht op maximaal € 100.000 per persoon.Heb je een gezamenlijke (en/of-)rekening met iemand anders? Dan krijg je allebei een even grote vergoeding voor het geld op de en/of-rekening. Je krijgt allebei niet meer dan € 100.000 per persoon per bank. Het gedeelte van de en/of-rekening telt dus samen met je eigen rekeningen ook mee voor het bepalen van de maximale vergoeding.De vergoeding is maximaal € 100.000 per bank. Heb je twee of meer rekeningen bij Rabobank? Dan heb je recht op maximaal € 100.000 voor al die rekeningen samen. Er is één uitzondering bij Rabobank: Rabo Groen Bank B.V. heeft een eigen bankvergunning. Heb je een rekening bij Rabobank én een rekening bij Rabo Groen Bank? Dan krijg je maximaal € 100.000 vergoed voor je rekening bij Rabobank én maximaal € 100.000 voor je rekening bij Rabo Groen Bank.

Informatieblad Depositogarantiestelsel

Als je een rekening hebt die wordt beschermd door de Nederlandse Depositogarantie, dan krijg je van ons het Informatieblad Depositogarantiestelsel. Hier lees je onder andere welke garantie je kunt verwachten als Rabobank failliet gaat.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de Nederlandse Depositogarantie bij een spaarhypotheek?

Heb je een spaarrekening waarmee je geld spaart om later je hypotheek af te lossen? Bijvoorbeeld een Rabo OpbouwSpaarrekening samen met een Rabobank OpbouwHypotheek? Dan wordt je spaargeld op die hypotheek spaarrekening eerst gebruikt om de schuld op je hypotheek af te lossen. Heb je geen hypotheekschuld meer, dan wordt je spaargeld wél vergoed via de Nederlandse Depositogarantie.

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op