Pensioen

Sparen voor je pensioen

Sparen voor je pensioen is meestal een slimme zet en soms zelfs noodzakelijk. In veel gevallen loopt je inkomen na de pensioengerechtigde leeftijd namelijk (fors) terug. Iets om tijdig rekening mee te houden.

Is pensioen sparen nodig?

Of sparen voor je pensioen nodig is, hangt sterk af van je situatie. In eerste instantie krijg je zodra je jouw pensioenleeftijd hebt bereikt van de overheid een basispensioen, genaamd het AOW. Daarnaast bouwen veel werknemers pensioen op via hun werkgever. Er zijn echter tienduizenden werkgevers in Nederland waar je als werknemer geen of slechts gedeeltelijk een pensioen opbouwt. Het gevolg: vanaf de dag dat jij met pensioen gaat, krijg jij fors minder inkomsten. Ben je zzp'er? Dan moet je zelf zorgen voor je pensioen. Hoe vang jij dit op?

Man in strandstoel

Zelf pensioen opbouwen

Veel Nederlanders kiezen ervoor om te sparen voor hun pensioen. De een doet dat om straks een gat in het inkomen te dichten en de ander wil juist tijdens zijn of haar pensioen een extra spaarpotje hebben voor leuke dingen. Wat je reden ook is om te sparen voor je pensioen: hoe eerder je begint, hoe groter de spaarpot kan groeien.

Meer over pensioenen

4 tips om slim te sparen voor je pensioen

  1. Hoe sneller je begint, hoe meer tijd je hebt om een mooi bedrag op te bouwen. Weet je zeker dat je het geld langere tijd kunt missen? Zet het dan vast voor een hogere spaarrente. Beleggen kan een prima toevoeging zijn om je spaardoel te halen. Waar sparen je zekerheid biedt, kan beleggen op de langere termijn een hoger rendement opleveren.
  2. Zorg dat je iedere maand een vast bedrag apart zet. Zo bouw je in een mooi tempo aan je pensioen. Als je hier automatisch sparen voor instelt, dan heb je er verder geen omkijken meer naar.
  3. Kies een spaar- of beleggingsrekening die bij je past. Weet je zeker dat je het geld langere tijd kunt missen? Zet het dan vast voor een hogere spaarrente. Je kunt banksparen met Rabo ToekomstSparen en gebruik maken van belastingvoordeel. Maar je kunt ook sparen of beleggen voor je pensioen zonder gebruik te maken van belastingvoordeel. Voordeel hiervan is dat je meer vrijheid hebt bij het opnemen van je geld.
  4. Vergeet niet om, naast het sparen voor je pensioen, ook een buffer achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven.

Meer over automatisch sparen Meer over beleggen