Drie vriendinnen bespreken geldzaken

"Op deze manier inzicht hebben in mijn financiën vind ik fijn"

Roosje vindt het belangrijk om inzicht te hebben in haar financiën, ook voor later. Samen met vriendinnen is ze gaan kijken wat ze kan doen met haar geld. “Ik vind het zonde om al mijn geld op mijn rekening te laten staan”, aldus Roosje.

Inzicht in financiën geeft rust

“Ik houd mijn inkomsten en uitgaven bij in een Excel-document”, vertelt Roosje. “Daardoor heb ik een goed overzicht van mijn financiën gekregen. Ik weet hoeveel geld ik opzij kan zetten voor leuke dingen, en hoeveel ik kan sparen voor mijn financiële buffer. Zo zet ik elke maand geld opzij voor onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld als mijn auto kapot gaat. Dit inzicht geeft mij rust. Ik weet waar ik aan toe ben en dat vind ik belangrijk.”

Een geldbedrag opbouwen voor later

Naast dat Roosje geld spaart voor onverwachte uitgaven, zet ze ook geld opzij voor haar toekomst. “Ik vind het zonde om al mijn geld op mijn rekening te laten staan. Ik wil er rendement over halen. Vorig jaar kreeg ik een erfenis. Daardoor ging ik nog meer nadenken over hoe ik rendement kan halen over mijn geld. Ik praatte erover met twee vriendinnen en we kwamen erachter dat dit onderwerp ons alle drie bezighoudt. We planden meteen samen een avond in. Op die avond gingen we samen nadenken over wat we met ons geld konden doen.”

“Met vriendinnen over financiën praten maakt het een stuk leuker”

Beleggen voor dummies

Roosje en haar vriendinnen overwogen te starten met beleggen. Alleen wisten ze niet waar ze moesten beginnen. “We hadden geen idee hoe het werkt, en dan is het nog best spannend. Daarom besloten we een beleggingsexpert uit te nodigen voor een les beleggen voor dummies. Sindsdien hebben we het zelf opgepakt. We zijn naar onze banken gegaan om te kijken of ze ons konden adviseren over beleggen.” Het feit dat Roosje samen met haar vriendinnen is gestart met beleggen bevalt goed. “We leren superveel van elkaar en dat we dit samen doen maakt het omgaan met financiën een stuk leuker.”

Werkboek ‘Straks heb je het nodig’

“Mijn zus hoorde dat ik was gestart met beleggen en wees mij op het werkboek ‘Straks heb je het nodig’. Daarin staan tips hoe je vermogen op kunt bouwen voor de toekomst. Er staat bijvoorbeeld een hoofdstuk in over geld opzij zetten als je eerder wilt stoppen met werken. Daar had ik nog helemaal niet over nagedacht. Dat heeft me aan het denken gezet: “Welk bedrag ga ik precies beleggen voor de lange termijn, en welk bedrag moet ik op mijn rekening houden voor de korte termijn?” 

Alle kennis die Roosje heeft opgedaan deelt ze met haar vriendinnen. “De volgende avond staat al gepland!”, vertelt Roosje.

Ga ook aan de slag

Wil je ook aan de slag met het werkboek? Of wil je meer weten over beleggen en andere manieren om geld te investeren in jouw toekomst? We hebben alles voor je op een rij gezet.

Zet de eerste stap