Drie vriendinnen bespreken geldzaken

Inzicht in financiën geeft Roosje rust

Roosje vindt het belangrijk om inzicht te hebben in haar financiën, ook voor later. Samen met vriendinnen is ze gaan kijken wat ze kan doen met haar geld. “Ik vind het zonde om al mijn geld op mijn rekening te laten staan”, aldus Roosje.

Inzicht in financiën geeft rust

“Ik houd mijn inkomsten en uitgaven bij in een Excel-document”, vertelt Roosje. “Daardoor heb ik een goed overzicht van mijn financiën gekregen. Ik weet hoeveel geld ik opzij kan zetten voor leuke dingen, en hoeveel ik kan sparen voor mijn financiële buffer. Zo zet ik elke maand geld opzij voor onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld als mijn auto kapot gaat. Dit inzicht geeft mij rust. Ik weet waar ik aan toe ben en dat vind ik belangrijk.

Tip van Rabo: Met het online huishoudboekje van de Rabobank kun je op een eenvoudige manier je inkomsten en uitgaven bijhouden.

Een geldbedrag opbouwen voor later

Naast dat Roosje geld spaart voor onverwachte uitgaven, zet ze ook geld opzij voor haar toekomst. “Ik vind het zonde om al mijn geld op mijn rekening te laten staan. Ik wil er rendement over halen. Vorig jaar kreeg ik een erfenis. Daardoor ging ik nog meer nadenken over hoe ik rendement kan halen over mijn geld. Ik praatte erover met twee vriendinnen en we kwamen erachter dat dit onderwerp ons alle drie bezighoudt. We planden meteen samen een avond in. Op die avond gingen we samen nadenken over wat we met ons geld konden doen.”

Tip van de Rabo: Heb je geld over uit bijvoorbeeld woonlastenverlaging of een erfenis en wil je meer uit je geld halen? We vertellen je hier graag meer over. Zo bepaal je zelf wat bij je past.

“Met vriendinnen over financiën praten maakt het een stuk leuker”

Beleggen voor dummies

Roosje en haar vriendinnen overwogen te starten met beleggen. Alleen wisten ze niet waar ze moesten beginnen. “We hadden geen idee hoe het werkt, en dan is het nog best spannend. Daarom besloten we een beleggingsexpert uit te nodigen voor een les beleggen voor dummies. Sindsdien hebben we het zelf opgepakt. We zijn naar onze banken gegaan om te kijken of ze ons konden adviseren over beleggen.” Het feit dat Roosje samen met haar vriendinnen is gestart met beleggen bevalt goed. “We leren superveel van elkaar en dat we dit samen doen maakt het omgaan met financiën een stuk leuker.”

Sparen of beleggen?

Wat is wijsheid: sparen of beleggen? Dat heeft met verschillende factoren te maken. Bijvoorbeeld: hoeveel geld kun je inleggen? En wanneer heb je dat geld weer nodig? In de sparen of beleggen-tool van Rabobank kun je jouw cijfers invullen en berekenen wat beide je kunnen opleveren. Super easy en leuk!

Naar de tool

Goed om te weten: aan beleggen/investeren zijn risico’s verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.