Een man kijkt op zijn laptop

In 6 stappen inzicht in je financiën

Vooral in deze tijd wil je graag weten hoe je er financieel voor staat. Door inzicht te krijgen in wat er maandelijks binnenkomt en wat er uitgaat, kun je precies zien wat je onderaan de streep overhoudt en waar je eventueel op kunt besparen. Zodat je een bedrag opzij kunt zetten om bijvoorbeeld te sparen voor je buffer of voor dat huis. Onderstaande zes stappen helpen jou om inzicht te krijgen in je financiën.

Stap 1. Zoek een manier die bij je past

Zoek uit wat voor jou het beste werkt. Op welke manier wil jij je inkomsten en uitgaven bijhouden. Dit kan old school met pen en papier, maar ook digitaal in bijvoorbeeld een Excel of het Rabobank huishoudboekjeWat je sowieso nodig hebt is je laptop of smartphone. Log hierop in bij je bank voor je betalingsgegevens en beginnen maar.

Huishoudboekje openen

Stap 2. Schrijf alles op. Echt ALLES

Je kunt twee dingen doen: vanaf nu alles bijhouden, of met terugwerkende kracht een overzicht maken. Het beste is om wel een paar maanden terug te kijken, zeker omdat de huidige periode vanwege het coronavirus toch een iets ander beeld kan geven van je inkomsten en uitgaven. Maar hoe je het ook doet, zorg ervoor dat je alles opschrijft, zo gedetailleerd mogelijk. Schrik je van alle frappuccino’s bij Starbucks? De hoge horecakosten die je voorheen uitgaf. Die vele boeken? Schrijf ze toch op. Don’t fool yourself.

De Rabo App

Stap 3. Maak categorieën

Maak onderscheid tussen vaste lasten en variabele uitgaven. Vaste lasten komen iedere maand terug. Denk aan je huur of hypotheek, energie, verzekeringen, abonnementen, je studieschuld-aflossing, maar ook je boodschappen. Variabele uitgaven zijn uitgaven die niet altijd iedere maand terugkomen. Deze kun je opdelen in verschillende deelcategorieën. Bijvoorbeeld: etentjes en drankjes buiten huis, kleding en cadeaus. Zo zie je aan het eind van de maand precies waaraan je die maand het meeste hebt uitgegeven. 

Handig: De Rabo App doet dit al voor een groot deel voor je. Met de functie 'Waar gaat mijn geld naartoe' worden je bij- en afschrijvingen automatisch voorzien van een categorie. Denk aan: boodschappen, vervoer, kleding en salaris. Je ziet in een overzicht dan precies waar je geld vandaan komt en waar het naartoe gaat.

Ontdek de functie 'Waar gaat mijn geld naartoe?'

Stap 4. Tel alles bij elkaar op

Alles ingevuld? Tel het dan per categorie bij elkaar op. Wat heb je in totaal aan kleding uitgegeven? En wat aan eten en drinken buiten de deur? Misschien is het even schrikken, maar zo krijg je wel een duidelijk inzicht. En weet je precies waar je pijnpunt zit. Die frappuccino’s bij Starbucks die je voor de coronacrisis kocht, zijn misschien maar 4 euro. Maar als je er drie per week haalt is dat per maand toch al gauw 48 euro.

Stap 5. Tijd voor actie

Het is tijd om aan de slag te gaan. Als het goed is zie je nu heel duidelijk waarop je kunt besparen. Misschien kun je wel wat minder kleding kopen. Of iets minder vaak uit eten. Of wat nu misschien meer geldt, minder vaak eten bestellen. Of niet drie keer per week een frappuccino halen, maar als het straks weer mogelijk is, slechts één keer. Maar kijk verder dan alleen je variabele uitgaven. Met je vaste lasten kun je waarschijnlijk meer doen dan je denkt. Hoeveel abonnementen heb je? Kan je televisieabonnement misschien de deur uit als je toch alleen Netflix kijkt?

Tip van Rabo: Stel een budget in voor bepaalde categorieën. Bijvoorbeeld: deze maand mag ik 50 euro uitgeven aan (onnodige) kleding. Zo houd je de kosten veel beter in de hand. Als het op is, is het over. Zo houd je straks echt geld over voor je spaardoelen.

Tip van Rabo: Lees meer over onze slimme bespaartips

Stap 6. Maak het leuk

Rabobank heeft een onderzoek gedaan naar spaargedrag. En wat blijkt: als je sparen leuk vindt, spaar je gemakkelijker. Nou snappen we dat dit niet voor iedereen zo gemakkelijk is. Maar toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om sparen leuker te vinden. Maak bijvoorbeeld spaarpotjes aan en geef deze de naam van het doel waarvoor je spaart. Hoe leuk is het om te zien dat je al 500 euro gespaard hebt voor je nieuwe auto of vakantie. Daarbij geef je het dan minder snel uit aan andere dingen. Of visualiseer het. Ga het letterlijk voor je zien. En hang het resultaat van je knutselwerk op in huis. Op een plek waar je het in ieder geval elke dag ziet.

Tip van Rabo: Wacht niet tot het eind van de maand wat je overhoudt om te sparen. Spaar automatisch een vast bedrag, zorg dat dit een ‘kostenpost’ wordt. Lees meer over automatisch sparen.