Moeite met lezen & zien

  Diverse hulpmiddelen voor mensen met een visuele of motorische beperking

  Moeite met lezen

  Wij willen al onze klanten van dienst zijn. Dus ook klanten die moeite hebben met lezen en schrijven.

  Hulp bij laaggeletterdheid

  De Rabobank is een van de grondleggers van de Stichting Lezen & Schrijven, die zich inzet voor de 1,5 miljoen laaggeletterden die ons land telt. Onze bankmedewerkers zijn getraind om klanten met leesproblemen te helpen.

  Projecten om lezen en schrijven te bevorderen

  De Rabobank Foundation is een stichting van alle Rabobanken in Nederland. Het doel is een bijdrage te leveren aan een meer menselijke samenleving. De stichting steunt een aantal projecten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven:

  Het multimediaproject 'Lees en Schrijf'

  Bekijk de documentaire 'Laaggeletterd'

  Moeite met zien

  Mobielbankieren, internetbankieren en pinnen: tegenwoordig is het allemaal heel gewoon. Voor mensen met een visuele of motorische beperking zijn deze diensten echter niet altijd even bruikbaar. Voor hen hebben wij diverse hulpmiddelen ontwikkeld. Natuurlijk kunnen ook andere mensen hier gebruik van maken.

  Lettergrootte op internetsite

  Wanneer u moeite heeft met de lettergrootte op deze internetsite, pas dan in uw browser de grootte van de letters aan. Dit werkt in elke browser anders. Zoek in de instellingen van uw browser voor het vergroten van het lettertype. Onze internetsites zullen dan automatisch grotere letters weergeven.

  Voorlezen of zoomen Rabo App

  Wij raden klanten met een visuele beperking aan de huidige Rabo App te gebruiken. Op dit moment zijn wij de vernieuwde app klaar aan het maken voor VoiceOver (iPhone en iPad) en TalkBack (Android). Ook aan lettergrootte, contrast en zoomen wordt gewerkt. Zodra dit beschikbaar is, laten wij u dat weten via onze website en social media.

  Heeft u de nieuwe versie van de app al gedownload? Dan adviseren wij u om de registratie van de vernieuwde app uit te stellen. Dit doet u door in de melding in uw app te kiezen voor 'Later registreren'. U kunt dan verder bankieren in de huidige Rabo App.

  iPhone of iPad

  Uw iPhone of iPad biedt de mogelijkheid om ‘VoiceOver’ in te stellen: de voorleesfunctie. U stelt de 'VoiceOver' in door op uw toestel te kiezen voor 'Instellingen', 'Algemeen', 'Toegankelijkheid'. De Rabo App in combinatie met deze voorleesfunctie biedt op dit moment nog niet de kwaliteit die we willen. We zijn ons hiervan bewust en werken aan het verbeteren van deze kwaliteit. De functie ‘Zoomen’ werkt al wel naar behoren. Met de zoomfunctie vegroot u het hele scherm.

  Android

  TalkBack is de schermlezer van Google die beschikbaar is op Android-apparaten. TalkBack geeft u gesproken feedback, zodat u uw apparaat ook kunt gebruiken zonder dat u naar het scherm hoeft te kijken.

  Hulpmiddelen

  Random Reader Comfort

  Zelfstandig bankieren met de Random Reader Comfort

  U wilt graag uw eigen bankzaken regelen via internet. Maar u heeft moeite met de kleine toetsen en het schermpje van de Rabo Scanner? Maak dan gebruik van de Random Reader Comfort. Door de grotere toetsen en vooral door de spraakfunctie van de Random Reader Comfort kunt u gemakkelijker online internetbankieren. De Random Reader Comfort gebruikt u in combinatie met een brailleleesregel, spraaksynthese of vergrotingsprogramma. De gewone Random Reader is opgevolgd door de Rabo Scanner, maar de Random Reader Comfort blijft bestaan. De Random Reader Comfort is gratis voor klanten van de Rabobank met een visuele of motorische beperking.

  Hulp bij internetbankieren

  Heeft u hulp nodig bij internetbankieren en bij het gebruik van de Random Reader Comfort? Visio heeft voor Rabo Internetbankieren speciale factsheets en een handleiding mobiel bankieren ontwikkeld. Download deze via onderstaande link. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de regionale centra van Bartiméus of Visio, beide organisaties voor mensen met een visuele beperking.

  Download de factsheets en de handleiding mobiel bankieren op de website van Visio

  Afschrift in braille
  gratis maandelijks afschrift in braille bij uw betaalpakket een tweewekelijks of wekelijks brailleafschrift is ook mogelijk tegen bijbetaling, met dezelfde kosten als voor een gewoon (twee)wekelijks papieren rekeningafschrift bij een DirectPakket zijn geen brailleafschriften mogelijk 

  U kunt uw rekeningafschriften in braille krijgen.

  Afschriften wijzigen

  Pratende automaten

  Ziet u slecht en heeft u moeite met het opnemen van geld? Met behulp van onze pratende geldautomaat blijft u zelfstandig uw bankzaken regelen.

  Hulp bij geld opnemen

  U kunt geld pinnen bij de pratende geldautomaat. Deze automaat werkt eenvoudig: u neemt een telefoonhoorn op en vervolgens leidt een stem u stap voor stap door het menu om geld op te nemen.

  De pratende geldautomaat is niet alleen geschikt voor mensen die slecht zien. De automaat heeft een liggend toetsenbord met cijfers. Ook rolstoelgebruikers kunnen zo gemakkelijk zelfstandig pinnen.

  Rabo Contactpunten in zorginstellingen

  In veel zorginstellingen zijn geldautomaten uitgebreid tot een Rabo Contactpunt. Bewoners kunnen zich hier op een vaste tijd, een keer in de week, laten adviseren over allerlei bankdiensten.

  Tips Rabo Internetbankieren

  Rabo Internetbankieren is veranderd. Alle soorten betalingen worden uitgevoerd in hetzelfde scherm: 'Nieuwe opdracht'. Het gaat dan om bijvoorbeeld acceptgiro, bankgiro, eigen rekening en betalingen naar het buitenland. Het is nu ook mogelijk het nieuwe Europese rekeningnummer IBAN in te voeren. Ook het adresboek is veranderd. Op deze pagina geven wij tips en adviezen over het gebruik van Internetbankieren in combinatie met screenreaders / vergrotingssoftware.

  Adviezen bij gebruik van screenreaders

  Het internetbankieren met vergrotingssoftware gaat goed. Bankieren met de screenreaders NVDA en Win-Eyes gaat overwegend goed.

  Ook met de screenreader Jaws For Windows kunt u redelijk goed internetbankieren. In versie 13 van deze screenreader zit een bug, waardoor u mogelijk problemen heeft met de invoervelden. Uw synthesizer kan, wanneer u iets in een tekstvak wilt typen, rare taal uitslaan. Op de brailleleesregel kunt u, wanneer u iets in een tekstvak wilt typen, rare tekens lezen. Hierdoor kunt u tijdens het typen niet controleren wat u invoert. Wanneer u de formuliermode uitschakelt (gebruik hiervoor de numerieke +) kunt u de ingevoerde informatie wel lezen. Freedom Scientific heeft laten weten dat deze bug in versie 14 van Jaws is opgelost. Inmiddels is een upgrade beschikbaar naar versie 14 van Jaws For Windows in het Nederlands op het Jaws Plein. Heeft u geen licentie beschikbaar voor Jaws 14, dan kunt u Jaws 12 of de gratis screenreader NVDA gebruiken voor internetbankieren. De tekstvakken zijn dan wel goed bruikbaar.

  Met screenreader Supernova 12 en ouder ondervinden gebruikers mogelijk meer hinder. Bij de combinatie Supernova (elke versie) en Windows Vista treedt bij sommige gebruikers ernstige vertraging op bij het navigeren door de webpagina’s. Dit kan ertoe leiden dat u wordt uitgelogd . Dit probleem kunt u verhelpen door www.rabobank.nl toe te voegen aan de compatibiliteitsweergave van Internet Explorer. Open hiervoor Internet Explorer, ga naar het menu 'Extra' in de menubank (alt + x). Ga met pijl omlaag door het menu naar 'Instellingen voor compatibiliteitsweergaven'. Typ het webadres 'www.rabobank.nl' in in het tekstvak en activeer de knop 'toevoegen'. U heeft de beste resultaten wanneer u de zogeheten 'Automatische Dolphin Cursor' inschakelt. Dit doet u met de toetscombinatie control + 4.

  Betalingskenmerk bij acceptgiro

  Bij een acceptgiro bestaat het veld voor het betalingskenmerk uit vier aaneengesloten velden. In ieder veld kunnen vier cijfers ingevoerd worden. Als de eerste vier cijfers ingevuld zijn, springt de cursor automatisch naar het tweede veld. Dit gaat in Supernova niet altijd goed. Als u de automatische Dolphin Cursor uitgeschakeld heeft, lukt het wel. Anders moet u zelf de tabtoets indrukken om in het volgende invoerveld te komen. Screenreaders geven bij het volgende onderdeel van het veld aan dat het veld leeg is. Daardoor kunt u de indruk krijgen dat de eerste vier cijfers niet goed zijn ingevoerd, terwijl dit wel het geval is. Geef daarom bij de invoer van een acceptgiro alle cijfers achter elkaar op.

  Gebruik adresboek met screenreaders

  In het scherm 'Nieuwe opdracht' is de toegang tot het adresboek veranderd. Op dit moment is de selectielijst zoals die voorheen gebruikt werd niet toegankelijk. De Rabobank werkt eraan deze selectielijst beter toegankelijk te maken. Het selecteren van een adres uit het adresboek bij het invullen van een 'nieuwe opdracht' verloopt met de meeste screenreaders niet soepel. Hieraan wordt gewerkt. Het probleem is helaas niet in enkele dagen of weken op te lossen. Om toch toegang te hebben tot uw adresboek kunt u via het menu naar 'Adresboek' (dit is een link) gaan en de tabel met adresgegevens vanaf de webpagina naar een tekstverwerker kopiëren (kladblok, MS Word, WordPad, etc.). Bij het invullen van een 'nieuwe opdracht’ kunt u dan rekeningnummer en naam van de begunstigde uit de tekstverwerker kopiëren en plakken in de hiervoor bestemde velden op het opdrachtformulier. Het is een omslachtige methode, maar levert u in ieder geval de mogelijkheid om ook op dit moment zelf uw geadresseerden te selecteren en te betalen.

  Gebruik helpfuncties

  Als u informatie of helpteksten heeft opgevraagd in een dialoogvenster of formulier, staan de teksten aan de onderkant van de pagina. Niet alle screenreaders springen hier automatisch naar toe.

  Nieuwe opdrachten aanmaken simpel vanuit het adresboek

  Wijzigt u een adres in uw adresboek? Of voegt u hier een nieuw adres toe? Dan kunt u nu direct vanuit uw adresboek ook een nieuwe betaalopdracht aanmaken. Het adres van de begunstigde wordt dan direct voor u ingevuld. Kies voor het euroteken in het adresboek, als u hiervan gebruik wilt maken.

  Opnieuw inloggen

  Met enige regelmaat wordt gemeld dat de navigatie traag verloopt, soms zelfs zo traag dat de tijdlimiet voor het bankieren verloopt en u opnieuw moet inloggen. Het wil in een aantal gevallen helpen om de website www.rabobank.nl toe te voegen aan de compatibiliteitsweergave van Internet Explorer. Dat kan via het menu 'extra' in de menubalk bovenaan het browserscherm onder de optie compatibiliteitsinstellingen.

  Overschrijving in andere valuta

  Sommige screenreaders hebben moeite met de selectielijst van buitenlandse valuta. Dat is de lijst waarmee u de munteenheid van het over te schrijven bedrag kunt aanpassen. Dit is een bekend probleem waar helaas nog geen passende oplossing voor is.

  Problemen met een omschrijving of betalingskenmerk

  Niet elke screenreader volgt de formuliervelden voor omschrijving en betalingskenmerk vlekkeloos. Soms blijft de focus van de screenreader bij de velden voor betalingskenmerk of omschrijving hangen. Dit is met name het geval bij de wat oudere versies van screenreaders. Het advies is om te blijven schakelen tussen de invoermode (formuliermode in Jaws en automatische Dolphin cursor in Supernova) en de leesmode (virtuele cursor in Jaws) te gebruiken.

  Voor gebruikers van Jaws For Windows

  Schakel bij gebruik van Jaws for Windows de formuliermodus uit. Gebruik daarvoor de numerieke plus. Gebruik de virtuele cursor om met behulp van de pijltoetsen de muisaanwijzer op het goede invoerveld te zetten. Schakel dan de formuliermode in door op enter te drukken. Vul hierna het veld in. Schakel de formuliermode weer uit met de numerieke plus en zet de aanwijzer met behulp van de pijltoetsen op het volgende invoerveld van uw keuze.

  Voor gebruikers van Supernova

  Schakel de automatische Dolphin Cursor in met de toetscombinatie control + 4) en zet de muisaanwijzer met behulp van de pijltoetsen op het invoerveld van uw keuze. Schakel de automatische Dolphin cursor uit met control + 4 en voer de informatie in. Schakel dan de automatische Dolphin cursor weer in en zet de aanwijzer met behulp van de pijltoetsen op het volgende invoerveld.

  Te verzenden opdrachten signeren

  Het signeren van te verzenden opdrachten doet u nog steeds met de Random Reader. Het eerste controlegetal wordt op het scherm weergegeven, boven het invoerveld voor de signeercode. Het laatste controlegetal, dat is het tweede, derde of vierde getal, is het totaalbedrag van de opdrachten vóór de komma. Dat getal staat om veiligheidsredenen niet langer in het lijstje met instructies boven het invoerveld voor de signeercode vermeld. U vindt het getal – het totaalbedrag voor de komma - bovenaan het overzicht van te verzenden opdrachten. Dit overzicht is een tabel. Gebruik desgewenst de sneltoets van uw screenreader om naar tabellen te springen (dat is de letter t). Controleer of dit getal overeenkomt met het bedrag dat u wilt betalen en vul het dan pas in.

  Toegangscode of signeercode herhalen

  Door de vernieuwing is het misschien nodig om de toegangscode of signeercode een tweede keer te beluisteren. De code wordt opnieuw uitgesproken door twee keer op de pijl naar links op de sprekende Random Reader te klikken. Dat is de tweede toets van onderen in de rechter toetsenkolom.

  Verwijderen van invoer: houd de backspace- of deletetoets ingedrukt

  Soms reageren de invoervelden 'Rekeningnummer' en 'Ten name van' traag en blijven letters staan, ook al heeft u op backspace of delete gedrukt. Dat komt doordat het systeem bij iedere verandering in de velden een nieuwe zoekopdracht start. Ook als u alleen een teken typt of verwijdert. Door de backspace- of deletetoets een paar seconden ingedrukt te houden, voorkomt u het zoeken tussendoor. U kunt ook de hele invoer selecteren en dan verwijderen. Controleer altijd goed of het hele veld leeg is voordat u een nieuwe naam of nieuw rekeningnummer invoert.

  Speciale informatie voor klanten met een visuele beperking

  Heeft u een visuele beperking en wilt u specifieke informatie van de Rabobank ontvangen over wijzigingen die voor u relevant zijn? Meld u dan bij uw eigen Rabobank. Wij leggen dit vast in ons klantenbestand.

  Hebben deze tips uw vragen over Internetbankieren niet opgelost?

  Belt u dan gerust met uw eigen Rabobank. Zij helpen u met vragen over de werking van Rabo Internetbankieren en Rabo Mobielbankieren.

  Meer weten over de veranderingen in Rabo Internetbankieren

  Op de volgende pagina's vindt u meer informatie over de veranderingen in Rabo Internetbankieren en het nieuwe IBAN-rekeningnummer.

  Lees meer over de veranderingen in Rabo Internetbankieren Lees meer over IBAN