Vervangen van je overlijdensrisicoverzekering

Je overlijdensrisicoverzekering (ORV) kan mogelijk goedkoper. De tarieven zijn de afgelopen jaren fors gedaald, voor het laatst in het voorjaar van 2020. Bereken opnieuw je premie en bekijk of de premie voor een nieuwe overlijdensrisicoverzekering lager is. 

Ook kun je nu kiezen voor een vaste of een variabele premie per maand. 

Besluit je om je bestaande verzekering te houden? Dan verandert er niets. Wil je wel een nieuwe verzekering afsluiten? Dan kun je dat meteen online regelen. Als je liever eerst een persoonlijk advies wilt, kan dat natuurlijk ook.

Dit is een verzekering van Interpolis. Glashelder

Bereken je premie

Liever eerst advies? Vraag een gesprek aan

Overstappen zonder persoonlijk advies

Wil je overstappen zonder persoonlijk advies? Je kunt zelf online een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Nadat je je nieuwe polis hebt ontvangen, kun je je bestaande overlijdensrisicoverzekering telefonisch opzeggen.

Online afsluiten zonder advies kan niet als je overlijdensrisicoverzekering gekoppeld is aan een hypotheek door middel van verpanding. Zowel voor het stoppen van je bestaande verpande verzekering als voor de nieuwe heb je toestemming nodig van de pandhouder. 

Bekijk of overstappen interessant is

1.      Bekijk wat de kenmerken zijn van je huidige overlijdensrisicoverzekering. Let hierbij op:

  • het verzekerde bedrag
  • de einddatum van je verzekering
  • type verzekering (dalend of gelijkblijvend)
  • het verzekerde bedrag (Bij een dalende verzekering kies je de hoogte van het verzekerde bedrag op dit moment)
  • wil je een vaste of een variabele premie?

2.      Bereken daarna je premie en vergelijk deze met je huidige premie.

3.      Is je nieuwe premie lager? Check of de voorwaarden van je overlijdensrisicoverzekering vergelijkbaar zijn met de voorwaarden van je oude verzekering. Ziet dit er goed uit? Sluit dan deze nieuwe overlijdensrisicoverzekering af.

4.      Is de premie hoger? Dan is overstappen naar de nieuwe overlijdensrisicoverzekering niet interessant. Bedenk wel of je een variabele of een vaste premie hebt gekozen.

Heb je hulp nodig bij het checken van de voorwaarden? Vul dan het contactformulier in. Wanneer je geen nieuwe verzekering afsluit, verandert er niets en behoud je je huidige overlijdensrisicoverzekering inclusief de voorwaarden.


Zeg je verzekering nog niet op

Voor het aanvragen van je nieuwe verzekering vul je een gezondheidsverklaring in. Het kan voorkomen dat je op basis hiervan niet wordt geaccepteerd of dat de premie stijgt. In dat geval kun je altijd je huidige verzekering aanhouden. Zeg de huidige verzekering daarom pas op als je de nieuwe polis hebt ontvangen.


Goed om te weten

Misschien betaal je op dit moment een variabele premie voor je overlijdensrisicoverzekering. Bij de nieuwe verzekering kun je kiezen tussen een variabele premie of een vaste premie. Dit houdt in dat de premie iedere maand hetzelfde is, hierdoor weet je iedere maand precies hoeveel premie je betaalt. Bij een vaste premie ontvang je geen geld terug wanneer je eerder stopt dan de einddatum van de verzekering.

Overstappen met persoonlijk advies

Is je situatie veranderd nadat je je huidige overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten? Dan kan een persoonlijk advies verstandig zijn. Je bespreekt dan samen met een adviseur je financiële situatie.

Het is bijvoorbeeld handig om een adviesgesprek aan te vragen bij het overstappen als:

  • de samenstelling van je huishouden is veranderd (bijvoorbeeld door samenwonen, trouwen, kinderen of scheiden)
  • je inkomsten en uitgaven zijn gewijzigd (door bijvoorbeeld een ander salaris)
  • je extra hebt afgelost op je hypotheek waardoor de hypotheekschuld kleiner is en de ORV misschien verlaagd kan worden
  • je spaargeld hebt opgebouwd waardoor je nabestaanden bijvoorbeeld het wegvallen van je inkomen na overlijden voor een bepaalde periode kunnen opvangen

In dit soort situaties is het, ongeacht de nieuwe premies, verstandig om advies in te winnen. Je kunt dan samen met de adviseur je financiële positie opnieuw in kaart brengen. Het gevolg kan zijn dat je ORV verhoogd of verlaagd moet worden of dat de begunstiging aangepast moet worden. Of misschien is de verzekering helemaal niet meer nodig.

Afsluiten met of zonder advies?

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit kun je dat op twee manieren doen. Je kunt uitgebreid advies inwinnen bij de Rabobank of je kunt de verzekering zelf online afsluiten.

meer informatie

Informatie over overlijdensrisicoverzekering

Wil je meer weten over de overlijdensrisicoverzekering? Alle informatie op een rij, inclusief alle voorwaarden.

lees meer

Hoeveel zijn de afsluitkosten en onderhoudskosten?

Stap je over, dan betaal je eenmalig – met én zonder persoonlijk advies – € 75 afsluitkosten. Voor online afsluiten zijn de afsluitkosten € 125. Bekijk onderstaande brochure voor een overzicht van afsluit- en onderhoudskosten van een overlijdensrisicoverzekering.

Meer informatie over afsluit- en onderhoudskosten (PDF)

Nog geen klant?

Wanneer je nog geen klan bent bij Rabobank en graag een Interpolis overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten, vragen we om jezelf te legitimeren bij een lokale Rabobank in je omgeving. Het is niet verplicht om een bankrekening te openen. Daarna kun je je overlijdensrisicoverzekering aanvragen in gesprek met een adviseur. Wanneer je zelf online een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten heb je wel een bankrekening nodig om te kunnen inloggen.  

Meer informatie

Wil jij minder premie betalen voor je overlijdensrisicoverzekering?

Bekijk of je kunt besparen op je premie.

Bereken je premie

Liever eerst advies? Vraag een gesprek aan