man sluit deur van huis af

Ben jij roadtrip ready? 6 tips voor je autovakantie


Met de auto kun je gaan en staan waar je wilt en wanneer je wilt. Je hebt volop ruimte voor spontaniteit en ontdekt, vaak per toeval, de mooiste plekjes. Een roadtrip vraagt om een goede voorbereiding. Daarom hebben wij een lijst met tips samengesteld om je autovakantie tot een succes te maken.

Tip 1: bereid je voor op pech onderweg

Stel je voor: je scheurt door de bergen met de raampjes open en de muziek op zijn hardst. Opeens zie je rook onder de motorkap vandaan komen. Wat nu? Zorg dat je altijd een aantal basisitems bij je hebt om voorbereid te zijn op zulke situaties. Denk aan een:

extra bandgevarendriehoekzaklampwielsleutelkrikreservelampjeveiligheidshesjeverbanddoos

 

Sla ook het nummer van de alarmcentrale van je pechhulpverzekering op in je telefoon. Zij kunnen ter plekke helpen of vervangend vervoer regelen als je pech hebt onderweg. 

Lees meer over pechhulp op reis

Tip 2: leer de kunst van het rijden in het buitenland beheersen

In het vlakke Nederland gebruiken we de koppeling heel anders dan op bergwegen vol haarspeldbochten. Verkeerd gebruik van de koppeling op dergelijke wegen kan leiden tot pechgevallen. Door veel te schakelen en je koppeling langzaam op te laten komen, kan de koppelingsplaat oververhit raken. Dit is te voorkomen door de koppeling ruw op te laten komen bij het optrekken. Ook schakelen vraagt om een andere aanpak in bergachtige gebieden. Rijd je een berg af, schakel dan terug naar dezelfde versnelling als waarmee je de berg op bent gereden.  

Een lesje in de verkeersregels van het land dat je bezoekt is niet overbodig als voorbereiding op een roadtrip. Wist je bijvoorbeeld dat je in Nieuw-Zeeland een boete krijgt als je tegen de rijrichting in parkeert? Of dat het in Spanje verplicht is te toeteren op bochtige wegen?

Tip 3: zorg dat je de verplichte accessoires bij je hebt

We nemen allemaal netjes ons rijbewijs mee als we met de auto op vakantie gaan. Dat is in sommige landen echter niet het enige item dat je verplicht aan boord moet hebben. 

alcoholtest: verplicht in Frankrijkbrandblusser: verplicht in België, Griekenland en Polen gevarendriehoek: verplicht in alle EU-landenreservebril: verplicht voor brildragers in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal en Zwitserlandverbanddoos: verplicht in België, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en Slowakije  sleepkabel: verplicht in Serviëreservewiel: verplicht in Turkije 

Controleer voor vertrek of jij al deze dingen in de auto hebt liggen. Vergeet ook niet te checken of je een tolvignet of een milieusticker nodig hebt. Ga je een auto huren? Dan zouden deze items standaard aanwezig moeten zijn. 

 

Bekijk de checklist voor het huren van een auto in het buitenland

Tip 4: doe een controlerondje

Check voor vertrek of je auto goed uitgerust is voor een roadtrip. Je gaat immers veel en ver rijden. Controleer de bandenspanning, het bandenprofiel, de koelvloeistof, het oliepeil, de ruitensproeiervloeistof, de lampen, de remmen en de koelfan. Allemaal in orde? Top! Dan kun je met een gerust gevoel op pad.

Tip 5: houd het leuk

Hoe mooi de route ook is, lang in de auto zitten gaat vervelen. Zorg daarom dat je het gezellig en comfortabel houdt tijdens je roadtrip. 

download een leuke playlist met meezingers voor een gezellige sfeerneem genoeg eten en drinken mee. Niets is vervelender dan met een rammelende maag zoeken naar een restaurant op een afgelegen bergroute parkeer je auto in de schaduw om hem koel te houdenlas pauzes in om de benen te strekken op mooie stopplekken. Zo ontdek je ook nog eens meer van de omgevingzorg voor goede navigatiemiddelen. Update je GPS en neem een landkaart mee voor het geval hij het onverhoopt niet doet. Niemand wordt blij van verdwalenpak pilletjes tegen reisziekte in

Tip 6: vergeet de groene kaart niet

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvang je van je verzekeraar een groene kaart. Dit is je internationale verzekeringsbewijs. In de meeste landen volstaat een (digitale) kopie van de kaart. In de volgende landen heb je de originele groene kaart nodig:Tunesië, Turkije, Marokko, Moldavië, Servië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Oekraïne en Montenegro.

Niks vergeten? Bekijk de reischecklist