Veelgestelde vragen over de reisverzekering
We begrijpen dat je met vragen over je vakantie zit. Lees hieronder de meest gestelde vragen over wat er wel en niet verzekerd is met de reis- en annuleringsverzekering.
Vragen over geannuleerde vluchten
Neem contact op met je reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij. Zij hebben een contract met jou en moeten, als zij dit niet na kunnen komen, een passend alternatief bieden. Of gemaakte (extra) kosten vergoeden.
Je kunt in dit geval geen beroep doen op je annuleringsverzekering. Het annuleren van vluchten vanwege structureel personeelsgebrek is namelijk niet verzekerd op de annuleringsverzekering.
Geannuleerde vluchten worden niet vergoed door de creditcardverzekering. Is je vlucht of je bagage vertraagd, dan kun je in bepaalde gevallen wel een beroep doen op je creditcardverzekering. Bijvoorbeeld voor noodzakelijke aankopen die je hierdoor moet doen.
Wat vergoedt de luchtvaartmaatschappij bij vertraging van je vlucht?
Ben je door vertraging meer dan 3 uur later aangekomen op je eindbestemming? Dan heb je recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij:
Wat vergoedt de luchtvaartmaatschappij bij annulering van je vlucht?
Wordt je vlucht geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij? Dan krijg je je vluchtkosten vergoed. En daar bovenop krijg je soms ook een extra vergoeding. Die is wel afhankelijk van wanneer je precies geïnformeerd bent over de annulering.
Geen vergoeding bij buitengewone omstandigheden.
Het kan gebeuren dat je ondanks vertraging tóch geen recht hebt op een vergoeding. Er is dan sprake van een 'buitengewone omstandigheid'. De vliegtuigmaatschappij moet dan wel kunnen aantonen dat die niet verantwoordelijk is voor de vertraging. Dat is bijvoorbeeld zo bij vertraging of annulering door:
Op de website van Achmea Rechtsbijstand vind je meer informatie over jouw rechten bij vertraging van je vlucht. Ook op de website van de Rijksoverheid vind je informatie over dit onderwerp.
Bij vertraging of uitval van je vlucht heb je soms recht op een vergoeding. Maar mis je je vliegtuig door de lange wachtrijen vanwege drukte op de luchthaven? Dan ligt de situatie anders. Er is dan geen sprake is van een vertraagde of uitgevallen vlucht. Gelukkig kun je soms toch een vergoeding krijgen.
Schakel je rechtsbijstandverzekering in.
Heb je een rechtsbijstandverzekering bij Interpolis met de module Consument & Wonen? Neem dan contact op met Achmea Rechtsbijstand. Heb je ergens anders een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met die verzekeraar. De verzekeraar kan een claim neerleggen bij Schiphol. Je moet wel kunnen aantonen dat het missen van de vlucht niet je eigen schuld was. Was je bijvoorbeeld wel ruim op tijd op Schiphol? Je rechtsbijstandsverzekeraar kan je hierbij verder helpen.
Je reis- of annuleringsverzekering speelt geen rol.
Je reisverzekering of annuleringsverzekering kan in deze situatie helaas niets voor je betekenen. Want er is geen sprake van vertraging die ervoor zorgt dat je 1 of meerdere reisdagen mist. De vliegtuigen vertrekken gewoon op tijd.
Het is op dit moment erg druk bij reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen. Het kost tijd om voor alle gedupeerde reizigers een oplossing te vinden. We raden je aan om regelmatig contact te blijven zoeken met het betreffende bedrijf. Als er nog geen reactie is op het moment dat de reis zou plaatsvinden, dan kun je de organisatie schriftelijk aansprakelijk stellen voor het niet nakomen van hun contract. Op de website van Stichting Achmea Rechtsbijstand vind je meer informatie over jouw rechten in dit geval.
Je kunt in dit geval geen beroep doen op je annuleringsverzekering. Het annuleren van vluchten vanwege structureel personeelsgebrek is namelijk niet verzekerd op de annuleringsverzekering.
Vragen over de reisverzekering en het coronavirus
Alle informatie en kleurcodes per land vind je op www.nederlandwereldwijd.nl.
Ja, als je in Nederland op reis gaat met (minimaal 1) geboekte overnachting, ben je verzekerd.
Reis je naar een gebied met kleurcode oranje?
Vanaf 4 februari 2022 ben je dan volledig verzekerd. Ook voor corona-gerelateerde schade. Zoals extra reis- en verblijfskosten omdat je in quarantaine moet omdat jij, of iemand in jouw reisgezelschap, corona heeft. En hierdoor niet op de oorspronkelijke datum kan terugreizen. Jij of je reisgenoot moet wel een positieve PCR-test kunnen laten zien. Voor extra verblijfskosten betaalt Interpolis maximaal € 75,- per persoon per dag. Als je de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten' hebt, zijn ook de medische kosten die samenhangen met corona verzekerd.
Reis je naar een gebied met kleurcode rood?
Dan ben je voor geen enkele schade verzekerd.
We bedoelen hier de kleurcode die afgegeven wordt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Nee, dit maakt geen enkel verschil.
Nee, de extra reiskosten die je maakt om het gebied te verlaten, zijn niet verzekerd op de reisverzekering.
Ja, de extra reis- en verblijfskosten die u en meeverzekerde reisgenoten hierdoor moeten maken, zijn verzekerd op de reisverzekering. Bijvoorbeeld als je je hotelkamer niet mag verlaten door de besmetting. Ook de kosten voor het omboeken van uw vlucht worden door Interpolis betaald.
Voor extra verblijfskosten vergoedt Interpolis maximaal € 75,- per persoon per dag.
Ja, de extra reis- en verblijfkosten die je hierdoor moet maken, zijn verzekerd op de reisverzekering.
Voorwaarde is dat je in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.
Medische kosten zijn verzekerd op je zorgverzekering. Heb je medische kosten die je zorgverzekering niet vergoedt? Deze kosten zijn dan verzekerd op je reisverzekering als je de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten' hebt.
Let op: als je medische kosten tijdens de reis moet maken, dan moet je altijd contact opnemen met je zorgverzekering óf de Interpolis alarmcentrale. Zo ontstaan er achteraf nooit onzekerheden over de vergoeding van de kosten.
Dit hangt van je (medische) situatie af. Een eventueel vervoer terug naar Nederland gaat altijd in overleg met de Interpolis alarmcentrale.
Voorwaarde is altijd dat je in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.
Nee, kosten voor een verplichte coronatest om te kunnen reizen of een gebied/land binnen te mogen, zijn niet verzekerd.
In enkele gevallen worden de kosten voor een coronatest wel vergoed. Bijvoorbeeld als deze vereist is bij een noodzakelijke medische behandeling. Dit gaat altijd in overleg met de Interpolis alarmcentrale.
Voorwaarde is altijd dat je in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.
Let op: de kleurcode die het ECDC afgeeft, is niet dezelfde kleurcode als die het Ministerie van Buitenlande Zaken voor landen buiten Nederland afgeeft. De kleurcodes die het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft, hebben gevolgen voor de reis- en annuleringsverzekering van Interpolis. De kleurcode die het ECDC afgeeft voor Nederland heeft dat niet.
Het annuleren van je reis door de kleurcode vanuit het ECDC is geen verzekerde gebeurtenis op de Interpolis Doorlopende en Kortlopende Annuleringsverzekering. Ook als je hierdoor in het buitenland in quarantaine moet, is annulering van je reis niet verzekerd. Maak je door een verplichte quarantaine vanwege de kleurcode vanuit het ECDC extra reis- en verblijfkosten? Ook die zijn niet verzekerd op de Doorlopende en Kortlopende Reisverzekering.
Interpolis adviseert je contact op te nemen met je reisorganisatie als je vragen hebt over de gevolgen voor je reis vanwege de kleurcode vanuit het ECDC.
Vragen over de annuleringsverzekering en het coronavirus
Nee, dit is niet verzekerd. Wanneer een reisbestemming een negatief reisadvies krijgt als gevolg van een epidemie is dat geen geldige reden.
Bij schade moet er altijd sprake zijn van een onverwachte gebeurtenis.
Annuleer je jouw reis vanwege een geldige reden? Dan ben je wel verzekerd.
Een van de verzekerden krijgt corona
Als een verzekerde corona krijgt, is annulering van je reis verzekerd. Voorwaarde is dat je op korte termijn zou reizen en dat je een doktersverklaring of positieve PCR-test hebt. Een positieve antigeentest is gelijk aan een positieve PCR-test. Dit geldt alleen voor een antigeentest die is afgenomen door de GGD of door een commerciële instelling erkend door de GGD en/of RIVM (overheid).
Een reisgenoot die niet bij jou is meeverzekerd krijgt corona
Gaat je reisgenoot hierdoor op korte termijn niet op reis of breekt hij of zij hierdoor de reis af? En reis je samen met die persoon heen en terug en word je nu alleenreizend? Dan is annulering of afbreking verzekerd op je annuleringsverzekering. Je reisgenoot moet dan wel een eigen annuleringsverzekering hebben waarop de gebeurtenis verzekerd is. Heeft je reisgenoot deze verzekering niet? Dan ben jij ook niet verzekerd.
Een familielid of goede vriend(in) krijgt corona
Reis je op korte termijn of ben je al op reis en is je familielid of vriend(in) zo ziek dat de kans van overlijden op korte termijn groot is? Dan is het annuleren of afbreken van je reis verzekerd op je Annuleringsverzekering.
Interpolis kan je niet helpen met vragen of annuleringen als je niet binnen 14 dagen vertrekt.
Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Reis je niet binnen 14 dagen? Dan is nu nog niet duidelijk of je reis door kan gaan. Bijvoorbeeld omdat de kleurcode nog kan veranderen. Houd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.
Ik wil toch mijn reis nu annuleren.
Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Interpolis kan je helaas (nog) niet helpen.
Ik heb alleen nog een aanbetaling voor mijn reis gedaan en twijfel of ik de rest moet betalen.
Interpolis kan je niet adviseren of je de rest van de reiskosten moet betalen. Neem hierover contact op met de organisatie waarbij je jouw reis geboekt hebt.
Dit is alleen verzekerd als je op advies van jouw arts geen vaccinatie krijgt en deze vaccinatie voor het gebied waar je naartoe reist verplicht is. En je dit niet kon weten.
Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.
Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.
Algemene vragen over de reisverzekering
De Interpolis Doorlopende Reisverzekering kun je dagelijks opzeggen. Je kunt dit online of via de app regelen. Deze verzekering wordt elk jaar stilzwijgend verlengd. De begin- en einddatum van deze verzekering vind je op je polisblad.
Met Europadekking ben je verzekerd in:
Binnen Nederland ben je verzekerd als je een reis hebt geboekt met minimaal één overnachting. Zorg wel dat je een origineel boekingsbewijs of een nota van je verblijf hebt. Je bent dus niet verzekerd als je bijvoorbeeld een nachtje gaat logeren bij een kennis.
Ga je alleen een dagje weg en wil je je bezittingen zoals smartphone, fotocamera en videocamera verzekeren? Bekijk dan eens de Interpolis BuitenDeDeur® verzekering.
Met de Interpolis reisverzekering medische kosten in het buitenland verzekeren kan met de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten'. Je bent dan verzekerd tegen onvoorziene ziektekosten die je zorgverzekering niet vergoedt. Alleen het eigen risico van je zorgverzekering wordt niet vergoed op de Interpolis Reisverzekering.
De dekking gaat in vanaf het moment dat je je woning verlaat en je vakantie begint. Je bent zowel op de heen- als de terugreis verzekerd.
Bij ziekte of problemen in het buitenland staat de Interpolis alarmcentrale dag en nacht voor je klaar. Je kunt je verhaal kwijt en zij nemen je zoveel mogelijk zorgen uit handen. Je kunt denken aan advies en ondersteuning bij bijvoorbeeld een bezoek aan een arts of ziekenhuisverblijf. Zij zorgen ook voor praktische zaken zoals betalingsgaranties, vervoer regelen voor de terugreis en het sturen van medicijnen, kunst- en hulpmiddelen.
Op de doorlopende reisverzekering kies je zelf je maximaal verzekerde reisperiode. Je kunt de standaarddekking van 60 dagen uitbreiden naar 180 of 365 dagen. Het maakt niet uit hoe vaak je op vakantie gaat. Je bent altijd verzekerd zolang je de maximale reisduur per reis niet overschrijdt.
Je premie is afhankelijk van het aantal dagen dat je kiest. Je kunt op ieder moment je reisverzekering online wijzigen.
Vragen over soorten vakanties en activiteiten
Voor een goed verzekerde wintersportvakantie waarbij je gaat skiën of snowboarden sluit je een kortlopende of doorlopende reisverzekering af met een aanvullende wintersportdekking. Wil je ook dekking voor kosten door redding met een ‘banaan’ of helikopter vanaf de piste? Kies dan ook voor de aanvullende dekking geneeskundige kosten op de doorlopende reisverzekering.
Voor het verzekeren van je wintersportuitrusting heb je de aanvullende dekking bagage nodig.
Voor duiken ben je niet automatisch verzekerd op de doorlopende reisverzekering. Je kunt dit verzekeren met de aanvullende dekking wintersport- en onderwatersport.
Wil je ook dekking voor medische kosten door een ongeval tijdens het duiken? Kies dan voor de aanvullende dekking Geneeskundige kosten op de doorlopende reisverzekering.
Voor het verzekeren van uw duikuitrusting heeft u de aanvullende dekking bagage nodig.
Ja, marathon lopen in het buitenland is verzekerd op de doorlopende reisverzekering. Je bent verzekerd voor de (aanvullende) dekkingen die je zelf kiest.
Krijg je sponsorgeld of word je betaald door een organisatie? Kies dan ook voor de aanvullende dekking zakenreizen op de doorlopende reisverzekering. Je regelt dit voor de doorlopende reisverzekering eenvoudig online via Rabo Online Bankieren of via de Rabo App.
Wil je een zakelijke kortlopende reisverzekering? Bel dan je bank of regel het via Rabo Internetbankieren. Via de app is de zakelijke dekking niet af te sluiten.
Tijdens het uitoefenen van een sport loop je meer risico op een ongeval. Met de aanvullende dekking ‘Geneeskundige kosten’ op de Interpolis Doorlopende Reisverzekering ben je verzekerd voor medische kosten als gevolg van verschillende soorten sporten. Zeer extreme sporten zijn niet verzekerd met de doorlopende reisverzekering.
Voor het verzekeren van je sportuitrusting heb je de aanvullende dekking bagage nodig.
Voor een zakenreis of een combinatie van zaken- en privéreis heb je de aanvullende dekking zakenreizen nodig. Je regelt dit voor de doorlopende reisverzekering eenvoudig online via Rabo Online Bankieren of via de Rabo App.
Wil je een zakelijke kortlopende reisverzekering? Bel dan je bank of regel het via Rabo Internetbankieren. Via de app is de zakelijke dekking niet af te sluiten.
Met de doorlopende reisverzekering voor studenten ga je het hele jaar verzekerd op reis. Niet alleen je stage in het buitenland is verzekerd. Je bent ook verzekerd bij een weekendje weg, festivalweekend of een vakantie in Nederland én buitenland.
Vragen over schade aan bagage
Ja, als je de aanvullende dekking "Bagage' op je reisverzekering hebt. Alle bezittingen die je meeneemt op vakantie zijn dan verzekerd tegen beschadiging, diefstal en verlies. Interpolis verwacht uiteraard wel dat je zorgvuldig met je spullen omgaat.
Ja, als je bagagedekking afsluit bij je reisverzekering dan is je bagage verzekerd tegen beschadiging, diefstal en verlies. Behalve je breekbare goederen of kostbaarheden (zoals elektronica, sieraden en geld). Neem deze spullen altijd als handbagage mee.
Zijn je spullen beschadigd door toedoen van je vervoersmaatschappij of zijn je spullen verloren of gestolen? Doe dan altijd aangifte bij de luchtvaartmaatschappij.
Heb je de aanvullende dekking ‘Bagage’ op je doorlopende reisverzekering? Dan ben je bij het verliezen van je koffer verzekerd. Met de (standaard)dekking ‘Personenhulp’ ontvang je tot € 150 - als je bagage niet of te laat aankomt op de heenreis, om kleding en toiletspullen te kopen.
Je (gehuurde) ski's of snowboard zijn verzekerd tegen diefstal als je de extra dekking bagage afsluit bij je doorlopende reisverzekering. Je hebt € 0 eigen risico. Zorg wel dat er altijd toezicht is op je ski's of snowboard bijvoorbeeld als je gaat lunchen.
Tips om diefstal te voorkomen: zet je ski's vast met een skislot, berg je ski's op in een kluis of verwissel je ski met die van een reisgenoot, zodat de ski's geen paar vormen. Worden je ski's toch gestolen? Doe dan altijd aangifte.
Vragen over schade met de auto in het buitenland
Je kunt met je auto in het buitenland altijd te maken krijgen met een aanrijding of pech. Je autoverzekering dekt deze kosten niet altijd (volledig). Als je voertuighulp op reis afsluit bij de Interpolis Doorlopende Reisverzekering ben je tijdens je vakantie verzekerd bij uitval van je auto of motor. Ook af te sluiten voor je aangekoppelde caravan, vouwwagen of aanhanger. Interpolis vergoedt dan onder andere de kosten van reparatie ter plekke, verslepen van je auto en extra hotelovernachtingen.
Schade met of aan de huurauto is niet verzekerd op de kortlopende en doorlopende reisverzekering van Interpolis. Ook het eventuele eigen risico bij een schade is niet verzekerd. Sluit dus altijd een aparte verzekering af bij de verhuurder van de auto.
Schade melden
Wil je schade melden? Meestal wordt je schade met één telefoontje afgehandeld. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Neem online of telefonisch contact met Interpolis op. Wel zo prettig.
Ben jij al klaar voor je volgende reis?
Bekijk en wijzig je reisverzekering via Rabo Online Bankieren of de Rabo App.
Hulp nodig?
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer
Voor wijzigingen en vragen over je zorgverzekering, ZorgActief of ZorgCompact