Gezin bereidt zich voor op een vakantie

Veelgestelde vragen over de reisverzekering

We begrijpen dat je dit jaar met vragen over je vakantie zit. Lees hieronder de meest gestelde vragen rondom het coronavirus, je vakantie en wat er wel en niet verzekerd is met de reis- en annuleringsverzekering.

Vragen over de reisverzekering en het coronavirus

Welke gevolgen heeft het voor mijn reis- en annuleringsverzekering als Nederland code rood heeft vanuit het ECDC (Europese RIVM)?

Let op: de kleurcode die het ECDC afgeeft, is niet dezelfde kleurcode als die het Ministerie van Buitenlande Zaken voor landen buiten Nederland afgeeft. De kleurcodes die het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft, hebben gevolgen voor de reis- en annuleringsverzekering van Interpolis. De kleurcode die het ECDC afgeeft voor Nederland heeft dat niet.

Het annuleren van je reis door de kleurcode vanuit het ECDC is geen verzekerde gebeurtenis op de Interpolis Doorlopende en Kortlopende Annuleringsverzekering. Ook als je hierdoor in het buitenland in quarantaine moet, is annulering van je reis niet verzekerd. Maak je door een verplichte quarantaine vanwege de kleurcode vanuit het ECDC extra reis- en verblijfkosten? Ook die zijn niet verzekerd op de Doorlopende en Kortlopende Reisverzekering.

Interpolis adviseert je contact op te nemen met je reisorganisatie als je vragen hebt over de gevolgen voor je reis vanwege de kleurcode vanuit het ECDC.

Ik zoek de laatste informatie over de reisadviezen van verschillende landen Ben ik verzekerd als ik in Nederland op vakantie ga?

Ja, als je in Nederland op reis gaat met (minimaal 1) geboekte overnachting, ben je verzekerd.

Ben ik verzekerd als ik naar een gebied ga dat kleurcode oranje of rood heeft?

Maak je een niet-noodzakelijke reis naar een gebied dat de kleurcode oranje heeft?
Dan ben je niet verzekerd als je corona-gerelateerde schade oploopt of daarvoor kosten moet maken, zoals extra reis- en verblijfkosten of medische kosten omdat je vanwege corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dit betekent dat schade die je hebt of kosten die het gevolg zijn van corona-gerelateerde gebeurtenissen voor jezelf zijn.

Je bent wel verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona. Zoals medische kosten als gevolg van bijvoorbeeld een beenbreuk, bagage die wordt gestolen of pech met je auto. Je moet daarvoor wel de juiste dekking(en) gesloten hebben. Op je verzekeringsbewijs zie je hoe je verzekerd bent.

Maak je een noodzakelijke reis naar een gebied dat de kleurcode oranje heeft?
Je bent dan wel verzekerd. Ook als het om corona-gerelateerde schade gaat. Er is sprake van een noodzakelijke reis als je bijvoorbeeld:

  • een familielid of goede vriend(in) bezoekt die onverwacht ernstig ziek of gewond is en waarvan de kans bestaat dat hij of zij binnenkort overlijdt
  • naar een begrafenis of crematie van een familielid of goede vriend(in) gaat
  • tijdelijk in het buitenland gaat studeren in het kader van een voltijdstudie terwijl er nog geen kleurcode oranje gold op het moment van inschrijven.

Maak je een reis naar een gebied dat dat de kleurcode rood heeft?
Dan ben je niet verzekerd. Ook niet voor schade die niet gerelateerd is aan corona.

Blijf ik verzekerd als ik in een gebied ben waar de kleurcode op dat moment van groen of geel verandert in oranje?

Ja, je blijft dan verzekerd. Je mag je reis afmaken en blijft daarbij verzekerd. Je hoeft niet zo snel mogelijk te vertrekken. Dit is in tegenstelling tot wat er in de voorwaarden staat. Krijg je corona tijdens je reis, dan ben je verzekerd volgens de dekking(en) die je bij Interpolis verzekerd hebt.

Verandert de kleurcode van het gebied in rood, dan moet je wel zo snel mogelijk vertrekken om verzekerd te blijven.

Maakt het voor de verzekering uit of ik wel of niet ben gevaccineerd?

Nee, dit maakt geen enkel verschil.

Zijn de (extra) reiskosten verzekerd als ik naar huis wil omdat het gebied waar ik ben de kleurcode oranje of rood krijgt?

Nee, de extra reiskosten die je maakt om het gebied te verlaten, zijn niet verzekerd op de reisverzekering.

Zijn de extra reis- en verblijfskosten verzekerd als ik op reis in quarantaine moet?

Nee, de extra reis- en verblijfkosten die je hierdoor moet maken, zijn niet verzekerd op de reisverzekering. Bijvoorbeeld als je jouw hotelkamer niet mag verlaten. Ook het omboeken van je vlucht betaalt Interpolis niet. Interpolis adviseert je om in zo’n geval contact op te nemen met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij.

Krijg je zelf corona en moet je daarom in quarantaine?
Dan zijn de extra reis- en verblijfkosten wel verzekerd.

Als ik op vakantie corona krijg en medische kosten maak of langer moet blijven, zijn deze kosten dan verzekerd?

Ja, de extra reis- en verblijfkosten die je hierdoor moet maken, zijn verzekerd op de reisverzekering. 

Voorwaarde is dat je in een gebied bent dat kleurcode groen of geel heeft. Of je maakt een noodzakelijke reis in een gebied met kleurcode oranje. 

Medische kosten zijn verzekerd op je zorgverzekering. Heb je medische kosten die je zorgverzekering niet vergoedt? Mogelijk zijn deze kosten dan verzekerd op je reisverzekering als je de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten' hebt. 

Let op: als je medische kosten tijdens de reis moet maken, dan moet je altijd contact opnemen met je zorgverzekering óf de Interpolis alarmcentrale. Zo ontstaan er achteraf nooit onzekerheden over de vergoeding van de kosten.

Als ik op vakantie corona krijg, kan ik dan naar Nederland om behandeld te worden?

Dit hangt van je (medische) situatie af. Een eventueel vervoer terug naar Nederland gaat altijd in overleg met de Interpolis alarmcentrale. 

Voorwaarde is altijd dat je in een gebied bent dat kleurcode groen of geel heeft. Of je maakt een noodzakelijke reis in een gebied met kleurcode oranje.

Zijn de kosten voor een verplichte coronatest (vóór of tijdens mijn vakantie) verzekerd?

Nee, kosten voor een verplichte coronatest om te kunnen reizen of een gebied/land binnen te mogen, zijn niet verzekerd. 

In enkele gevallen worden de kosten voor een coronatest wel vergoed. Bijvoorbeeld als deze vereist is bij een noodzakelijke medische behandeling. Dit gaat altijd in overleg met de Interpolis alarmcentrale. 

Voorwaarde is altijd dat je in een gebied bent dat kleurcode groen of geel heeft. Of je maakt een noodzakelijke reis in een gebied met kleurcode oranje.

Vragen over de annuleringsverzekering en het coronavirus

Is het annuleren of afbreken van mijn reis vanwege het ontstaan van kleurcode oranje of rood op mijn reisbestemming in het buitenland verzekerd?

Nee, corona is geen onverwachte gebeurtenis meer. Dit is wel verzekerd als je jouw reis boekte vóór 26 maart 2020 en ook je Doorlopende Annuleringsverzekering voor deze datum sloot. Voorwaarde is ook dat het gebied waar je naar toe gaat, op het moment van boeken de kleurcode groen of geel had. 

Op de Kortlopende Annuleringsverzekering is geen dekking voor annuleren of afbreken vanwege kleurcode oranje of rood. 

Krijg je zelf of een reisgenoot corona of wordt een familielid of dierbare ernstig ziek of overlijdt door corona? Dan is annulering of afbreking van de reis wel verzekerd op de Doorlopende Annuleringsverzekering

Krijg je zelf of een reisgenoot corona of wordt een familielid in de 1e of 2e graad ernstig ziek of overlijdt door corona? Dan is annulering of afbreking van de reis wel verzekerd op de Kortlopende Annuleringsverzekering.

Is het annuleren of afbreken van mijn vakantie vanwege het ontstaan van kleurcode oranje of rood op mijn vakantiebestemming in Nederland verzekerd?

Nee, dat is niet verzekerd. 

Voor Nederland zelf geeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken geen kleurcode af. Het annuleren van de reis op basis van de kleurcode oranje of rood is voor Nederland dus niet van toepassing. 

De overige redenen voor annulering of afbreking die in de voorwaarden worden genoemd, zijn wel van toepassing op reizen in Nederland.

Ik wil nu een vakantie boeken naar een gebied dat op dit moment de kleurcode oranje of rood heeft. Is annulering daarvan verzekerd?

Bij schade moet er altijd sprake zijn van een onverwachte gebeurtenis. Sinds 26 maart 2020 ziet Interpolis het ontstaan van de kleurcode oranje of rood vanwege corona niet meer als onverwacht. Het annuleren van je reis vanwege de kleurcode oranje of rood dat door corona veroorzaak is, is dus niet verzekerd. 

Annuleer je jouw reis vanwege een andere geldige reden? Dan ben je wel verzekerd.

Ikzelf, mijn reisgenoot, een familielid of goede vriend(in) krijgt corona. Is annulering of afbreken van mijn vakantie verzekerd?

Je krijgt zelf corona

Als je corona krijgt, is annulering van je reis verzekerd. Voorwaarde is dat je op korte termijn zou reizen en dat je een doktersverklaring of positieve PCR-test hebt. Een positieve antigeentest is gelijk aan een positieve PCR-test. Dit geldt alleen voor een antigeentest die is afgenomen door de GGD of door een commerciële instelling erkend door de GGD en/of RIVM (overheid). Heb je een doorlopende annuleringsverzekering? Dan krijg je bij het afbreken van je reis een vergoeding voor de niet gebruikte vakantiedagen. Je hebt dan een doktersverklaring nodig waaruit blijkt dat je vanwege medische problemen eerder naar huis moest gaan.

Je reisgenoot krijgt corona

Gaat je reisgenoot hierdoor op korte termijn niet op reis of breekt hij of zij hierdoor de reis af? En reis je samen met die persoon heen en terug en word je nu alleenreizend? Dan is dit verzekerd op je annuleringsverzekering. Je reisgenoot moet dan wel een eigen annuleringsverzekering hebben waarop de gebeurtenis verzekerd is. Heeft je reisgenoot deze verzekering niet? Dan ben jij ook niet verzekerd. 

Een familielid of goede vriend(in) krijgt corona

Reis je op korte termijn of ben je al op reis en is je familielid of vriend(in) zo ziek dat de kans van overlijden op korte termijn groot is? Dan is het annuleren of afbreken van je reis verzekerd op je Doorlopende Annuleringsverzekering

Heb je een Kortlopende Annuleringsverzekering? Dan is dit alleen verzekerd als het om een familielid in de 1e of 2e graad gaat. Bijvoorbeeld je moeder, broer of kind. Gaat het om een goede vriend(in) dan is dat niet verzekerd.

Ik heb een vakantie geboekt maar ik vertrek niet binnen 14 dagen. Kan ik nu mijn annulering al melden?

Interpolis kan je niet helpen met vragen of annuleringen als je niet binnen 14 dagen vertrekt.

Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Reis je niet binnen 14 dagen? Dan is nu nog niet duidelijk of je reis door kan gaan. Bijvoorbeeld omdat de kleurcode nog kan veranderen. Houd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. 

Ik wil toch mijn reis nu annuleren.

Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Interpolis kan je helaas (nog) niet helpen. 

Ik heb alleen nog een aanbetaling voor mijn reis gedaan en twijfel of ik de rest moet betalen.

Interpolis kan je niet adviseren of je de rest van de reiskosten moet betalen. Neem hierover contact op met de organisatie waarbij je jouw reis geboekt hebt.

Ik mag niet op vakantie omdat ik niet gevaccineerd ben. Is annulering van de reis verzekerd?

Dit is alleen verzekerd als je op advies van jouw arts geen vaccinatie krijgt en deze vaccinatie voor het gebied waar je naartoe reist verplicht is. En je dit niet kon weten.

Ik moet op mijn reisbestemming verplicht in quarantaine en wil daarom niet gaan. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.

Op mijn vakantiebestemming gelden allerlei coronamaatregelen (bijvoorbeeld winkels, zwembaden dicht) waardoor ik niet wil gaan. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.

De geldigheid van mijn voucher vervalt in 2021 maar ik wil nu niet op vakantie. Wat kan ik doen?

Neem contact op met je reis- of vervoerorganisatie. Zij bespreken de mogelijkheden met je.

Algemene vragen over de reisverzekering

Hoe lang loopt de doorlopende reisverzekering?

De Interpolis Doorlopende Reisverzekering kun je dagelijks opzeggen zonder opzegtermijn via Rabo Internetbankieren. Je hebt geen opzegtermijn.

Deze verzekering wordt elk jaar stilzwijgend verlengd. De begin- en einddatum van deze verzekering vind je op je verzekeringsbewijs.

Welke landen vallen onder Europadekking?

Met Europadekking ben je verzekerd in:

Nederland als je een reis met overnachting hebt geboektalle Europese landen, inclusief dagtrips zonder overnachtingeen aantal landen aan de Middellandse Zee, zoals Marokko, Israël en Tunesië

Lees meer over Europa- of Werelddekking

Is een dagje of weekend weg in Nederland verzekerd?

Binnen Nederland ben je verzekerd als je een reis hebt geboekt met minimaal één overnachting. Zorg wel dat je een origineel boekingsbewijs of een nota van je verblijf hebt. Je bent dus niet verzekerd als je bijvoorbeeld een nachtje gaat logeren bij een kennis.

Ga je alleen een dagje weg en wil je je bezittingen zoals smartphone, fotocamera en videocamera verzekeren? Bekijk dan eens de Interpolis BuitenDeDeur® verzekering.

Krijg ik het eigen risico van mijn zorgverzekering vergoed?

Met de Interpolis reisverzekering medische kosten in het buitenland verzekeren kan met de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten'. Je bent dan verzekerd tegen onvoorziene ziektekosten die je zorgverzekering niet vergoedt. Alleen het eigen risico van je zorgverzekering wordt niet vergoed op de Interpolis Reisverzekering.

Wanneer gaat de dekking precies in?

De dekking gaat in vanaf het moment dat je je woning verlaat en je vakantie begint. Je bent zowel op de heen- als de terugreis verzekerd.

Wat doet de alarmcentrale voor mij als ik hulp nodig heb?

Bij ziekte of problemen in het buitenland staat de Interpolis alarmcentrale dag en nacht voor je klaar. Je kunt je verhaal kwijt en zij nemen je zoveel mogelijk zorgen uit handen. Je kunt denken aan advies en ondersteuning bij bijvoorbeeld een bezoek aan een arts of ziekenhuisverblijf. Zij zorgen ook voor praktische zaken zoals betalingsgaranties, vervoer regelen voor de terugreis en het sturen van medicijnen, kunst- en hulpmiddelen.

Hoe lang of hoeveel dagen kan ik aaneengesloten op reis?

Op de doorlopende reisverzekering kies je zelf je maximaal verzekerde reisperiode. Je kunt de standaarddekking van 60 dagen uitbreiden naar 180 of 365 dagen. Het maakt niet uit hoe vaak je op vakantie gaat. Je bent altijd verzekerd zolang je de maximale reisduur per reis niet overschrijdt.

Je premie is afhankelijk van het aantal dagen dat je kiest. Je kunt op ieder moment je reisverzekering online wijzigen.

Vragen over soorten vakanties en activiteiten

Ik ga op wintersport. Ben ik verzekerd?

Voor een goed verzekerde wintersportvakantie waarbij je gaat skiën of snowboarden sluit je een kortlopende of doorlopende reisverzekering af met een aanvullende wintersportdekking. Wil je ook dekking voor kosten door redding met een ‘banaan’ of helikopter vanaf de piste? Kies dan ook voor de aanvullende dekking geneeskundige kosten op de doorlopende reisverzekering.

Voor het verzekeren van je wintersportuitrusting heb je de aanvullende dekking bagage nodig.

Bekijk en wijzig je aanvullende dekking

Ik ga duiken. Ben ik verzekerd?

Voor duiken ben je niet automatisch verzekerd op de doorlopende reisverzekering. Je kunt dit verzekeren met de aanvullende dekking wintersport- en onderwatersport.

Wil je ook dekking voor medische kosten door een ongeval tijdens het duiken? Kies dan voor de aanvullende dekking Geneeskundige kosten op de doorlopende reisverzekering.

Voor het verzekeren van uw duikuitrusting heeft u de aanvullende dekking bagage nodig.

Bekijk en wijzig je aanvullende dekking

Ik ga in het buitenland de marathon lopen. Ben ik verzekerd?

Ja, marathon lopen in het buitenland is verzekerd op de doorlopende reisverzekering. Je bent verzekerd voor de (aanvullende) dekkingen die je zelf kiest.

Krijg je sponsorgeld of word je betaald door een organisatie? Kies dan ook voor de aanvullende dekking zakenreizen op de doorlopende reisverzekering. Je regelt dit voor de doorlopende reisverzekering eenvoudig online via Rabo Online Bankieren of via de Rabo App.

Wil je een zakelijke kortlopende reisverzekering? Bel dan je bank of regel het via Rabo Internetbankieren. Via de app is de zakelijke dekking niet af te sluiten.

Ben ik verzekerd tijdens extreme sporten op vakantie?

Tijdens het uitoefenen van een sport loop je meer risico op een ongeval. Met de aanvullende dekking ‘Geneeskundige kosten’ op de Interpolis Doorlopende Reisverzekering ben je verzekerd voor medische kosten als gevolg van verschillende soorten sporten. Zeer extreme sporten zijn niet verzekerd met de doorlopende reisverzekering.

Voor het verzekeren van je sportuitrusting heb je de aanvullende dekking bagage nodig.

Ik ga (deels) voor mijn werk naar het buitenland. Ben ik verzekerd?

Voor een zakenreis of een combinatie van zaken- en privéreis heb je de aanvullende dekking zakenreizen nodig. Je regelt dit voor de doorlopende reisverzekering eenvoudig online via Rabo Online Bankieren of via de Rabo App.

Wil je een zakelijke kortlopende reisverzekering? Bel dan je bank of regel het via Rabo Internetbankieren. Via de app is de zakelijke dekking niet af te sluiten.

Ben ik verzekerd tijdens mijn stage in het buitenland?

Met de doorlopende reisverzekering voor studenten ga je het hele jaar verzekerd op reis. Niet alleen je stage in het buitenland is verzekerd. Je bent ook verzekerd bij een weekendje weg, festivalweekend of een vakantie in Nederland én buitenland.

Vragen over schade aan bagage

Is schade aan mijn bagage verzekerd?

Ja, als je de aanvullende dekking "Bagage' op je reisverzekering hebt. Alle bezittingen die je meeneemt op vakantie zijn dan verzekerd tegen beschadiging, diefstal en verlies. Interpolis verwacht uiteraard wel dat je zorgvuldig met je spullen omgaat.

Bekijk en wijzig je aanvullende dekking

Is schade ontstaan in het ruim van een vliegtuig verzekerd?

Ja, als je bagagedekking afsluit bij je reisverzekering dan is je bagage verzekerd tegen beschadiging, diefstal en verlies. Behalve je breekbare goederen of kostbaarheden (zoals elektronica, sieraden en geld). Neem deze spullen altijd als handbagage mee.

Zijn je spullen beschadigd door toedoen van je vervoersmaatschappij of zijn je spullen verloren of gestolen? Doe dan altijd aangifte bij de luchtvaartmaatschappij.

Mijn koffer is niet aangekomen. Wat nu?

Heb je de aanvullende dekking ‘Bagage’ op je doorlopende reisverzekering? Dan ben je bij het verliezen van je koffer verzekerd. Met de (standaard)dekking ‘Personenhulp’ ontvang je tot € 150 - als je bagage niet of te laat aankomt op de heenreis, om kleding en toiletspullen te kopen.

Bekijk en wijzig je aanvullende dekking

Zijn mijn ski’s en snowboard verzekerd tegen diefstal?

Je (gehuurde) ski's of snowboard zijn verzekerd tegen diefstal als je de extra dekking bagage afsluit bij je doorlopende reisverzekering. Je hebt € 0 eigen risico. Zorg wel dat er altijd toezicht is op je ski's of snowboard bijvoorbeeld als je gaat lunchen.

Tips om diefstal te voorkomen: zet je ski's vast met een skislot, berg je ski's op in een kluis of verwissel je ski met die van een reisgenoot, zodat de ski's geen paar vormen. Worden je ski's toch gestolen? Doe dan altijd aangifte.

Bekijk en wijzig je aanvullende dekking

Vragen over schade met de auto in het buitenland

Ik had autopech tijdens mijn reis. Is dit verzekerd?

Je kunt met je auto in het buitenland altijd te maken krijgen met een aanrijding of pech. Je autoverzekering dekt deze kosten niet altijd (volledig). Als je voertuighulp op reis afsluit bij de Interpolis Doorlopende Reisverzekering ben je tijdens je vakantie verzekerd bij uitval van je auto of motor. Ook af te sluiten voor je aangekoppelde caravan, vouwwagen of aanhanger. Interpolis vergoedt dan onder andere de kosten van reparatie ter plekke, verslepen van je auto en extra hotelovernachtingen.

Is een huurauto voor mijn vakantie verzekerd?

Schade met of aan de huurauto is niet verzekerd op de kortlopende en doorlopende reisverzekering van Interpolis. Ook het eventuele eigen risico bij een schade is niet verzekerd. Sluit dus altijd een aparte verzekering af bij de verhuurder van de auto.

Meer tips over auto huren in het buitenland

"Er werd snel gereageerd op mijn online melding. Het telefoongesprek verliep heel prettig en ik werd goed geholpen. De afhandeling verliep sneller als ik had verwacht."

- RC Niessen (Groningen)

Schade melden

Wil je schade melden? Meestal wordt je schade met één telefoontje afgehandeld. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Neem online of telefonisch contact met Interpolis op. Wel zo prettig.

Direct schade melden op Interpolis.nl

Ben jij al klaar voor je volgende reis?

Bekijk en wijzig je reisverzekering via Rabo Online Bankieren of de Rabo App.

Bereken je premie