De bouwsector staat voor de uitdaging om de bouwproductie te verhogen en tegelijkertijd de verduurzaming van de bestaande vastgoedvoorraad en de energietransitie in goede banen te leiden. De sector heeft echter last van een gebrek aan beschikbare bouwlocaties, hoge prijzen voor bouwmaterialen en vooral van arbeidstekorten. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische vooruitzichten? En welke rol speelt wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Coronavirus leidt tot forse omzetdaling

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. De verwachting is dat voor veel sectoren de omzetdaling minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020.

Bekijk de omzetprognoses per sector

Trends en ontwikkelingen

Net als in voorgaande jaren groeit de bouwproductie in Nederland harder dan de Nederlandse economie. In 2019 kwam de groei uit op 5,2% na een groeicijfer van 7,5% in 2018. De utiliteitsbouw was binnen sector de belangrijkste aanjager van de groei, terwijl de woningbouw en infrasector lagere groeicijfers lieten zien. De stikstof- en PFAS-problematiek gaat de bouwproductie vanaf 2020 raken. Wij verwachten een krimpende bouwsector in zowel 2020 als 2021. De effecten op de infrastructuur en woningbouw zijn op korte termijn het grootst. Vanaf 2022 wordt de groei naar verwachting weer opgepakt.

De bouwsector blijft last houden van verschillende uitdagingen, zoals tekorten aan beschikbare bouwgrond en onvoldoende geschikt personeel.

Bovenop de nieuwbouwopgave wacht ook een omvangrijke verduurzamingsopgave. In 2050 moet de gebouwde omgeving CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat de bouwsector in 2030 zo’n 200.000 woningen per jaar moet kunnen verduurzamen.

"De orderportefeuilles ontwikkelen zich gunstig, waardoor bedrijven meer omzet tegemoet kunnen zien."

Puntsgewijs ziet de Rabobank de volgende trends en ontwikkelingen binnen de sector:

 • Er zullen in 2019 rond de 70.000 nieuwe woningen worden opgeleverd. Dit is te weinig in verhouding tot de grote opgave die er ligt, waarbij er jaarlijks minimaal 75.000 woningen moeten worden gebouwd om het woningtekort in te lopen. Ook het aantal afgegeven vergunningen blijft achter;
 • De arbeidstekorten blijven urgent en zorgen nog steeds voor opwaartse druk op de bouwkosten en lage marges. We verwachten dat dit tot een toename van faillissementen gaat leiden;
 • Naast de instroom van personeel zijn innovatie en industrialisatie nodig voor een toekomstbestendige bouwsector. Door de inzet van slimme technologie, nieuwe producten en nieuwe werkwijzen kan de productiviteit en het rendement omhoog;
 • Renovatie en verduurzaming van bedrijfsgebouwen blijft sterk achter, zo heeft meer dan de helft van de kantorenvoorraad nog niet het gewenste minimale energielabel-C (wettelijke verplichting vanaf 2023);
 • In de infrasector blijft de concurrentie (bijvoorbeeld in de wegenbouw) stevig waardoor marges onder druk staan. Wel ontwikkelen de orderportefeuilles zich gunstig waardoor bedrijven meer omzet tegemoet kunnen zien.

Sectorspecialisten bouw

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouwsector. Zij houden je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hen in gesprek? Je kunt hen bereiken via onderstaande gegevens.

Laatste update: februari 2019

Geert Dirkse

Geert Dirkse

 • Senior Sectorspecialist Bouw & Vastgoed
 • Rabo Real Estate Finance
06 51 83 67 74 LinkedIn
Aart Cooiman

Aart Cooiman

 • Sectorspecialist Woningcorporaties
 • Rabo Real Estate Finance
06 51 17 35 63 LinkedIn
Henri de Wilde

Henri de Wilde

 • Sectorspecialst Projectontwikkeling
 • Rabo Real Estate Finance
06 22 50 41 24 LinkedIn
Sandra Koenraadt

Sandra Koenraadt

 • Marktanalist Bouw & Vastgoed
 • Rabo Real Estate Finance
06 52 85 71 43 LinkedIn