De bouwsector staat voor de uitdaging om de bouwproductie te verhogen en tegelijkertijd de verduurzaming van de bestaande vastgoedvoorraad en de energietransitie in goede banen te leiden. De sector heeft echter last van een gebrek aan beschikbare bouwlocaties, hoge prijzen voor bouwmaterialen en vooral van arbeidstekorten. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische vooruitzichten? En welke rol speelt wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Trends en ontwikkelingen

Net als in voorgaande jaren groeit de bouwproductie in Nederland harder dan de Nederlandse economie. De groei kwam in 2018 uit op 7,5%, maar zwakt af naar 5,7% in 2019. Overheidsinvesteringen in nieuwe infrastructuur vormen het fundament onder de groei. Ook gespecialiseerde bouwbedrijven en installateurs profiteren sterk.

De woning- en utiliteitsbouw groeit minder hard dan in voorgaande jaren. De groei wordt geremd door capaciteitsproblemen (tekorten aan arbeid, materialen) en daarmee stijgende inkoopprijzen en vertragingen in het bouwproces.

Bovenop de nieuwbouwopgave wacht ook een omvangrijke verduurzamingsopgave. In 2050 moet de gebouwde omgeving CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat de bouwsector in 2030 zo’n 200.000 woningen per jaar moet kunnen verduurzamen.

"De orderportefeuilles ontwikkelen zich gunstig, waardoor bedrijven meer omzet tegemoet kunnen zien."

Puntsgewijs ziet de Rabobank de volgende trends en ontwikkelingen binnen de sector:

 • Er zullen in 2019 rond de 70.000 nieuwe woningen worden opgeleverd. Dit is te weinig in verhouding tot de grote opgave die er ligt, waarbij er jaarlijks minimaal 75.000 woningen moeten worden gebouwd om het woningtekort in te lopen. Ook het aantal afgegeven vergunningen blijft achter;
 • De arbeidstekorten blijven urgent en zorgen nog steeds voor opwaartse druk op de bouwkosten en lage marges. We verwachten dat dit tot een toename van faillissementen gaat leiden;
 • Naast de instroom van personeel zijn innovatie en industrialisatie nodig voor een toekomstbestendige bouwsector. Door de inzet van slimme technologie, nieuwe producten en nieuwe werkwijzen kan de productiviteit en het rendement omhoog;
 • Renovatie en verduurzaming van bedrijfsgebouwen blijft sterk achter, zo heeft meer dan de helft van de kantorenvoorraad nog niet het gewenste minimale energielabel-C (wettelijke verplichting vanaf 2023);
 • In de infrasector blijft de concurrentie (bijvoorbeeld in de wegenbouw) stevig waardoor marges onder druk staan. Wel ontwikkelen de orderportefeuilles zich gunstig waardoor bedrijven meer omzet tegemoet kunnen zien.

Sectorspecialisten bouw

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouwsector. Zij houden je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hen in gesprek? Je kunt hen bereiken via onderstaande gegevens.

Laatste update: februari 2019

Geert Dirkse

Geert Dirkse

 • Sectorspecialist
 • Rabo Real Estate Finance
06 51 83 67 74 LinkedIn
Aart Cooiman

Aart Cooiman

 • Sectorspecialist Woningcorporaties
 • Rabo Real Estate Finance
06 51 17 35 63 LinkedIn
Henri de Wilde

Henri de Wilde

 • Sectorspecialst Projectontwikkeling
 • Rabo Real Estate Finance
06 22 50 41 24 LinkedIn
Sandra Koenraadt

Sandra Koenraadt

 • Vastgoedmarktanalist
 • Rabo Real Estate Finance
06 52 85 71 43 LinkedIn