De snelweg van de toekomst
Parkway6 neemt verschillende duurzame en CO2-beperkende maatregelen. Allereerst worden vrijkomende materialen zoveel mogelijk hergebruikt. De samenstelling van het asfalt wordt geoptimaliseerd, waardoor minder asfalt en onderhoud nodig is. De benodigde stroom voor de matrixborden en energiezuinige ledverlichting komt van een veld zonnepanelen midden in knooppunt Almere. Deze zonnepanelen voorzien in de totale energiebehoefte van de weg, waarmee dit de eerste energie neutrale snelweg van Nederland wordt. De A6 is daarmee een voorbeeld voor andere infraprojecten, want in 2030 moeten conform de ambitie van het Rijk al onze wegen, bruggen en tunnels energieneutraal zijn.
Gebruik van ECO-zand beperkt noodzaak zandwinning
Om te voorkomen dat de nieuwe weg gaat verzakken, wordt eerst voorbelasting van zand en puin aangebracht. Door het aanbrengen van dit extra gewicht vindt zetting van de grond plaats, voordat de nieuwe weg wordt aangelegd. Ter plaatse van het onderliggend wegennet wordt ECO-zand ingezet, een restproduct van thermisch gereinigd teerhoudend asfalt. Voorheen werd dit gebruikt in nieuwe asfaltmengsels en betonproducten. Nu is het al zo schoon dat dit product ook als zand kan worden toegepast. Hierdoor hoeft er minder nieuw zand uit het IJsselmeer gewonnen te worden. Door materialen eerst per schip naar transportlocaties nabij de werkzaamheden te vervoeren, wordt het wegtransport beperkt. Ook de overname van restpartijen zand bij nabijgelegen projecten beperkt de CO2-uitstoot.
EMVI vraagt om samenwerken en selectiviteit bij MKB
De EMVI-methode, zoals toegepast bij de aanbesteding van de A6, is niet alleen relevant voor grote bouwbedrijven. EMVI-criteria worden steeds meer de norm en zijn vanuit Europese wetgeving verplicht bij de grotere openbare aanbestedingen. EMVI-ambities kunnen alleen worden waargemaakt als de hoofdaannemer, onderaannemers en toeleveranciers vanaf het begin goed met elkaar samenwerken.
MKB-bedrijven moeten er rekening mee houden dat EMVI meer tijd en geld vraagt in de voorbereidingsfase, terwijl er geen volledige vergoeding vanuit de opdrachtgever is voor de gemaakte offertekosten. Meedoen aan grotere aanbestedingen loont voor het MKB alleen als er zicht is op het kunnen inbrengen van toegevoegde waarde en hier een beloning tegenover staat. Momenteel worden bij een kwart van alle aanbestedingen projecten geclusterd, waardoor kleinere MKB-bedrijven vanwege hun bedrijfsomvang vaker buiten de boot vallen. Selectief meedoen in aanbestedingen en projecten helpt MKB-bedrijven om te voldoen aan gevraagde referenties bij clustering.